De gezondheidsvoordelen van wortels

Bekend om hun vitamine- en mineralengehalte, hebben wortels talloze voordelen voor je gezondheid waarvan je moet profiteren om te genieten van een betere kwaliteit van leven.
De gezondheidsvoordelen van wortels

Laatste update: 22 september, 2018

Wortels hebben erg veel voordelen en jij kan hiervan profiteren, zowel op het gebied van gezondheid als van schoonheid. Dankzij hun eigenschappen en prachtige resultaten worden wortels al eeuwenlang gebruikt. In dit artikel bespreken we de gezondheidsvoordelen van wortels.

Wortels werden voor het eerst gekweekt in wat nu Afghanistan is, duizenden jaren geleden. Er waren paarse, witte, gele en zwarte variëteiten met een houtachtig uiterlijk en een bittere smaak, maar geen van hen leek op de huidige wortel die we tegenwoordig telen.

Tijdens de zeventiende eeuw werd een wortelstam met veel bètacaroteen ontwikkeld: dit was de eerste oranje wortel. Sindsdien heeft deze groente al snel de teelt van andere wortelsoorten vervangen.

Een bosje wortels

Wat zit er in een wortel?

De voedingsstoffen die in wortels worden gevonden zijn onder andere:

 • Mineralen (kalium, natrium, fosfor, calcium, magnesium, ijzer, zink, jodium en selenium)
 • 90 % water
 • 7 % koolhydraten
 • 1 gram eiwit
 • 3 gram vezels

En alsof dat nog niet genoeg is, bevatten wortels ook nog eens grote hoeveelheden vitamine C en A, evenals B-vitamines (B1, B2, B3, B6 en foliumzuur). Tenslotte bevatten wortels slechts 35 calorieën per 100 gram. Dit draagt bij aan de gezondheidsvoordelen van wortels.

De gezondheidsvoordelen van wortels

Wortels hebben veel eigenschappen die op verschillende manieren een positief effect kunnen hebben op je gezondheid. Hieronder delen we enkele van de meest voorkomende met je.

Ze helpen kanker bestrijden

Of je ze nu stoomt, kookt, rauw, gekookt, gemengd of vers eet: wortels zijn altijd goed om het ontstaan van kanker te helpen bestrijden.

Wortels behoren tot een groep voedingsmiddelen die ‘veelbelovende effecten’ hebben als het gaat om kankerpreventie. Samen met andere groenten die rijk zijn aan carotenoïden, zoals spinazie en tomaten, kunnen wortels specifiek helpen bij het voorkomen van borstkanker.

Ze voorkomen problemen met je gezichtsvermogen

Voorkom problemen met je gezichtsvermogen

Dit is een van de meest bekende voordelen van wortels. Het hoge vitamine A-gehalte helpt om problemen met je gezichtsvermogen te voorkomen. Wortels kunnen je helpen voorkomen dat staar, maculadegeneratie en nachtblindheid optreden.

Natuurlijk zullen wortels je niet helpen met problemen zoals bijziendheid of astigmatisme, omdat deze medische aandacht vereisen. Echter, het van jongs af aan  eten van wortels kan je helpen om deze problemen te voorkomen.

Het eten van rauwe wortels versterkt je tanden en tandvlees

Het eten van rauwe groenten zoals wortels verbetert de bloedtoevoer naar de mond en voorkomt dat bacteriën zich op je tanden ontwikkelen.

Het fluorgehalte in voedingsmiddelen zoals wortels, spinazie en appels kan je tandglazuur in goede conditie houden en tandbederf helpen voorkomen.

Ze helpen het cholesterolgehalte te beheersen

Beheers je cholesterolgehalte

Naast de voordelen van wortels voor je cardiovasculaire gezondheid, kan deze groente je ook helpen om je cholesterolniveau te verlagen.

Dit komt door het hoge gehalte aan oplosbare vezels, vooral pectine, dat voorkomt dat vet zich op de wanden van je bloedvaten blijft opstapelen. Wortels helpen dat type vet te verwijderen en je bloeddruk te verlagen.

Ze bestrijden constipatie en maagpijn

Het hoge vezelgehalte in wortelen verbetert ook het vermogen van je lichaam om afval te verwijderen en voorkomt constipatie.

Het kalmeert ook maagpijn of een te hoge zuurgraad dankzij het mineraalzout-gehalte dat bestaat uit natrium, chloor, kalium en de B-vitamines. Dit maakt wortelen een sterk aanbevolen optie als je last heeft van gastritis.

Ze hebben geweldige diuretische eigenschappen

Het hoge watergehalte in wortels samen met de vele minerale zouten kan helpen om nierstenen af ​​te breken. Daarom worden wortels altijd opgenomen in ontgiftingsdiëten.

Om al deze redenen zal het toevoegen van wortels aan je dieet je veel voordelen bieden en zullen wortels tegelijkertijd een uitstekende bron van vitamines en minerale zouten zijn.

Net als veel andere groenten zijn wortels gemakkelijk te verwerken in elk gezond recept en vormen ze een essentieel onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

De gezondheidsvoordelen van wortels: een heerlijk recept

Een kom romige wortelsoep

Je weet al dat er talloze manieren zijn waarop je wortels kunt eten, maar hier is een overheerlijk recept dat alle voordelen combineert met een paar andere belangrijke ingrediënten. Met dit recept kan je op een heerlijke manier van de gezondheidsvoordelen van wortels genieten.

Romige wortelsoep

Je kunt bij de lunch een lekkere kom soep serveren. Vandaag willen we een recept voor een romige wortelsoep met je delen. Leer hoe je het klaarmaakt en neem het op in je dieet.

Ingrediënten

 • 2 wortels
 • 3 stronken broccoli
 • 1 teentje knoflook
 • 1 grote ui
 • 2 koppen water (500 ml)
 • Zout (naar eigen smaak)

Bereiding

 • Doe eerst het water en de andere ingrediënten in een pan en breng het aan de kook.
 • Dek vervolgens af en laat het voor de helft inkoken.
 • Haal de pan daarna van het vuur en laat het mengsel afkoelen.
 • Doe de soep vervolgens in een blender en mix dit tot je een romig mengsel krijgt.
 • Serveer en geniet ervan.

Alle groenten dragen op de een of andere manier bij aan de gezonde ontwikkeling van je lichaam, dus vergeet niet om verschillende groenten aan je dieet toe te voegen. Hoewel je misschien niet van alle groenten de smaak lekker vindt, zijn er genoeg recepten die ze smakelijker maken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.