Oefeningen voor een mooie rug

Door met gewichten te trainen, versterken we onze spieren, stimuleren we onze stofwisseling en verbranden we meer vet. En we hoeven echt geen tonnenzware gewichten te gebruiken. We kunnen beginnen met enkele kilo’s.  
Oefeningen voor een mooie rug

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 25 augustus, 2022

In dit artikel besteden we de aandacht eens niet aan die eeuwige buik of billen, maar aan de rug, een lichaamsdeel dat bij het trainen vaak wordt vergeten. Dit is zonde, want een sterke, mooie rug kan namelijk veel doen voor je algehele figuur.

Hoe graag we het ook zouden willen, plaatselijk vet verbranden is haast onmogelijk. We kunnen niet voor ons lichaam bepalen waar het vet kwijtraakt. Als we afvallen, vallen we af over ons gehele lichaam en dat vervelende vetkussentje op de heupen zou zo maar eens het laatste kunnen zijn wat zal verdwijnen.

Toch zijn er dingen die we kunnen doen om die delen van ons lichaam waar wel een pondje vanaf zou mogen strakker en mooier gevormd te maken. Door gerichte oefeningen te doen, zullen we niet alleen sneller vet verbranden, maar we verbeteren ook onze vorm.

Vervelende vetophopingen op de rug die te zien zijn in een bh of strakke jurk, daar wordt niemand blij van. De rug heeft veel aanleg voor vetophoping en het kwijtraken van dit vet vergt veel toewijding en discipline.

Door een gezond dieet in combinatie met de volgende oefeningen zal ook jij met een mooi gevormde rug kunnen rondlopen.

Trainingsschema voor een mooie rug

Houding 1

Oefening voor een mooie rug
 • Leg een yogamat op de grond en ga hierop liggen met je gezicht naar beneden en je armen uitgestrekt naar achteren.
 • Probeer zonder je voeten omhoog te laten komen je borst van de grond te tillen en vervolgens weer te laten zakken.
 • Doe hiervan 2 sets van tien herhalingen.

Houding 2

 • Blijf liggen in dezelfde positie als bij houding 1, maar plaats je handen dit keer in je nek.
 • Til weer de borst op zonder je voeten omhoog te laten komen en laat je lichaam vervolgens weer zakken.
 • Doe van deze oefening 2 sets van 15 herhalingen.

Houding 3

Rug versterken
 • Blijf liggen met je gezicht richting de grond en je handen in je nek.
 • Til je borst omhoog en probeer hierbij eerst de linkerkant nog wat hoger te tillen en dan de rechterkant, alsof je naast je probeert te kijken.
 • Probeer de rest van het lichaam niet te bewegen.

Houding 4

 • Neem voor de laatste oefening de kattenhouding aan die gebruikt wordt bij yoga.
 • Leun op je handen en knieën en maak je rug zo bol als je kan (zoals een kat zou doen).
 • Maak je rug vervolgens hol, alsof je met je buik de grond aan wilt raken.
 • Herhaal deze bewegingen vijf keer achter elkaar en rust dan uit.

Ga zwemmen

Tijdens het zwemmen maak je veel gebruik van je rugspieren en zwemmen is tegelijkertijd ook erg ontspannend. Het is een hele goede sport om op hetzelfde moment beweging te krijgen, de rug sterker te maken en vet te verbranden.

Krachttraining

Elk goed schema om vet te verbranden zou krachttraining moeten bevatten. Je kunt halters gebruiken om meer spiermassa te krijgen en vet te verbranden, doordat je je stofwisseling stimuleert – zelfs tijdens het rusten.

Doe hiervoor om te beginnen alleen om de dag wat krachttraining. Het is daarbij niet nodig om zwaar gewicht te tillen, want zelfs met een paar kilo zul je al resultaten boeken.

Doe aan interval cardiotraining

Cardiotraining

Van cardiotraining gaat je hartslag omhoog en dit helpt je lichaam meer calorieën te verbranden. Het doen van interval cardiotraining zal je daarom helpen een mooie rug te krijgen.

Je kunt elke vorm van cardio kiezen die je leuk vindt, zoals hardlopen, jumping jacks, elliptische training, fietsen of touwtjespringen.

Doe buikspieroefeningen

We weten al dat je met het doen van buikspieroefeningen de buik zal verstevigen, maar ook voor een sterke en mooie rug is het goed om buikspieroefeningen te doen.

Train je hele buik waarbij je je voornamelijk focust op de schuine buikspieren. Je kunt hierbij ook statische rekoefeningen of rekoefeningen voor je zij doen.

Aanbevelingen voor optimale resultaten

 • Helaas is er veel moeite en discipline voor nodig om van ongewenst vet af te komen. Voor het verliezen van vet op de rug is zelfs nog meer routine en kracht nodig, omdat dit een moeilijk gebied is om te trainen. Door je echter te houden aan het trainingsschema hierboven zul je al snel verschil beginnen te zien.
 • Onthoud dat wanneer je vet wilt verliezen, het ontzettend belangrijk is dat je dieet gebalanceerd is en geen overbodige vetten, gefrituurd voedsel en suiker bevat. Het is altijd verstandig om meer gezond voedsel aan je dieet toe te voegen, zoals fruit, groente, groene thee, water en voedingswaren die rijk zijn aan vezels en proteïnen.
 • Ook is het verstandig om naast je training de rug goed te masseren, waarbij je zachtjes drukt op je ‘zadeltassen’.
 • Onthoud tot slot dat het hebben van een goede houding belangrijk is om de rug sterk te houden. Probeer altijd rechtop te lopen en niet met de schouders en het hoofd naar beneden gezakt, want dit zal er namelijk voor zorgen dat  vet zich ophoopt op de buik en rug .

Hopelijk heb je genoten van deze oefeningen voor een mooie rug! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Strasser, B., & Schobersberger, W. (2011). Evidence for resistance training as a treatment therapy in obesity. Journal of obesity, 2011, 482564. https://doi.org/10.1155/2011/482564
 • Ramírez-Campillo, R., Andrade, D. C., Campos-Jara, C., Henríquez-Olguín, C., Alvarez-Lepín, C., & Izquierdo, M. (2013). Regional fat changes induced by localized muscle endurance resistance training. Journal of strength and conditioning research, 27(8), 2219–2224. https://doi.org/10.1519/JSC.0b013e31827e8681
 • Arciero, P. J., Gentile, C. L., Martin-Pressman, R., Ormsbee, M. J., Everett, M., Zwicky, L., & Steele, C. A. (2006). Increased Dietary Protein and Combined High Intensity Aerobic and Resistance Exercise Improves Body Fat Distribution and Cardiovascular Risk Factors, International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 16(4), 373-392. Retrieved Jan 30, 2021, from https://journals.humankinetics.com/view/journals/ijsnem/16/4/article-p373.xml
 • Gappmaier, E; Lake, W; Nelson, A G; Fisher, A G. 2006. Aerobic exercise in water versus walking on land: effects on indices of fat reduction and weight loss of obese women. Journal of Sports Medicine and Physical Fitness. https://search.proquest.com/docview/202675658?fromopenview=true&pq-origsite=gscholar
 • Santos M, José Luis, Martínez H, José Alfredo, Pérez B, Francisco, & Albala B, Cecilia. (2005). Epidemiología genética de la obesidad: estudios familiares. Revista médica de Chile, 133(3), 349-361. https://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872005000300012

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.