Verlies je je wenkbrauwen en wimpers?

Om je wimpers lang, dik en sterk te houden, moet je elke avond alle sporen van make-up verwijderen en er een beetje vaseline in masseren.
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 14 maart, 2023

Wenkbrauwen en w impers verliezen is een veel voorkomend probleem. We hebben allemaal wel eens momenten gehad dat we in de spiegel keken en wat kale plekken in een of beide van deze gebieden opmerkten. Zoals je weet zijn volle, goed gedefinieerde wenkbrauwen vandaag de dag een rage en het uiterlijk krijgt daardoor een speciale uitstraling.

Maar wat doe je als die van jou al uitdunnen? Het verlies van haar van de wenkbrauwen en wimpers kan verscheidene oorzaken hebben die we hieronder zullen bespreken, maar maak je geen zorgen, aangezien het bijna altijd tijdelijk is en met een juiste behandeling kan je ze weer herstellen. Let goed op wat je zou moeten doen.

Wat is haaruitval in het gebied van de wenkbrauwen en wimpers?

Wimpers

Zoals we eerder gezegd hebben, is het verliezen van je wenkbrauwen of wimpers bijna altijd tijdelijk. Het is belangrijk om eerst altijd uit te vinden wat dit veroorzaakt, om zodoende de geschiktste behandeling vast te kunnen stellen. Laten we eens een kijkje nemen naar de factoren die dit probleem zouden kunnen veroorzaken:

Stress

Er zijn momenten dat we ons meer gestrest voelen dan normaal. Je metabolisme verandert, de cortisolwaarden in je lichaam fluctueren en dit beïnvloedt een hoop van je lichaamsfuncties. Het is dus normaal om die vervelende haaruitval in je wenkbrauwen en wimpers te ervaren.

Eczeem of topische dermatitis

In het geval van eczeem is het een ernstiger probleem en de hulp van een dermatoloog is hiervoor vereist. Eczeem is een ziekte die meestal chronische roodheid, jeuk en ongemak veroorzaakt.

Het tast vaak ook het gebied rond de oogleden aan, wat resulteert in een verlies van haar van de wenkbrauwen en wimpers. Volg het advies van je arts op. Eczeem zou behandeld moeten worden met geschikte medicijnen, die het vervelende probleem van haaruitval zouden moeten stoppen.

Wees voorzichtig met haar verwijderen

Uiteraard hebben we het hier over epileren of ontharen van je wenkbrauwen. Wanneer je een haar bij de wortel uittrekt, kan het soms langer dan normaal duren voordat deze weer aangroeit en kan het wel twee weken duren voordat je die haar weer ziet.

Dus wees voorzichtig met epileren om ervoor te zorgen dat je niet te veel haren verwijdert. Je zou ook moeten onthouden dat haren een ‘eindig’ aantal keren aan kunnen groeien voordat ze compleet verdwijnen, dus als je je wenkbrauwen te veel plukt, dan kan het zelfs zo zijn dat je ze definitief kwijtraakt.

Bepaalde medicijnen

Bepaalde medicijnen voor artritis kunnen bijvoorbeeld haaruitval in de wenkbrauwen en wimpers veroorzaken. Als je vragen hebt over bijwerkingen van medicijnen die je voorgeschreven worden of al inneemt, neem dan contact op met je huisarts. Het is de extra tijd waard.

Veranderingen in je metabolisme

Naargelang je ouder wordt, zal je metabolisme vertragen en dat maakt het makkelijk om last te krijgen van kleine onevenwichtigheden die tot haaruitval leiden. De haarzakjes worden minder gestimuleerd, wat inhoudt dat je haargroei langzamer is. Wimpers vallen bijvoorbeeld sneller uit dan dat ze vervangen kunnen worden.

Hoe kan je haaruitval in de wenkbrauwen en wimpers behandelen?

Behandeling voor wenkbrauwen

Wenkbrauwen

Vergroot je dagelijkse inname van foliumzuur, mineralen zoals zwavel en vitamines A, B3 en E. In welke voedingsmiddelen kan je deze vinden? Neem eens een kijkje naar de volgende:

 • Biergist
 • Eieren
 • Kalkoen
 • Wortels
 • Broccoli
 • Uien
 • Perziken
 • Paprika

Rozemarijn- en wonderolie: Beide kunnen gebruikt worden en zijn makkelijk om te vinden, zowel in supermarkten als in reformwinkels. Je hoeft alleen maar een wattenschijfje nat te maken met de olie en het elke ochtend en avond in je wenkbrauwen te masseren. Als je dit elke dag doet, dan zal het de groei van je wenkbrauwen stimuleren.

Behandeling voor wimpers

Lange Wimpers
 • Massage met olijfolie: Je kan dit voor het slapengaan doen. Maak simpelweg een wattenschijfje nat met een klein beetje olijfolie en bevochtig de haarzakjes van je wimpers. Het is zo simpel!
 • Vaseline: Wanneer je ‘s avonds thuiskomt, is het eerste ding dat je moet doen alle sporen van mascara en andere make-up verwijderen van je ogen en wimpers. Doe er vervolgens een beetje vaseline op en masseer die in je wimpers. Dit stimuleert bovendien de groei van sterkere en dikkere wimpers.
 • Kamille: Waarom maak je niet een beetje kamillethee? Let goed op de volgende stappen:

Ingrediënten

 • 1 zakje kamillethee of 20 gram gedroogde kamille
 • ½ kopje water (100 ml)

Bereiding

 • Breng het water aan de kook en voeg daarna de kamille toe. Laat vervolgens vijftien minuten sudderen. Doe het vuur uit en laat het iets afkoelen. De thee zou nog steeds warm moeten zijn wanneer je ze op je wimpers aanbrengt. Bevochtig het puntje van een wattenstaafje en veeg die over je wimpers. Doe dit elke dag na het verwijderen van je make-up.
 • Wonderolie: Zoals je waarschijnlijk al weet, is wonderolie uitstekend om haaruitval in dit gebied van het lichaam te behandelen, omdat het de groei van nieuw haar stimuleert. Het enige wat je hoeft te doen is een simpel ritueel volgen. Bevochtig elke avond een wattenschijfje met een paar druppels wonderolie en dep het daarna zachtjes op je wimpers. Na een paar weken zal je resultaten beginnen te zien. Het is geweldig!

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • M. Skelly. What Causes Lashes and Brows to Thin or Fall Out? (2016).
 • linkedin.com/pulse/what-causes-lashes-brows-thin-fall-out-michelle-skelly/

 • Fong P, et al. (2015). In silico prediction of prostaglandin D2 synthase inhibitors from herbal constituents for the treatment of hair loss.
 • sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874115301677?via%3Dihub

 • Panahi YTaghizadeh MMarzony ETSahebkar A. Rosemary oil vs minoxidil 2% for the treatment of androgenetic alopecia: a randomized comparative trial. (2015).
 • europepmc.org/abstract/med/25842469
 • Murata K, Noguchi K, Kondo M, Onishi M, Watanabe N, Okamura K, Matsuda H. Promotion of hair growth by Rosmarinus officinalis leaf extract. (2013).
 • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22517595
 • Oxford Biolabs. 5 Essential Vitamins For Hair Growth And Strength
 • oxfordbiolabs.com/blogs/research-publications/top-5-vitamins-for-hair-growth

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.