8 redenen waarom je nagels broos zijn

Je nagels slecht verzorgen, kan een bepalende factor gaan wanneer ze broos of dof worden. Beschadig je nagels niet door ze verkeerd te gebruiken en houd ze gehydrateerd.
8 redenen waarom je nagels broos zijn

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Nagelverzorging is een van de belangrijke onderdelen van de standaard schoonheidsroutines geworden. Dit komt niet alleen omdat het je uiterlijk verbetert, maar ook omdat het een van de eerste dingen kan zijn die mensen opvalt wanneer ze je ontmoeten. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je nagels broos zijn.

Om je nagels gezond te houden, heeft de cosmeticabranche een heel scala aan behandelingen en producten ontwikkeld om je nagels sterk te houden en om te voorkomen dat je nagels broos worden, als je ze regelmatig gebruikt.

Desondanks worstelen mensen nog steeds met het krijgen van mooie en gezonde nagels, omdat ze bepaalde slechte gewoontes negeren die een negatief effect op hun nagels kunnen hebben. Daarom is het een goed idee om erachter te komen waarom je nagels broos en beschadigd zijn vóórdat je een heleboel geld uitgeeft aan dure behandeling. Ontdek in dit artikel wat de 8 slechtste gewoontes zijn, die de reden zijn waarom je nagels broos zijn.

Slecht verwijderde nagellak is een van de redenen waarom je nagels broos zijn

Afgebladderde nagellak
Met nagellak kun je je nagels mooi opleuken met allerlei ontwerpen en kleuren. Veel mensen zijn er echter aan gewend om nagellak te verwijderen door het van hun nagels te pulken. Dit lijkt misschien onschadelijk, maar het heeft echter invloed op de bovenste laag die de interne structuur van je nagel beschermt, waardoor je nagels zullen breken.

Het is het beste om een nagellakremover te gebruiken, waarvan de chemische samenstelling niet schadelijk is voor de nagels.

Je bijt op je nagels

Om overduidelijk redenen is nagelbijten een van de belangrijkste redenen waarom je nagels broos zijn en scheuren. Hoewel dit voor sommige mensen een manier is om angst en stress te kanaliseren, zorgt het echter voor een vervorming van de nagelstructuur en kan het tot ernstige infecties leiden. De slijtage van de natuurlijke beschermlaag kan de groei van de nagel bovendien beperken.

Waarom je nagels broos zijn? Je draagt geen beschermende handschoenen!

Schoonmaken met handschoenen
Hoewel dit iets is dat mensen makkelijk over het hoofd zien, is het werken met chemische schoonmaakproducten erg schadelijk voor de gezondheid van je nagels. Veel van de bestanddelen in deze producten hebben invloed op de glazuurlaag en beschadigen je nagelriemen.

Het is dus belangrijk om beschermende handschoenen te dragen als je het huishouden doet, vooral wanneer je werkt met wasmiddelen, bleek en soortgelijke producten.

Je gebruikt je nagels als gereedschap

Tuurlijk, ze zitten vast aan je handen en maken vele taken gemakkelijker. Toch zou je je nagels nooit als gereedschap moeten gebruiken. Als je een sticker loskrabt, een blikje opent of andere dingen doet, kun je je nagelstructuur verzwakken en de kans op scheuren vergroten.

Probeer om andere hulpmiddelen voor deze taakjes te gebruiken. En nog beter: draag handschoenen om je nagels te beschermen.

Je hydrateert je nagels niet voldoende

Nagelcrème
Zien je nagels en droog en dof uit? Pas op! Dehydratatie kan ook een van de redenen zijn waarom je nagels broos zijn. Net als je huid, moeten je nagels ook continu worden bevochtigd om te groeien en de kans op schade door omgevingsfactoren te verminderen.

Breng een vochtinbrengende lotion aan op het oppervlak en verhoog bovendien je inname van water.

Je schenkt geen aandacht aan je nagelriemen

Je nagelriemen zijn een essentieel onderdeel van de gezondheid van je nagels. Ze beschermen de nagels tegen invloeden van buitenaf. Toch negeren sommige mensen ze wanneer ze hun nagels verzorgen of halen ze zelfs weg met een nagelknipper of een pincet.

Het is het beste om je nagelriemen gehydrateerd te houden en de juiste producten te gebruiken om voor ze te zorgen. Wil je dode huidcellen verwijderen, gebruik hiervoor dan een speciale lotion voor je nagelriemen.

We raden dit artikel ook aan: Negen redenen waarom je nagels breken

Overmatig gebruik van gelnagels is ook een reden waarom je nagels broos zijn

Gelnagels
Als je te vaak gelnagels gebruikt, heeft dat negatieve effecten op de structuur van je echte nagels. Hoewel je nagels er door deze behandeling geweldig uitzien en gelnagels lang blijven zitten, gaan er vele belangrijke voedingsstoffen verloren wanneer ze worden verwijderd.

Het is belangrijk om alleen gelnagels te laten plaatsen door een professional. Ook moet je de juiste producten gebruiken om ze te verwijderen als je je echte nagels niet wilt beschadigen.

Je vijlt ze niet op de juiste manier

Nagelvijltjes zijn geweldig om je nagels vorm te geven, mits je ze op de juiste manier gebruikt. Het probleem is dat sommige mensen ze gebruiken om het oppervlak van de nagels schoon te maken, wat kan leiden tot verzwakking, scheuren en zelfs infecties. Dan zijn er ook nog die mensen die meer vierkante nagels verkiezen. Daarom vijlen ze de nagels te kort. Het gevolg daarvan is dat belangrijke delen van de nagelstructuur beschadigen.

Als je niet weet hoe je je nagels op de juiste manier moet vijlen, vraag dan hulp aan een professionele manicure.

Vind jij het lastig om je nagels sterk en gezond te houden? De kans is groot dat een van de bovenstaande fouten de reden is waarom je nagels broos zijn. Als dat zo is, probeer deze gewoontes dan af te leren en wees voorzichtiger bij het behandelen van je nagels. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bra, Fernández. “Uñas frágiles y quebradizas. Cátedra de Dermatología. Facultad de Ciencias Médicas. Universidad Nacional de Rosario; 2009.”
  • Fonseca, E. “Uñas frágiles y quebradizas.” Piel 13 (1999): 51-6.
  • Tosti, Antonella, F. Bardazzi, and R. Morelli. “Dos problemas frecuentes en onicología: perionixis y uñas quebradizas.” Monografias de Dermatologia 4.5 (1991): 294-302.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.