Vijf tips die zeker zullen helpen tegen een stijve nek

Heb je last van een stijve nek? Om de spanning in deze spieren te verlichten, moet je eerst en vooral deze zone laten rusten. Daarna kan je warm-koudtherapieën gebruiken om de pijn en de ontsteking te verminderen.
Vijf tips die zeker zullen helpen tegen een stijve nek
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 26 september, 2018

Een trapeziuscontractuur of een stijve nek komt meer voor dan je zou denken. Het is een vervelende aandoening, die je belemmert in je beweging. Je krijgt last van een stijve nek op momenten waarop je het het minst verwacht.

Een zittend leven leiden, achter een computer werken, problemen van de ruggengraat en zelfs artrose zijn hier bepalende factoren. Ze veroorzaken bijna altijd spanning in deze specifieke zone van het lichaam.

De trapeziusspier is een redelijk grote spier die zich aan de basis van de nek en de schedel bevindt. Die spier breidt zich naar beneden uit tot aan de schouders.

Soms wordt de verrekking van deze spier al veroorzaakt door simpel te reiken naar iets op de grond. Later zal zelfs een eenvoudige ademhaling een brandend en pijnlijk gevoel opwekken.

Als je deze kwaal vroeger al eens ervaren hebt, raadpleeg dan een goede fysiotherapeut. We stellen in dit artikel een aantal simpele tips voor die je thuis kan opvolgen.

Vijf tips die zeker zullen helpen tegen een stijve nek

1. Rusten

Of je het nu leuk vindt of niet, je zal gedwongen worden om het rustiger aan te doen. Het komt vaak voor dat een stijve nek optreedt in de bindweefsels tussen de nek en het schouderblad. De patiënt kan de pijn omschrijven als vergelijkbaar met een ‘dolk’ of als een ‘knoop’, die verhindert dat hij kan bewegen.

Door meer te bewegen of door jezelf in bepaalde houdingen te forceren, kan je de stijfheid zelfs nog erger maken. Het is dus belangrijk dat je beseft dat je moet rusten.

Wat je het best kan doen, is minstens een week lang rusten. Gedurende die periode van rust moet je het tillen van zware lasten of het heffen van grote gewichten vermijden. Het is zelfs zo dat het dragen van een schouderband averechts kan werken.

Probeer in het begin om een paar dagen te rusten op de bank. Daarna kan je beetje bij beetje starten met enige rustige bewegingstherapie om de getroffen zone te helpen herstellen.

2. Met ijs kan je de pijn van een stijve nek verlichten

Plastic zak met ijs

Rusten en regelmatig ijs aanbrengen zijn twee geweldige manieren om je bij dit probleem te helpen. 

Probeer om elk anderhalf uur een pak ijs te leggen op de getroffen delen van de spier. Laat het ijspak gedurende vijftien minuten liggen. Deze aanpak zal de ontsteking verminderen en ook pijnstillend werken.

Maar vergeet vooral niet om het advies van een specialist op te volgen. Als de pijn bij een stijve nek erg intens is, neem dan de medicatie die de arts je heeft voorgeschreven. Ook kan je goede resultaten behalen met ijs- en warmtetherapie.

Wat je ook kan proberen, is dit: eerst neem je een warme douche en leg daarna het ijspak op je spieren.

Ontdek meer in dit artikel: 11 geweldige voordelen van een koude douche

3. Gemberthee

Gemberthee met gemberwortel

Gemberthee is zonder twijfel een van de meest geschikte natuurlijke remedies om pijn en ontstekingen te verminderen.

Oliën zoals beta-bisabolen en zingiberene zijn ontstekingsremmende bestanddelen van gember die uitstekend zijn voor de behandeling van spierstijfheid en gewrichtspijn.

Je mag tot drie koppen thee per dag drinken. Gebruik tussen de 250 milligram en 1 gram gemalen gember per kop.

4. Doe dagelijks kleine rekoefeningen

Rekoefeningen tegen stijve nek

Op de tweede dag kan je je rust even onderbreken. Start met lichte rekoefeningen. Ze zullen de elasticiteit van de spieren en de gewrichten die rond de trapeziusspier liggen, herstellen.

We hebben in het begin van dit artikel al beklemtoond dat je dit het beste doet onder de begeleiding van je fysiotherapeut. Als het voor jou niet mogelijk is om een goede specialist te raadplegen, dan heb je nog een andere optie: doe enkele eenvoudige rekoefeningen thuis.

Hoe kan je dit doen? Probeer enkele van de oefeningen die je ziet op bovenstaande foto. We geven je hier meer uitleg.

  • De beste manier om dit te doen, is door eenvoudig te beginnen. Hou één kant van het hoofd vast met één hand in een zijdelingse positie gedurende een paar seconden (je moet de hand gebruiken aan dezelfde kant waar zich de aangetaste spier bevindt).
  • Daarna kan je het lichaam voorwaarts buigen terwijl je beide handen laat vallen om zo een uitrekking teweeg te brengen in het gebied van de trapezius.
  • Doe deze oefening in je eigen ritme en zonder jezelf te forceren.

5. Behandeling met wonderolie

Wonderolie in een schaaltje

Wonderolie of ricinusolie wordt al lang gebruikt als een natuurlijke remedie voor stijfheid en nekpijn. Het is een ideaal middel om pijn, ontsteking en spierspanning te verminderen, die zo vaak voorkomen bij deze aandoening.

Het is eigenlijk een klassieke methode om pijn als gevolg van artritis te verzachten. We leggen je hier uit hoe je wonderolie kan gebruiken.

Wat heb je nodig?

  • Een zachte doek
  • 2 eetlepels wonderolie (30 g)
  • Een warme handdoek of een verwarmingskussen

Hoe pas je deze behandeling toe?

  • Wat je eerst moet doen, is de zachte doek opwarmen. Houd de doek boven een kachel of radiator totdat hij een warme temperatuur heeft bereikt.
  • Daarna maak je de doek vochtig met de twee eetlepels wonderolie.
  • Ga liggen en leg de doek op het getroffen deel van de spier.
  • Leg dan ook een verwarmingskussen over de doek om zo de warmte in deze zone vast te houden.

Je kan deze behandeling elke dag toepassen. Beetje bij beetje zal je heel wat verlichting voelen. Je zal ook beter kunnen bewegen zonder pijn te voelen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Serratrice, G. (2011). Contracturas musculares. EMC – Kinesiterapia – Medicina Física. https://doi.org/10.1016/S1293-2965(11)71051-9
  • Truffino, J. C. (2015). Protocolo diagnóstico de las contracturas musculares. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2015.03.005
  • Malanga, G. A., Yan, N., & Stark, J. (2015, January 1). Mechanisms and efficacy of heat and cold therapies for musculoskeletal injury. Postgraduate Medicine. Taylor and Francis Inc. https://doi.org/10.1080/00325481.2015.992719
  • Marcano, L. H. (2013). Prevención del dolor de espalda en el ámbito laboral. Revista Enfermería C y L.
  • Ruano, J., Palafox, R., & García, N. (2007). Las mochilas en los escolares y su asociación con dolor de espalda. Acta Médica Grupo Ángeles.
  • Mahboubi, M. (2019). Zingiber officinale Rosc. essential oil, a review on its composition and bioactivity. Clinical Phytoscience5(1). https://doi.org/10.1186/s40816-018-0097-4

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.