6 tips om gewichtstoename te voorkomen bij het ouder worden

Ons metabolisme vertraagt ​​met de leeftijd, en dit maakt het gemakkelijker om uiteindelijk meer gewicht te verzamelen
6 tips om gewichtstoename te voorkomen bij het ouder worden

Geschreven door Lorena González

Laatste update: 24 augustus, 2022

Naarmate we ouder worden lijkt het onvermijdelijk dat we uiteindelijk aankomen. Als je echter een reeks aanbevelingen en tips om gewichtstoename te voorkomen opvolgt, is het mogelijk om dit te vermijden.

Neem nota van deze tips, zodat je dat extra gewicht er niet bijkrijgt.

Tips om gewichtstoename te voorkomen

1. Consumeer flavonoïden

Gewichtstoename te voorkomen door flavonoïden

Vele studies zijn tot de conclusie gekomen dat als we een aanzienlijke hoeveelheid flavonoïden eten, dit ons zal helpen ons gewicht te behouden. Het kan ons zelfs een beetje helpen om af te vallen.

Daarom is het zo belangrijk om bosbessen, aardbeien, kersen, druiven, bessen, thee, appels, uien, prei en broccoli te eten.

Om alle voordelen van flavonoïden te krijgen, hoef je alleen maar een stuk fruit uit deze lijst aan je dagelijkse dieet toe te voegen.

2. Verval niet in een zittende levensstijl

Het is essentieel dat je niet in een zittende levensstijl valt. Ons metabolisme vertraagt ​​naarmate we ouder worden, en dit maakt het gemakkelijker om uiteindelijk aan te komen.

Daarom is het belangrijk om zo actief mogelijk te blijven. Het is belangrijk om een ​​vorm van fysieke activiteit te doen. Zelfs als het slechts een matige intensiteit is, als het maar een constant ritme heeft.

Als je aan lichaamsbeweging doet, word je sterker en voelen je spieren en gewrichten jonger aan. Dit zal ervoor zorgen dat je op de een of andere manier de effecten van de tijd zult vertragen.

Volgens recente onderzoeken kan het doen van kleine sessies van één minuut, drie keer per dag, je dezelfde resultaten opleveren als wanneer je 30 minuten  achter elkaar elke dag traint.

Aarzel niet en bedenk als je naar de lift loopt dat het veel beter is om de trap te nemen om gewichtstoename te voorkomen.

3. Handhaaf een actieve geest

Gewichtstoename te voorkomen door actieve geest

Naarmate we ouder worden, gaat ons geheugen er meestal op achteruit. Om dit te voorkomen, wordt het aanbevolen om hersen-stimulerende activiteiten te ondernemen die je geest actief houden. Dit kunnen onder andere dagelijkse lezen, kruiswoordraadsels, schaken of sudoku’s zijn.

Dit soort activiteit helpt je geheugen en concentratie behendig te houden.

Uiteindelijk moet je weten dat alle activiteiten die helpen om je geest wakker en actief te houden, ook helpen om stress en depressie te voorkomen. Dit alles zal helpen om je kwaliteit van leven te verbeteren en om gewichtstoename te voorkomen.

4. Vergeet diëten

De meerderheid van diëten met zeer weinig calorieën kan contraproductief zijn. Over het algemeen kunnen ze je metabole ritme permanent verlagen.

Dit komt omdat het lichaam merkt dat er geen calorieën meer beschikbaar zijn. Daardoor probeert hij nog zuiniger te worden en met minder calorieën toe te kunnen.

Wanneer we vaak een dieet volgen, lopen we het risico om de snelheid van onze stofwisseling permanent te verlagen. Als je hebt gedacht aan een dieet met minder dan 1200 calorieën dan moet je weten dat dit niet wordt aanbevolen. Het kan resulteren in verlies van andere weefsels dan vet, zoals spierweefsel.

Er wordt gedacht dat spiermassa meer calorieën vereist. Dus als je spiermassa verliest, wordt het nog moeilijker om gewichtstoename te voorkomen.

5. Houd je gezondheid in de gaten

Gewichtstoename te voorkomen door gezonde voeding

Het is belangrijk dat je periodiek je gezondheidstoestand controleert. Veroudering leidt meestal tot bepaalde problemen zoals hypertensie en osteoporose. Juist deze problemen kunnen beperkingen veroorzaken als het gaat om sporten. Aarzel niet om continue je gezondheid in de gaten te houden.

6. Wacht niet tot morgen om deze tips toe te passen

Laat de daad van het implementeren van deze goede gewoonten niet tot morgen wachten. Je moet het belang van de zorg voor jezelf internaliseren en je moet niet wachten tot de problemen verschijnen.

Aarzel niet en probeer deze gezonde gewoonten zo snel mogelijk in je dagelijkse routine op te nemen. Op die manier zul je zien dat de jaren voorbijgaan, maar je gezondheid blijft intact. En dat allemaal met zes eenvoudige tips om gewichtstoename te voorkomen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wadden, T. A., Foster, G. D., Letizia, K. A., & Mullen, J. L. (1990). Long-term effects of dieting on resting metabolic rate in obese outpatients. Jama264(6), 707-711.
  • Lee, I. M., Djoussé, L., Sesso, H. D., Wang, L., & Buring, J. E. (2010). Physical activity and weight gain prevention. Jama303(12), 1173-1179.
  • Blair, S. N., LaMonte, M. J., & Nichaman, M. Z. (2004). The evolution of physical activity recommendations: how much is enough?. The American journal of clinical nutrition79(5), 913S-920S.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.