Alles wat je moet weten over wonderolie

Je kan wonderolie uitwendig gebruiken. Zowel op esthetisch vlak als voor geneeskrachtig gebruik kan het nuttig zijn. Want het is een perfect middel om onder andere spierpijn te verzachten.
Alles wat je moet weten over wonderolie

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wat weet jij over wonderolie? Wonderolie of castorolie komt van de boom met dezelfde naam. Soms gebruikt men ook de bladeren van deze plant.

Deze plant bevat vetzuren.  Dit zijn de bestanddelen die het zijn ongelooflijke eigenschappen geven.

We mogen niet vergeten dat deze struik giftig is. Ze behoort tot de familie van Euforbiaceae.

De wonderboom wordt al eeuwenlang gekweekt. Al die tijd heeft men gebruik gemaakt van zijn positieve effecten. Tegenwoordig vind je het in alle warme klimaten.

 • Deze boom groeit het hele jaar door. Hoe groot hij wordt, is afhankelijk van het klimaat waarin hij zich bevindt. Mensen die in warme gebieden wonen, gebruiken de wonderboom om hun gazon te versieren.
 • In meer gematigde gematigde klimaten kan deze boom tweeënhalf tot drie meter hoog worden. In tropische klimaten vind je zelfs bomen met een hoogte van twaalf meter.
 • Een koud klimaat kan voor deze boom fataal zijn. Dat komt omdat de wonderboom de vrieskou niet overleeft.

Wat zijn de kenmerken van de wonderboom?

wonderolie

In de structuur van de wonderboom zijn beide geslachten aanwezig in één enkele plant.

De bladeren

 • De bladeren van de boom zijn groot. Ze kunnen variëren tussen de dertien en de vijfendertig centimeter in diameter. Maar als je de plant op de juiste manier verzorgt, kunnen de bladeren zelfs zestig centimeter groot worden.
 • Ze hebben ook verschillende kleuren. Dat kan variëren van paars, tot rood en zelfs groentinten.

De bloemen

De bloemen groeien in trossen. Ze kunnen tussen de acht en de vijftig centimeter lang worden.

We hebben al vermeld dat de wonderboom zowel het mannelijke als het vrouwelijke geslacht bezit in zijn erg uitgebreide structuur. De twee geslachten treden in twee aparte soorten bloemen op. De vorm van de bloem en de bloeiwijze zijn verschillend afhankelijk van het geslacht.

We zullen nu de verschillen bespreken die bij beide vormen te zien zijn:

 • De vrouwelijke bloem: deze bloem heeft een diameter tussen één en tweeënhalve centimeter. Ze bevinden zich in het bovenste deel van het bloempje. Dit deel heeft een eierstok. Die bestaat uit drie blaadjes en een stamper die ontworpen is om stuifmeel op te vangen.
 • De mannelijke bloem: de lengte van deze bloem kan tussen de vijfentwintig en de dertig centimeter worden. Dit stuk bevindt zich in het onderste deel van de bloem. Het bestaat uit een bloemkelk en kroonblaadjes. Die laatste kunnen een afmeting hebben van bijna dertien centimeter.

Wonderolie wordt dus ook castorolie genoemd. Het deel “castor” in deze Engelse benaming zorgt ervoor dat sommige mensen denken dat de olie van bevers komt (de Castor Canadensis).

Maar castorolie heeft dus helemaal niets met bevers te maken. Deze olie komt uit een plantaardige bron.

Wat moet je weten over wonderolie?

Iets dat je zeker over wonderolie moet weten, is dat het diverse positieve effecten op het menselijk lichaam heeft. Hieronder zullen we dieper ingaan op deze effecten, zodat je op de hoogte bent van de belangrijkste informatie over wonderolie.

Het verzacht artritis

wonderolie

Een aantal eigenschappen van wonderolie zullen pijn verzachten. Je kan het dus voor dit doel gebruiken. Gebruik het bijvoorbeeld om de pijn te verlichten die door artritis veroorzaakt wordt. Hoe breng je de olie aan? Warm de wonderolie eerst op (zorg dat het warm is maar niet heet). Breng het dan aan op de zone waar je pijn hebt.

Met behulp van een doek kan je de warme olie direct op het lichaam aanbrengen. Herhaal deze behandeling zo vaak als het volgens jou nodig is.

Spierpijn

Deze olie helpt om je spieren te laten ontspannen en ze hun veerkracht terug te geven. Je zal merken dat het ook de pijn verzacht die je in het lichaam voelt.

Het is heel doeltreffend om rugpijn te behandelen. Vooral als je last hebt van rugpijn die steeds terugkeert, zal wonderolie een heel effectief hulpmiddel zijn. Mensen met een slechte houding krijgen vaak problemen met dit soort pijn.

Hoe gebruik je de olie in dit geval?

We leggen je uit wat de beste manier is om van alle voordelen te profiteren. Warm de olie eerst een beetje op. Breng het dan zachtjes aan op de plaatsen waar je pijn hebt. Masseer de olie met cirkelvormige bewegingen in.

Als je wilt, kan je deze behandeling twee keer per dag herhalen.

Wallen onder je ogen

wonderolie

Wallen onder de ogen zijn lelijk. Maar om dit probleem aan te pakken en je wallen te verminderen kan je wonderolie gebruiken. Deze verkleuringen onder de ogen zijn vaak het resultaat van vermoeidheid. Ze kunnen ook het gevolg zijn van een genetische aandoening.

Hoe gebruik je de olie om wallen te verminderen?

 • Breng dagelijks een klein beetje olie aan onder de ogen. Tik zachtjes met je vingertoppen op de huid. Laat de olie dan een paar minuten inwerken.
 • Op die manier kunnen de voedingsstoffen in de huid doordringen. Je zal merken dat de zone onder je ogen er na een tijdje beter uitziet.

Wimpers

Er zijn verschillende redenen waarom de wimpers uitvallen. Maar gewoonlijk gebeurt dit wanneer je in je ogen wrijft, of door je make-up of als gevolg van andere vergelijkbare dingen. Bovendien hebben sommige mensen zwakkere wimpers dan anderen. Vele mensen raken hierdoor ontmoedigd.

Gelukkig bevordert wonderolie de groei van de wimpers.

Hoe gebruik je dit middeltje om je wimpers te verzorgen?

 • Breng de wonderolie elke dag aan met een ongebruikt en volledig schoon mascaraborsteltje.
 • Je kan dit iedere avond doen. Na een tijdje zal je al de verschillen merken.

Was jij al op de hoogte van deze feiten over wonderolie? En heb je het zelf al eens geprobeerd? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Patel VR, Dumancas GG, Kasi Viswanath LC, Maples R, Subong BJ. Castor Oil: Properties, Uses, and Optimization of Processing Parameters in Commercial Production. Lipid Insights. 2016 Sep 7;9:1-12. doi: 10.4137/LPI.S40233. PMID: 27656091; PMCID: PMC5015816.
 • Alookaran J, Tripp J. Castor Oil. 2021 Mar 22. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 31869090.
 • Muntz A, Sandford E, Claassen M, Curd L, Jackson AK, Watters G, Wang MTM, Craig JP. Randomized trial of topical periocular castor oil treatment for blepharitis. Ocul Surf. 2021 Jan;19:145-150. doi: 10.1016/j.jtos.2020.05.007. Epub 2020 May 15. PMID: 32422285.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.