Kruiden om de lever te zuiveren

Er zijn verschillende kruiden die heel nuttig zijn als het gaat om het zuiveren en reinigen van de lever. De meeste kende je vast nog niet!
Kruiden om de lever te zuiveren
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

De lever is het belangrijkste orgaan in je lichaam en daarom is het ook cruciaal er goed zorg voor te dragen en zo een gezond leven te leiden. Afhankelijk van de zorg die je jouw lever biedt, zullen alle andere organen ook goed functioneren.

Om deze reden is het belangrijk dat je aandacht besteedt aan volgende lijst met kruiden die jouw lever en galblaas op een natuurlijke manier zuiveren, aangezien ze het vermogen bezitten deze organen te ontgiften.

Kruiden om de lever te zuiveren

Schors van de borututu

Borututu om de lever te zuiveren

De schors van deze boom bezit veel bestanddelen, die al vele jaren gebruikt worden om de lever, de galblaas en de spijsverteringsorganen in het algemeen te ontgiften. Daarnaast is het ook een geschikte bloedzuiveraar.

De grote hoeveelheid antioxidanten helpt je lichaam te versterken, zodat het de giftige stoffen die te vinden zijn in de omgeving, het water en veroorzaakt worden door sommige voedingsstoffen of stress kan afvoeren.

Cichoreiwortels

De wortels van cichorei bezitten uitstekende eigenschappen, die een grote hulp zijn om de lever en de galblaas te ontgiften. De wortels van deze plant bezitten de mogelijkheid de vorming van lever- of galstenen te voorkomen.

Je kan van de wortels een gezonde thee maken, die je twee keer per dag kan drinken door een soeplepel van de wortel te mengen met twee kopjes kokend water.

Stinkende gouwe

Chelidonium om de lever te zuiveren

De chelidonium majus of de stinkende gouwe wordt vaak gebruikt om de lever en galblaas te reinigen en om het bloed te zuiveren. Ook kan de plant een grote hulp zijn bij ademhalingsproblemen of om indigestie te verlichten.  

Zaden van de mariadistel

Deze zaden hebben de mogelijkheid om de groei van nieuw weefsel in de lever te stimuleren. Het weefsel kan namelijk verdwijnen door natuurlijke aandoeningen of ziektes. De zaden van de mariadistel bevorderen ook de productie van gal, wat belangrijk is voor een goede werking van de lever. 

Een aftreksel van deze zaden helpt om het cholesterolgehalte doeltreffend onder controle te houden en voorziet het lichaam ook van grote hoeveelheden antioxidanten, die belangrijk zijn om vrije radicalen te doen verdwijnen. Daarnaast helpen de zaden ook om ontstekingen van de lever en de galblaas te voorkomen.

Muntbladeren

Munt om de lever te reinigen

Een aftreksel van een muntblaadje gecombineerd met pepermuntbladeren kan erg doeltreffend zijn om een goede werking van de lever, de gal en het hele spijsverteringssysteem in het algemeen te garanderen.

Deze twee planten laten namelijk de spieren ontspannen en op die manier buikpijn, die het resultaat is van een maagaandoening, verminderen.  

Kurkuma

Kurkuma is een sterke antioxidant, wat het een significante hulp maakt bij het verwijderen van giftige stoffen. Het reinigt je bloed, zodat het jouw lichaam perfect gezond houdt. Het stimuleert ook een goede bloedsomloop. Met andere woorden: om je lever gezond te houden, is het goed om regelmatig kurkuma te nuttigen.

De wortel van gele zuring

Deze wortel werkt heel doeltreffend voor de ontgifting, aangezien het de eliminatie van bepaalde stoffen die erg schadelijk zijn voor je lever en gal bewerkstelligt. Het stimuleert daarnaast ook het darmkanaal, wat vooral nuttig is voor mensen die last hebben van constipatie.

De wortel kan zelfs nierproblemen verlichten, omdat deze de urineproductie verhoogt. Dit bevordert de afdrijving van schadelijke stoffen, die in de nieren, blaas en het hele lichaam in het algemeen te vinden zijn.

Chanca piedra

De krachten van chanca piedra of steenbreker zijn nog maar recentelijk ontdekt, maar het is ondertussen al bekend dat het kruid zeer efficiënt is om problemen in de lever en nieren te voorkomen en zelfs verbeteren.

Om een aftreksel te maken van dit kruid moet je ongeveer 750 ml water koken met drie eetlepels bladeren van deze plant. Wanneer het mengsel ongeveer 15 minuten gekookt heeft, verlaag je het vuur en laat je het nog even trekken. Drink gedurende een week drie maal per dag een kop van dit mengsel.

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven gebruiken deze plant beter niet. Ook wanneer je lijdt aan diabetes of hypertensie kan je best voorzichtig zijn.

Onthoud…

Planten zijn een belangrijke hulp om ziektes te behandelen, maar vooral om ze te vermijden. Daarom is het goed te weten hoe je ze moet gebruiken. Wees voorzichtig wanneer je de beschreven behandelingen toepast en overschrijd zeker de aangegeven hoeveelheid niet. Anders zouden de planten wel eens het tegengestelde effect kunnen hebben. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • De Vilanova, Carlos. Guía para limpiar el hígado, la vesícula y los riñones. EDITORIAL SIRIO SA, 2016.
  • Chifa, Carlos, and Armando IA Ricciardi. “Especies hidrófitas y palustres utilizadas como medicinales por los habitantes del norte y nordeste de la provincia del Chaco.” Dominguezia 22.1 (2006): 15-20.
  • Crawford, J. M. “El hígado y las vías biliares.” Robbins. Patología (2000).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.