Verlies gewicht met voedsel met negatieve calorieën

Door voedingsmiddelen met negatieve calorieën toe te voegen aan je dieet kan je gewicht verliezen op een gezonde manier.
Verlies gewicht met voedsel met negatieve calorieën
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 22 december, 2022

De term “voedsel met negatieve calorieën” kan voor verwarring zorgen, omdat je denkt dat iets negatiefs altijd slecht is. Echter in dit geval is het tegenovergestelde waar, want dit soort voedsel kan je helpen gewicht te verliezen op een gezonde manier, zonder dat de hoeveelheid calorieën die je dagelijks nodig hebt vermindert.

Wat zijn negatieve calorieën?

Er zijn geen voedingsmiddelen met negatieve calorieën, omdat calorieën een fysieke eenheid zijn die nooit negatief kan zijn. De term “voedingsmiddelen met negatieve calorieën” verwijst naar die voedingsmiddelen met calorieniveaus die laag genoeg zijn om je energie te geven en de spijsvertering te ondersteunen en die je tegelijkertijd helpen gewicht te verliezen.

Bijvoorbeeld drinkwater is zeker een voedingsmiddel met negatieve calorieën. Het bevat namelijk geen calorieën en om verwerkt te worden moet je lichaam energie gebruiken.

Dit artikel is misschien ook interessant:
Is water drinken tijdens het eten goed?

Een schaal met fruit

De waarheid is dat er maar weinig voedingsmiddelen zijn met negatieve calorieën. Hoewel wij je hieronder een overzicht zullen geven, is het zo dat deze voedingsmiddelen niet in alle gevallen meer calorieën gebruiken dan dat ze geven. Bijna elke keer dat ze dat wel doen, is het aantal te verwaarlozen.

Je moet er rekening mee houden dat je lichaam energie gebruikt door gewoon in leven te blijven en adem te halen. Om die reden is het theoretisch gezien mogelijk dat deze voedingsmiddelen effectief zijn, zelfs wanneer je niets doet (hoewel wetenschappelijk bewijs hiervoor ontbreekt).

Desondanks zijn deze middelen laag in calorieën en dus een goede keus als onderdeel van een gezond dieet en in combinatie met voldoende beweging.

Welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen?

Net als bij andere soorten diëten zul je altijd in de verleiding kunnen komen om alleen maar voedingsmiddelen met negatieve calorieën te eten om je gewichtsverliesdoelen te bereiken. Dit is echter juist wat je niet moet doen, want een gebrek aan energie en voedingsstoffen zal ondervoeding veroorzaken.

Je moet ook proberen om een evenwichtig dieet te handhaven, dat ook andere noodzakelijke voedingsmiddelen voor de goede werking van je lichaam bevat.

Ontgifting met voedingsmiddelen met negatieve calorieën

Knijpen in buikvet

Een van de gezondste manieren om te profiteren van de voordelen van afvallen met voedingsmiddelen met negatieve calorieën bestaat uit het doen van een ontgifting. 

Deze ontgifting kan worden gedaan in twee of drie dagen, wanneer je het gevoel hebt dat je lichaam het nodig heeft om zichzelf te vernieuwen. Je kunt echter ook deze voedingsmiddelen regelmatig in je dieet opnemen om te profiteren van de vele voordelen.

Wat je niet moet doen met voedingsmiddelen met negatieve calorieën

Om je dieet met voedingsmiddelen met negatieve calorieën te ondersteunen, hoef je niet een heel streng patroon te volgen. Houd de volgende tips in gedachten:

 • Vermijd het overmatig eten van deze voedingsmiddelen, omdat hun ingrediënten in grote hoeveelheden negatieve effecten op de gezondheid kunnen hebben.
 • Eet niet heel de dag door. Plan 5 of 6 maaltijden per dag die een aantal van deze voedingsmiddelen bevatten, gedurende de 2 of 3 dagen tijdens de ontgifting.
 • Probeer om rauw voedsel te eten, zodat je zo veel mogelijk kunt profiteren van hun eigenschappen.
 • Wanneer je klaar bent met ontgiften, is het erg belangrijk om terug te gaan naar een ​​gezonde en evenwichtige voeding.

Aanbevolen voedingsmiddelen met negatieve calorieën

 • Groenten: asperges, groene bonen, algen, spruitjes, kool, wortel, bloemkool, selderij, radijs, komkommer, erwten, Chinese kool, prei, sla, witlof, spinazie, tomaat.
 • Vruchten: appel, bosbes, cranberry, grapefruit, citroen, limoen, framboos.
 • Specerijen en kruiden: kaneel, kruidnagel, chili, koriander, lijnzaad, knoflook, gember, ui, peterselie.

Andere voordelen van voedingsmiddelen met negatieve calorieën

 • Activeert de stofwisseling.
 • Kan de bloedsuikerspiegel in balans houden.
 • Verhoogt de energieniveaus.
 • Verbetert de spijsvertering en draagt bij aan de reiniging van de darm.
 • Helpt reinigen van de lever.
 • Bestrijdt het vasthouden van vocht en vermindert een opgeblazen gevoel.
 • Verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed.
 • Draagt bij aan mooi haar, huid en zelfs de gezondheid van de nagels.
 • Helpt bij het verbeteren van de concentratie.
 • Sommige voedingsmiddelen worden aanbevolen ter voorkoming en vermindering van stress, angst en depressie. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.