De beste natuurlijke laxeermiddelen

Laxeermiddelen kunnen helpen bij constipatieproblemen of als je gewicht wil verliezen. Het is echter beter om natuurlijke middelen te gebruiken dan chemische, omdat er geen bijwerkingen op zullen treden.
De beste natuurlijke laxeermiddelen

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 28 juli, 2022

Als je last hebt van constipatie of gewicht wilt verliezen, dan mag je deze natuurlijke laxeermiddelen niet missen. Het is erg belangrijk dat je de doseringen in de gaten houdt en niet meer dan aanbevolen consumeert, want anders kun je problemen krijgen met je spijsverteringsstelsel.

Lees met dat in je achterhoofd het volgende artikel over de beste laxeermiddelen die de natuur ons geeft.

Voedingsmiddelen die als laxeermiddelen fungeren

Als je deze voedingsmiddelen niet regelmatig consumeert, dan voel je je waarschijnlijk regelmatig opgezwollen en zwaar. Dat wordt veroorzaakt wordt doordat je niet elke dag naar het toilet gaat.

Eet de volgende producten wanneer mogelijk:

Bananen

Bananen beschikken over veel vezels, waardoor ze uitstekende natuurlijke laxeermiddelen zijn. Ook helpen ze om de spijsvertering te verbeteren. Ze bevatten ook een geweldige voedingsstof: kalium.

Als je elke dag een banaan eet, zal dit het aantal elektrolyten in je maag-darmstelsel herstellen. Het bevat ook fructose, een component dat goede bacteriën vormt in je darmen.

Appels

Door de hoge pectinewaarden stimuleren appels de darmen. Ze bevatten ook vezels. Eet twee of drie rauwe appels per dag om constipatie te voorkomen.

Een appel in een boom

Cantaloupe

‘s Morgens als ontbijt cantaloupe eten is een uitstekende manier om de dag te beginnen, omdat het makkelijk te verteren is. Het gaat namelijk direct door naar de darmen en blijft niet in de maag.

Bessen

Ze zitten vol antioxidanten en er zijn verschillende soorten, sommige nog lekkerder dan andere. Vergeet niet om aardbeien, blauwe bessen, kersen of zwarte bessen, om er maar een paar op te noemen, toe te voegen aan je dieet.

Pruimen

Dit is het beste laxeermiddel. Ze zijn rijk aan kalium, vitamine A, vezels en ijzer. Ook bieden ze bacteriën, die bevorderlijk zijn voor de darmen en die geweldig zijn voor het reinigen van de colon.

Zuivere appelazijn

Dit product helpt om de darmen constant te laten functioneren en elimineert giftige stoffen uit het lichaam. Het bevat pectine, kalium, appelzuur, azijnzuur, calcium en andere componenten.

We raden biologische appelazijn aan, omdat het levende voedingsstoffen bevat en niet voorbewerkt is.

Appelazijn en appels op een tafel

Kruiden

Gember, saffraan en cayennepeper helpen de spijsvertering en fungeren als geweldige laxeermiddelen. Gember kan ook geconsumeerd worden als verse thee, wat de spijsvertering constant houdt.

Saffraan bevordert de ontgifting van de lever en elimineert de kankerverwekkende stoffen, die sommige voedingsmiddelen bevatten. Cayenne tot slot bevordert de ontwikkeling van maagsappen en spijsverteringsenzymen.

Citrusvruchten

Vooral sinaasappelen, maar ook citroen en grapefruit zijn krachtige ontgiftende middelen en helpen om giftige stoffen uit het lichaam te spoelen. De vitamine C in dit fruit transformeert giftige stoffen in verteerbaar materiaal voor je lichaam. Eén sinaasappel bevat al 15% van de dagelijkse hoeveelheid aan vezels.

Wortels

Net als appels bevatten ze pectine, wat vezels aan het spijsverteringsstelsel toevoegt. Ze stimuleren intestinale samentrekkingen en ontgiften de darmen.

Lees ook het volgende artikel: De gezondheidsvoordelen van wortels

Uien

Dankzij het component quercetine zijn uien uitstekend voor het elimineren van overblijfselen uit het lichaam. Ze bevatten ook foliumzuur, vitamine E en C, kalium en vezels.

Close up van uien

Knoflook

Een klein deel van dit kleine voedsel bevat selenium en allicine, stoffen die helpen om de lever te reinigen en giftige stoffen te verwijderen. Voeg rauwe knoflook toe aan je maaltijden om maagkanker te voorkomen.

Broccoli en bloemkool

Beide groenten vergroten de hoeveelheid glucosinolaat in je lichaam, wat ervoor zorgt dat je lichaam meer enzymen creëert. Deze verwijderen vervolgens giftige stoffen. Ze zorgen dat naar het toilet gaan  natuurlijker en makkelijker gaat.

Kool hoort bij deze groep, die de ontlasting verzacht tijdens de darmbeweging.

Tomaten

Dit zijn geweldige laxeermiddelen die veel vitamine A, C en K bevatten. Ze bieden 10% van de dagelijkse hoeveelheid vezels die het lichaam nodig heeft. Ze bevatten ook antioxidanten die het lichaam tegen darmkanker beschermen.

Tomaten aan een tros

Omega 3-oliën

Deze oliën vind je in lijnzaad, olijfolie, avocado of hennep. Ze elimineren giftige stoffen en helpen om de darmwanden te smeren, wat de stoelgang makkelijker maakt.

Bladgroenten

Deze groep bestaat onder andere uit spinazie, witlof, andijvie en rucola. Dit zijn uitstekende natuurlijke laxeermiddelen, omdat ze vezels, magnesium, foliumzuur, calcium en vitaminen C en K bevatten. Al deze elementen helpen bij de spijsvertering.

Ze verhogen de galafscheiding, wat afval uit het bloed en de organen verwijdert.

Kokosolie

Kokosolie bevordert de spijsvertering en het functioneren van de darmen. Ook verlicht het ongemak veroorzaakt door aambeien, waarbij het de ontsteking vermindert en weefsel repareert. Extra vierge is de beste, omdat dit zuiver en rauw is.

Avocado

Avocado zit vol met voedingsstoffen, zoals kalium, foliumzuur en vitamine K. Het eten van één avocado per dag geeft 30% van de dagelijkse hoeveelheid aan vezels, die het lichaam nodig heeft. Het bevat ook magnesium en luteïne, een stof die de opname van voedingsstoffen van andere voedingsmiddelen bevordert.

Zaden

Rauwe zaden in je dieet helpen om je maaltijden beter te verteren. Het kan lijnzaad, chiazaad, pompoenzaad of zonnebloemzaad zijn. Ze bevatten een hoop vezels, zink, eiwitten en vitamine E. Je kunt ook walnoten, amandelen en pijnboompitten aan deze groep toevoegen.

Foto’s ter beschikking gesteld door Sean MacEntee, Studio Tdes, Olga Berrios, Daniel R. Blume, Jinax en Larry Jacobsen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Eshun, K., & He, Q. (2004). Aloe Vera: A Valuable Ingredient for the Food, Pharmaceutical and Cosmetic Industries – A Review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408690490424694
  • Informacion Farmacoterapeútica de la Comarca. (2015). Estreñimiento y laxantes. Infac.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.