7 duidelijke signalen dat je niet genoeg water drinkt

Een stijve nek, honger, rimpels, wallen onder je ogen... Al deze dingen kunnen een gevolg zijn van te weinig water drinken. Schenk jezelf een glas water in en verdiep je in de symptomen.
7 duidelijke signalen dat je niet genoeg water drinkt

Laatste update: 14 november, 2018

Heel veel mensen drinken niet genoeg water en zijn zich ervan bewust, maar ze doen er helemaal niets aan tot de negatieve effecten zich beginnen te weerspiegelen in hun gezondheid.

Wist je dat te weinig water drinken huidproblemen, rugpijn en zelfs honger kan veroorzaken? Indien dat het geval is, lees dan hieronder meer over de 7 bekendste symptomen van niet voldoende water drinken.

Drink jij genoeg water?

Hoeveel glazen water moet je drinken gedurende een dag? (Geen rekening houdende met het water verwerkt in voeding; het is ook afhankelijk van leeftijd, seizoen en activiteiten). Acht glazen per dag is het magische getal. Je kunt twee glazen drinken voor het ontbijt, drie in de voormiddag en drie gedurende de namiddag en avond. Drink water nooit tijdens het eten om problemen met de spijsvertering te voorkomen.

Drink jij voldoende water? Hieronder volgen 7 symptomen die erop kunnen wijzen dat je niet genoeg water drinkt.

Genoeg water drinken is belangrijk

1. Een stijve nek

Een van de meest verrassende symptomen van te weinig water drinken, is een stijve nek of torticollis. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde wordt de nek beïnvloedt door de nieren. Een eenvoudige oplossing om een stijve nek te voorkomen, is dus regelmatig water drinken. Makkelijker kan niet!

Als je vaak last hebt van een stijve nek, kun je er een gewoonte van maken om regelmatig en voldoende water te drinken. Draag extra zorg voor je nieren door gezonde thee en uienbouillon te drinken.

2. Droge huid en eczeem

Een droge huid is een duidelijk symptoom van dehydratatie. Water zorgt namelijk voor een gezonde, elastische en stralende huid. Maar een droge huid kan ook veroorzaakt worden door te weinig vetzuren te consumeren.

Je kan eczeem en een droge huid verhelpen door genoeg water te drinken gedurende de dag.

3. Vroegtijdige rimpels doordat je niet genoeg water drinkt

Verouderingssymptomen gaan gepaard met een verlies aan water in het lichaam. Wanneer er sprake is van minder hydratatie verschijnen er rimpels in de huid. Daarom is het zo dat mensen met een droge huid sneller rimpels krijgen dan mensen met een niet-droge huid.

Water drinken is dus een veel effectiever anti-verouderingsmiddel dan welke gezichtscrème ook. De beste hydratatie komt namelijk van binnenuit.

4. Donkere kringen onder de ogen

Mensen met donkere kringen onder hun ogen weten hoe moeilijk het is om hier vanaf te komen. Ze zoeken vaak soelaas in make-up om de kringen minder opvallend te maken. Wat ze meestal niet weten, is dat de donkere kringen een signaal zijn dat ze niet genoeg water drinken en hun lichaam gedehydrateerd is.

Als je voldoende water drinkt en nog steeds last hebt van kringen onder de ogen, probeer dan je lever- en nierfunctie te verbeteren door een zuiveringsbehandeling.

5. Constipatie

Constipatie is een gezondheidsprobleem dat altijd aangepakt moet worden wanneer het probleem optreedt, omdat het veroorzaakt kan worden door verschillende oorzaken en het probleem chronisch kan worden.

Wanneer constipatie optreedt is het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen. De oorzaak kan liggen in een gebrek aan vezels, bij emoties of stress of een slechte werking van de lever. Een belangrijke oorzaak van constipatie bij mensen met een vezelrijk voedingspatroon is dehydratatie. Om vezels correct te kunnen afbreken is er voldoende water nodig. Indien dit niet het geval is ontstaat constipatie en heb je dus last van een opgeblazen gevoel.

6. Rugpijn

Veel mensen hebben last van een constante pijn in de onderrug. Dit probleem kan gerelateerd zijn aan de spieren, maar vergeet niet dat ook je nieren zich in de onderrug bevinden en de pijn wellicht veroorzaken. Het gebeurt dat de nieren ontstoken raken en er nierstenen gevormd worden.

Wat ook de reden mag zijn, door voldoende water te drinken kun je de nierfunctie verbeteren, ontstekingen verminderen en nierstenen verwijderen.

7. Overmatige honger

Probeer je een paar kilo’s kwijt te raken, maar vind je het moeilijk om je hongergevoel onder controle te houden? Weet dan dat dehydratie de oorzaak kan zijn van dit hongervoel en het constante verlangen naar een snack.

Wanneer je lichaam dorstig is, stuurt het soms verkeerde signalen, waardoor je eerder naar voeding reikt dan naar water. Daarom is het een goed idee om iedere keer dat je een hongergevoel hebt een goed glas water te drinken. Of je kunt er een gewoonte van maken om telkens een glas water te drinken een half uur voor je gaat eten.

Probeer het eens. Je zult merken dat het wel degelijk helpt! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Patel, A. V., Mihalik, J. P., Notebaert, A. J., Guskiewicz, K. M., & Prentice, W. E. (2007). Neuropsychological performance, postural stability, and symptoms after dehydration. Journal of Athletic Training.
  • Weber, A. F., Mihalik, J. P., Register-Mihalik, J. K., Mays, S., Prentice, W. E., & Guskiewicz, K. M. (2013). Dehydration and performance on clinical concussion measures in collegiate wrestlers. Journal of Athletic Training. https://doi.org/10.4085/1062-6050-48.1.07
  • Staff, M. C. (2011). Dehydration: Symptoms. Diseases and Conditions.
  • Secher, M., & Ritz, P. (2012). Hydration and cognitive performance. Journal of Nutrition, Health and Aging. https://doi.org/10.1007/s12603-012-0033-0

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.