De beste natuurlijke laxeermiddelen

12 juni 2015

Als je last hebt van constipatie of gewicht wilt verliezen, dan mag je deze natuurlijke laxeermiddelen niet missen. Het is erg belangrijk dat je de doseringen in de gaten houdt en niet meer dan aanbevolen eet, want als je dat niet doet, kun je last krijgen van problemen met je spijsverteringsstelsel. Lees met dat in je achterhoofd het volgende artikel over de beste laxeermiddelen, die de natuur ons geeft.

Voedingsmiddelen die als laxeermiddelen fungeren

Als je deze voedingsmiddelen regelmatig consumeert en ze toevoegt aan je dieet, dan voel je je waarschijnlijk “opgezwollen” en “zwaar”, wat veroorzaakt wordt doordat je niet elke dag naar het toilet gaat. Blijf ze eten wanneer mogelijk:

Bananen

Ze bezitten een hoop vezels, wat ze een uitstekend natuurlijk laxeermiddel maakt en waardoor ze helpen om de spijsvertering te bevorderen. Ze bevatten ook een geweldige voedingsstof: kalium. Als je elke dag een banaan eet, zal het de nodige elektrolyten in je maag-darmstelsel herstellen. Het bevat ook fructose, een component dat bacteriën vormt (de goede soort) in je darmen.

Appels

Door de hoge pectinewaarden stimuleren appels de darmen. Ze bevatten ook vezels. Eet twee of drie rauwe appels per dag om constipatie te voorkomen.

laxeermiddelen

Kantaloep

In de morgen voor het ontbijt kantaloepmeloen eten, is een uitstekende manier om de dag te beginnen, omdat het makkelijk te verteren is (het gaat direct door naar de darmen en blijft niet in de maag).

Bessen

Ze zitten vol antioxidanten en er zijn verschillende soorten, sommige lekkerder dan andere. Vergeet niet om aardbeien, blauwe bessen, kersen of zwarte bessen, om er maar een paar op te noemen, toe te voegen.

Pruimen

Dit is het “nummer-één-laxeermiddel”, rijk aan kalium, vitamine A, vezels en ijzer. Ook bieden ze bacteriën, die bevorderlijk zijn voor de darmen en die geweldig zijn voor het reinigen van de colon.

Zuivere appelciderazijn

Het helpt om de darmen constant te laten functioneren en elimineert giftige stoffen uit het lichaam. Het bevat pectine, kalium, appelzuur, azijnzuur, calcium en andere componenten. We bevelen organische appelciderazijn aan, omdat het levende voedingsstoffen bevat en niet voorbewerkt is.

laxeermiddelen2

Kruiden

Gember, saffraan en cayennepeper helpen de spijsvertering en fungeren als geweldige laxeermiddelen. Gember kan ook geconsumeerd worden als verse thee, wat de spijsvertering constant houdt. Saffraan bevordert de ontgifting van de lever en elimineert kankerverwekkende stoffen, die in sommige voedingsmiddelen zitten. Cayenne tot slot bevordert de ontwikkeling van maagsappen en spijsverteringsenzymen.

Citrusvruchten

Vooral sinaasappelen, maar ook citroen en grapefruit zijn krachtige ontgifters en helpen om giftige stoffen uit het lichaam te “wassen”. De vitamine C in dit fruit transformeert giftige stoffen in verteerbaar materiaal voor je lichaam. Eén sinaasappel bevat al 15% van de dagelijkse hoeveelheid aan vezels.

Wortels

Net als appels bevatten ze pectine, wat vezels aan het spijsverteringsstelsel toevoegt. Ze stimuleren intestinale samentrekkingen en ontgiften.

Uien

Dankzij het component quercetine zijn ze uitstekend voor het elimineren van overblijfselen uit het lichaam. Ze bevatten ook foliumzuur, vitamine E en C, kalium en vezels.

laxeermiddelen3

Knoflook

Een klein deel van dit kleine voedsel bevat selenium en allicine, die helpen om de lever te reinigen en giftige stoffen te verwijderen. Voeg rauwe knoflook toe aan je maaltijden om ook buikkanker te voorkomen.

Broccoli en bloemkool

Beide groenten vergroten de hoeveelheid glucosinolaat in je lichaam, wat ervoor zorgt dat je lichaam meer enzymen creëert. Deze verwijderen vervolgens giftige stoffen. Ze zorgen dat naar het toilet gaan meer natuurlijk en makkelijk gaat. Kool hoort bij dezelfde groep, welke de ontlasting verzacht tijdens de darmbeweging.

Tomaten

Dit zijn geweldige laxeermiddelen die een hoop vitamine A, C en K bevatten. Ze bieden 10% van de dagelijkse hoeveelheid vezels die het lichaam nodig heeft. Ze bevatten ook lipozene, een antioxidant die tegen colonkanker beschermt.

laxeermiddelen4

Omega 3-oliën

Deze oliën kan je vinden in lijnzaad, olijfolie, avocado of hennep. Ze elimineren giftige stoffen en helpen om de darmwanden te smeren, wat de stoelgang makkelijker maakt.

Bladgroenten

Deze groep bestaat uit spinazie, witlof, rucola en nog meer. Ze zijn uitstekende natuurlijke laxeermiddelen, omdat ze vezels, magnesium, foliumzuur, calcium en vitaminen C en K bevatten. Al deze elementen helpen bij de spijsvertering. Ze vergroten de galafscheiding, wat afval uit het bloed en de organen verwijdert.

Kokosnootolie

Bevordert de spijsvertering en het functioneren van de darmen. Ook verlicht het ongemak veroorzaakt door aambeien, waarbij het de ontsteking vermindert en weefsel repareert. Extra vierge is de beste, omdat dit zuiver en rauw is.

Avocado

Avocado zit vol met voedingsstoffen, zoals kalium, foliumzuur en vitamine K. Eén avocado per dag eten geeft 30% van de dagelijkse hoeveelheid aan vezels, die het lichaam nodig heeft. Het bevat ook magnesium en luteïne, wat de opname van voedingsstoffen van andere voedingsmiddelen bevordert.

Zaden

Rauwe zaden in je dieet helpen om je maaltijden beter te verteren. Dit kan lijnzaad, chiazaad, pompoenzaad of zonnebloemzaad zijn. Ze bevatten een hoop vezels, zink, eiwitten en vitamine E. Je kan ook walnoten, amandelen en pijnboompitten aan deze groep toevoegen.

laxeermiddelen5

Foto’s ter beschikking gesteld door Sean MacEntee, Studio Tdes, Olga Berrios, Daniel R. Blume, Jinax en Larry Jacobsen.
Bekijk Ook