9 gezondheidsproblemen die je handen verklappen

Het observeren van onze handen kan ons enkele aanwijzingen geven over onze algemene gezondheid en ons in staat stellen om een ​​vroege diagnose van verschillende aandoeningen te krijgen.
9 gezondheidsproblemen die je handen verklappen

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Je handen zeggen veel meer over je dan je wellicht denkt. En natuurlijk bestaan er ook genoeg gezondheidsproblemen die je handen verklappen.

Let dus op de signalen die je aan je handen kunt aflezen en die je kunnen wijzen op negen gezondheidsproblemen waar je mogelijk last van hebt zonder het te beseffen.

Gezondheidsproblemen die je handen verklappen

1. Pijn in je duim en wijsvinger

Een van de mogelijke gezondheidsproblemen die je handen verklappen is carpaletunnelsyndroom. Als je pijn ervaart in je duim en wijsvinger en tegelijkertijd ook last hebt van gevoelloosheid en tintelingen dan kan het zijn dat je lijdt aan dit syndroom.

Wanneer je last hebt van dit probleem ontstaat er een zwelling in je pols die druk uitoefent op de zenuw in je hand. Dit veroorzaakt een reeks vrij onaangename sensaties.

Dit probleem doet zich vaak voor bij mensen die zeer mechanisch werk doen met hun handen. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk bij mensen die hele dagen achter de computer zitten of bij muzikanten.

2. Wonden die zeer langzaam genezen

Vrouw die zich laat onderzoeken aan haar handen

Als je wondjes hebt op je vingers of handen die zeer langzaam genezen, dan kan dit ook wijzen op een bepaald gezondheidsprobleem. Blauwe plekken of snijwonden op je handen die niet volledig genezen kunnen namelijk een teken van diabetes zijn.

Als deze problemen ook gepaard gaan met honger en dorst, gevoelloosheid en tintelingen in je handen en voeten dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Dit wijst namelijk op een te grote hoeveelheid suiker in je bloed.

3. Veranderingen in de kleur van je vingers

Als je ziet dat je vingers van kleur veranderen, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Ben je vlak van tevoren blootgesteld aan lage temperaturen, stress of zware fysieke belasting, dan is er misschien niets aan de hand.

Als deze veranderingen echter gepaard gaan met jeuk, pijn, tintelingen of gevoelloosheid in je vingers, dan is het belangrijk om het probleem te laten onderzoeken en een specialist te raadplegen.

Er bestaan in dit geval namelijk meerdere mogelijke gezondheidsproblemen die je handen verklappen. Zo kan het wijzen op problemen met de wervelkolom, problemen in de bloedvaten of met een huidaandoening.

4. Overmatig zweten

Ovematig yweten en de handen

Als je merkt dat je om onverklaarbare reden last hebt van zeer zweterige handen dan kan dit een symptoom zijn van hyperhidrose.

Hoewel er meerdere redenen bestaan waarom je handen zweterig kunnen zijn kan overmatig zweten dat niet afhankelijk is van externe factoren wijzen op eventuele andere gezondheidsproblemen.

5. Zwakke nagels

Als je merkt dat je nagels gemakkelijk breken kan dit komen omdat je voortdurend in aanraking komt met water, reinigingsmiddelen en andere chemische producten. Maar ook dat je er een aantal verkeerde gewoontes op nahoudt wat betreft het verzorgen van je nagels.

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn. Hoewel het namelijk kan zijn dat de zwakke nagels veroorzaakt worden door deze factoren kan het ook een symptoom zijn van een schildklierprobleem.

  • Kijk daarom goed of je zwakke nagels gepaard gaat met zwakte, vermoeidheid en gewrichtspijn. Als dit inderdaad zo is raadpleeg dan je arts.

6. Handen die altijd koud zijn

Vrouw heeft koude handen

Als je een van die mensen bent die altijd koude handen hebben en tegelijkertijd ook ziet dat je huid van kleur verandert zou het verstandig zijn om naar de dokter te gaan.

Deze symptomen worden over het algemeen geassocieerd met problemen met de bloedsomloop of problemen met het zenuwstelsel.

7. Trillende vingers

Trillende vingers kunnen een zeer onaangename sensatie zijn. Ze kunnen het gevolg zijn van overmatige inspanning of het moeten dragen van zware dingen. In deze gevallen zouden je vingers moeten stoppen met trillen als je even uitrust.

Als je echter merkt dat je handen ook na rust om onverklaarbare reden blijven trillen dan kan het zijn dat er sprake is van een tekort aan vitamines B1, B6, B12 en E.

8. Zwelling

Gezwollen vingers

Als je merkt dat je handen en vingers gezwollen zijn, dan kan dit verschillende oorzaken hebben, variërend van een warme dag tot het eten van te veel zout. In dit geval zal de zwelling gelukkig ook weer snel verdwijnen.

Als dit probleem zich echter regelmatig voordoet dan is het belangrijk om naar de dokter te gaan. Langdurige zwelling in de handen en vingers kan namelijk wijzen op vaataandoeningen.

9. Kleurverandering in de nagels

We sluiten dit lijstje van gezondheidsproblemen die je handen verklappen af met een zeer belangrijke aanwijzing. Als je namelijk merkt dat je nagels van kleur veranderen dan kan dit wijzen op een laag gehalte hemoglobine in je bloed of bloedarmoede. Beide gevallen worden gekenmerkt door blauwe nagels.

Over het algemeen gaat dit symptoom ook gepaard met onhandigheid en onaangename sensaties en lichte tintelingen in de vingers. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rozman, C. Compendio de medicina interna. Elsevier España, 2005.
  • Simeon Margolis, Johns Hopkins Medical Institutions. Johns Hopkins Symptoms and Remedies: The Complete Home Medical Reference. Pensilvannia University.2009.
  • Mildred CarterTammy Weber. Reflexología de la mano. Clave para una salud perfecta. Editorial Paidotribo, 2004.
  • Fitzgibbons PG, Weiss AP. Hand manifestations of diabetes mellitus. J Hand Surg Am. 2008;33(5):771-775. doi:10.1016/j.jhsa.2008.01.038
  • Puri N. (2012). A study on cutaneous manifestations of thyroid disease. Indian journal of dermatology, 57(3), 247–248. https://doi.org/10.4103/0019-5154.96227

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.