Waarom scrubben goed is voor je huid

· 11 augustus 2015

Het verliezen van huidcellen is een natuurlijk proces. Elke dag verlies je duizenden huidcellen en op die manier vernieuwt je huid zich automatisch. Elke maand krijgen we zowaar een nieuwe huid! Met het verloop der jaren vertraagt dit proces, waardoor dode huidcellen aan de opperhuid blijven kleven en de groei van nieuwe cellen blokkeert. We kunnen echter een handje helpen door de huid te scrubben. Je ontdoet je dan van oude huidcellen, waardoor je huid weer glad en glanzend wordt.

Trakteer je huid dus regelmatig op een goede scrubbeurt (minstens 1 maal per week). Hoe je dat het beste doet, vind je hier in dit artikel. Experimenteer gerust met de volgende eenvoudige en goedkope recepten, die je zelf thuis maakt en die ervoor zorgen dat je je huid voldoende hydrateert en dode huidcellen verwijdert.

Wortel

wortelmasker

Pureer een wortel en mix dit sap met een neutrale, hydraterende crème. Aanbrengen op handen, voeten en gezicht tijdens het nemen van een bad. Nadien afspoelen. Gebruik hiervoor voldoende water.

Citroen voor de ellebogen

Hoe vaak vergeten we niet aandacht te besteden aan de ellebogen? Eigenlijk zouden we het hele jaar door voor verzorgde, gladde ellebogen moeten zorgen. Dit kan je heel makkelijk doen door je ellebogen zachtjes te masseren met een halve citroen. Laat het nadien een aantal minuten inwerken en verwijder het sap door te reinigen met een milde, neutrale babyolie.

Aspirine

Los een aspirinetablet op in een glas water. Dompel een wattenbolletje in de vloeistof en gebruik het om je gezicht te scrubben. Het aspirine masker zorgt ervoor dat de huid samentrekt, waardoor puistjes verdwijnen, je huid minder vet wordt en je straalt!

Suiker

Mix een aantal eetlepels suiker in een kommetje met een neutrale handcrème, waardoor een zanderige pasta ontstaat. Breng het in cirkelvormige bewegingen aan op je armen, handen en voeten.

Honing

honing3

Meng een eetlepel honing met twee gemalen amandelnoten en een halve eetlepel citroensap. Dit masker kan je 1 maal per week op het aangezicht aanbrengen.

Papaja

Gebruik hiervoor een sneetje papaja zonder pitten. Pureer de papaja en gebruik het eveneens als gezichtsmasker. Papaja bevat namelijk papaïne, een enzym dat de ontbinding van dode huidcellen bevordert. Het helpt verstopping van de poriën voorkomen en herstelt beschadigd huidweefsel.

Druivenpitolie tegen cellulite

Meng twee eetlepels druivenpitolie met 7 gram maïsmeel en 4 scheutjes citroensap tot een smeuïge pasta. Aanbrengen op heupen en dijen en met cirkelvormige bewegingen inmasseren om cellulite zichtbaar te verminderen en te voorkomen.

Haver

Maak een mengsel van melk en drie eetlepels gemalen havervlokken en laat een aantal wattenbolletjes in dit mengel weken, waardoor een dikke, gemakkelijk aan te brengen brij ontstaat. Gebruik als reinigend en exfoliërend gezichtsmasker.

Klei

Rode, groene of witte klei vermengen met mineraalwater tot een dikke pasta en aanbrengen over het hele lichaam. Tien minuten in de huid laten indringen en vervolgens goed spoelen met water.

Olijfolie

olie2

Meng een kopje zout met een kopje olijfolie en eventueel enkele druppels etherische olie. Maak je lichaam nat met warm water en scrub je hele lichaam met het mengsel. Je zal op slag een fluweelzachte huid hebben.

Honing, citroen en suiker

Meng een kopje bruine suiker met een half kopje honing en drie eetlepels citroensap tot een gladde pasta. Scrub vervolgens je huid met draaiende bewegingen. Een echte opkikker voor een doffe huid.

Koffie

Ook met koffie kan je je huid heerlijk glad maken! Mix gemalen koffie onder een neutrale, hydraterende crème en masseer over het ganse lichaam, nadien overvloedig spoelen met water.

Zuiveringszout

Zuiveringszout (baking soda) vermindert grove poriën en oneffenheden in het gezicht en een eenvoudig, natuurlijk huisrecept helpt je zó op weg! Zuiveringszout vermengen met water en deze pasta aanbrengen op het lichaam, nadien goed naspoelen met water.

Banaan

banaan2

Banaan is een natuurlijk schoonheidsproduct voor lichaamsverzorging en wordt aangeraden als je een huid van het vettige type hebt. Banaan is voedend en hydraterend voor je huid en kan gebruikt worden voor een zachte peeling. Pureer een rijpe banaan en mix met drie eetlepels suiker en een kwart lepeltje vanille-extract. Masseer het lichaam met cirkelvormige bewegingen en werk van onder naar bovenaan toe. Goed naspoelen met warm water.

Kokosnoot en bruine suiker

Een snel en eenvoudig te maken recept dat de huid extra ontspant, verwent en bovendien heerlijk laat geuren. Neem een halve kop kokosolie en halve kop suiker, mix het tot een dikke brij en masseer het over het hele lichaam. Afspoelen met warm water en nagenieten van deze heerlijke, aromatische scrub.