Het belang van de gewrichten en de nodige supplementen

Het is een geweldig idee om voor onze gewrichten te zorgen vóór ze problemen beginnen te veroorzaken. Want op die manier kunnen we complicaties voorkomen die onze algemene gezondheid aantasten.
Het belang van de gewrichten en de nodige supplementen
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Je gewrichten maken het mogelijk om in verschillende richtingen te bewegen. Ze verschaffen ook mechanische ondersteuning aan de botstructuur. Het lichaam bezit tweehonderd en vijf botten. Elk bot is minstens met één ander bot verbonden. Deze verbinding gebeurt door middel van de gewrichten. Die zorgen ervoor dat onze fysiologische bewegingen vlot en vloeiend gebeuren. Het belang van de gewrichten is dus onmiskenbaar.

Afhankelijk van de plaats van de gewrichten in het lichaam verschaffen ze ook stabiliteit en bewegingsmogelijkheden.

Hoe werken de gewrichten?

Om het belang van de gewrichten en hun werking beter te begrijpen zullen we ze indelen volgens het niveau van beweging.

Beperkte of geen beweging

Het belang van de gewrichten

Wanneer er geen sprake is van beweging, dan hebben de gewrichten de grootste stabiliteit. Want ze zorgen dan voor een sterke verbinding tussen de botten. Die bewegen dan weinig of niet.

Laten we bijvoorbeeld de gewrichten in de schedel bekijken. Ze zijn verbonden door een vezelig weefsel dat de beweging van de nabijgelegen botten verhindert. Op die manier beschermt het de hersenen.

Beperkte beweging

Het verbindend vezelig weefsel zorgt dus dat de botten aan elkaar gehecht zijn. In dit geval is er sprake van een zeer beperkte beweging.

De voornaamste functie van de gewrichten bij dit soort beweging is het lichaamsgewicht te ondersteunen. Ze verschaffen dus steun en stabiliteit.

  • Het scheenbeen en het kuitbeen zijn bijvoorbeeld botten met een beperkte ruimte tussen de twee. Dit verschaft het lichaam stabiliteit wanneer we rechtop staan.
  • Ook de gewrichten in de wervelkolom laten beperkte bewegingen toe. Wanneer ze samenwerken, geven ze ons lichaam de nodige soepelheid om verschillende houdingen aan te nemen.

Het belang van de gewrichten bij een ruim bewegingsbereik

Het belang van de gewrichten bij een ruim bewegingsbereik

Deze gewrichten verbinden de botten niet rechtstreeks met elkaar. Want het oppervlak van het gewricht zit in een vloeibaar smeermiddel dat de beweeglijkheid mogelijk maakt.

  • Gewrichten met een ruim bewegingsbereik zijn minder stabiel.
  • De meerderheid van deze gewrichten bevinden zich in de delen van het skelet die de ledematen vormen (armen, benen, handen en voeten) of het appendiculair skelet. Hun functie maakt de groei van de spieren rond de botten mogelijk.

De gewrichtsbanden

Een gewrichtsband is een structuur opgebouwd uit vezelige weefsels. Het is hun taak om de botten bij de gewrichten te verbinden en de stabiliseren.

Gewrichtsbanden verbinden dus de aangrenzende botten met elkaar bij een gewricht. Dat zorgt dus voor onbeperkte beweging in natuurlijke anatomische richtingen. Tegelijkertijd beperken ze abnormaliteiten. Ze verhinderen dus dat je blessures oploopt.

Het kraakbeen

Het belang van de gewrichten en het kraakbeen

Kraakbeen verstrekt de beweging tussen de botten. Het werkt als een schokdemper. Dit betekent dat het verhindert dat de botten met elkaar in contact komen.

Het kraakbeen omhult de gewrichtscapsule, die met de gewrichtsbanden versterkt wordt. Deze samenwerking (tussen het kraakbeen en de gewrichtsbanden) zorgt ervoor dat de botten op de plaats van de gewrichten verbonden zijn.

We willen dus in staat zijn de supplementen in het belang van de gewrichten te bespreken. Daarom is het vooral belangrijk dat we de belangrijke rol begrijpen die de gewrichten in het menselijk lichaam spelen.

Zonder de gewrichten zou iemand niet kunnen bewegen. Het menselijk lichaam zou fysiek niet soepel zijn. Ook het kraakbeen en de gewrichtsbanden zijn uitgebreid verbonden met de gewrichten.

Slijtage

Sommige activiteiten hebben een grote invloed op de gewrichten. Want ze kunnen ervoor zorgen dat dit systeem voortdurend moet werken. Het gevolg is dan dat het kraakbeen en de gewrichtsbanden verslijten.

Vooral het kraakbeen heeft te lijden onder slijtage. Het breekt af en wordt steeds zwakker. Dit veroorzaakt een pijnlijk gevoel. De oorzaak van deze pijn is dat de botten tegen elkaar wrijven.

Het kan er zelfs voor zorgen dat het gewricht zijn soepelheid verliest.

Je hoeft niet te wachten tot de pijn optreedt. Begin je nu al bewust te worden van de gezondheid van je gewrichten. Draag dagelijks zorg voor deze delen van je lichaam. Want je mag het belang van de gewrichten echt niet onderschatten.

Maar je kan de afbraak voorkomen. Want je kan het verbeteren door gezonde leefgewoonten aan te nemen. Let op je gewicht en volg een evenwichtig dieet. Dit zijn ongetwijfeld heel nuttige tips.

Supplementen om de gezondheid van de gewrichten te behouden

Glucosamine

Het belang van de gewrichten en glucosamine

Eén van de beste supplementen die bestaan om gewrichten te behandelen is glucosamine. Het lichaam maakt dit bestanddeel al op een natuurlijke manier aan. Het bevindt zich rond de gewrichten en ondersteunt het kraakbeen.

Wanneer we ouder worden, dalen onze niveaus van glucosamine. Dit veroorzaakt een geleidelijke afbraak in de gewrichten. Dat is de reden waarom het belangrijk is dat je dit supplement neemt.

  • Je vindt het in schaaldieren, zoals in krab of in kreeft.
  • Maar je kan ook in de vorm van een voedingssupplement innemen. Winkels voor natuurlijke producten verkopen het.

Chondroïtine

Chondroïtinesulfaat bestaat uit een ketting van afwisselende suikers. Het helpt bij de vorming en het herstel van het kraakbeen.

Chondroïtine wordt over het algemeen uit dierlijk kraakbeen opgenomen.

MSM

MSM, of methylsulfonylmethaan, is een natuurlijke bron van zwavel. Het bezit belangrijke eigenschappen die het gewrichtsweefsel versterken en het intact houden.

Een goede gezondheid van de gewrichten is fundamenteel voor ons algemeen welzijn. Zorg dus dat deze supplementen deel uitmaken van je dieet. Geniet op die manier van een betere levenskwaliteit.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Harrison-Muñoz S, Rojas-Briones V, Irarrázaval S. Is glucosamine effective for osteoarthritis? Medwave. 2017 Mar 15;17(Suppl1):e6867.
  • Bishnoi M, Jain A, Hurkat P, Jain SK. Chondroitin sulphate: a focus on osteoarthritis. Glycoconj J. 2016 Oct;33(5):693-705.
  • Butawan M, Benjamin RL, Bloomer RJ. Methylsulfonylmethane: Applications and Safety of a Novel Dietary Supplement. Nutrients. 2017 Mar 16;9(3):290.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.