Natuurlijke remedies tegen artritis

Artritis is vandaag de dag een veelvoorkomend probleem bij zowel mannen als vrouwen. Het is het gevolg van overmatig gebruik van gewrichten of van een trauma of een infectie. In dit artikel tonen we je enkele natuurlijke remedies tegen artritis. Blijf dus lezen!
Natuurlijke remedies tegen artritis
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 01 november, 2022

Artritis is om een aantal redenen erg oncomfortabel en pijnlijk. Mensen die lijden aan artritis zoeken echter vaak geen medische hulp, zoals gewrichtsinjecties of medicatie. In plaats van deze onaangename procedures is een goed alternatief het gebruik van een van onderstaande natuurlijke remedies tegen artritis.

Deze remedies zijn zowel effectief als zeer makkelijk en goedkoop te bereiden.

Remedies die artritis kunnen helpen verlichten

Zoals we eerder reeds vermeld hebben, verkiezen mensen die lijden aan artritis veelal natuurlijke, huisgemaakte remedies in plaats van de meer traditionele geneeskunde om de pijn die de ziekte veroorzaakt te verminderen. Hieronder vind je een overzicht van enkele van deze huisremedies tegen artritis.

Gember

Gember is een van de natuurlijke remedies tegen artritis

Gember is een van de beste natuurlijke ontstekingsremmende en pijnstillende producten. De inname van gember zal namelijk ontsteking in grote mate helpen te remmen. Ook zal het de pijn die door artritis wordt veroorzaakt helpen te verminderen. Het werk vooral goed tegen reumatoïde artritis.

Hoe te gebruiken?

Neem twee maal per dag enkele theelepels of ongeveer 15 gram gemalen gember (of een andere hoeveelheid indien dit aanbevolen wordt).

Lindebloesem

Lindebloesems hebben diuretische eigenschappen, wat betekent dat ze je meer zullen doen zweten. Maar helpt dit ons?

Jazeker, want intens zweten kan helpen bij het verwijderen van afvalstoffen uit ons lichaam. Dit zorgt namelijk dat de gewrichten weer beter kunnen bewegen doordat energie beter kan stromen. Als gevolg zullen we minder ongemak van de artritis ervaren.

Hoe te gebruiken?

Maak een thee met een halve theelepel gedroogde lindebloemetjes in een kop water. Drink gedurende enkele weken een aantal koppen per dag.

Kappertjes

Nog zo’n diuretische plant. Kappertjes zullen ook de gezondheid van je gewrichten helpen te verbeteren.

Hoe te gebruiken?

Denk er aan om kappertjes toe te voegen aan bijvoorbeeld je salades. Er zijn bovendien ook verschillende diëten die je ligamenten en gewrichten helpen ontspannen.

Hennepzaden

Hennepzaden zijn perfect tegen pijnlijke gewrichten dankzij de aanwezigheid van essentiële vetten zoals omega 3 en omega 6.

Hoe te gebruiken?

Je kan hennepzaden aan vrijwel iedere maaltijd toevoegen om zo van de voordelen te kunnen genieten.

Zwartebessenolie

Zwartebessenolie heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen die je gewrichtsproblemen kunnen helpen verlichten. Het is enorm effectief tegen ziekten zoals reumatoïde artritis.

Hoe te gebruiken?

De aanbevolen dagelijkse dosis is 500 mg.

Teunisbloemolie

Teunisbloem kan ook gebruikt worden als natuurlijke remedie tegen artritis

Teunisbloemolie is een supplement dat je artritis niet zal doen verdwijnen. Bij regelmatig gebruik kan het echter de pijn in de gewrichtsregio verzachten. Als gevolg zal het een grotere bewegingsvrijheid hebben.

Hoe te gebruiken?

Voeg twee tot drie doses teunisbloemolie toe aan je eten. Zorg voor een totale dagelijkse dosis van ongeveer 350 mg.

Alsem

Alsem is nog zo’n plant met ontstekingsremmende eigenschappen, dankzij de aanwezigheid van ascorbine-, chloor- en salicylzuur.

Hoe te gebruiken?

Maak eerst een thee met een halve theelepel van de gedroogde plant per kop water. Laat dit vervolgens 15 minuten trekken. Drink daarna drie koppen per dag en voeg eventueel wat zoetstof toe voor de smaak.

Kompres van laurierblad

Maak een sterke thee met laurierblad. Dompel er vervolgens een doek in onder. Breng het daarna aan op de pijnlijke plekken. Laat het ongeveer 15 minuten zitten.

Appelazijn

Appelazijn is ook een goede remedie tegen artritis

Appelazijn wordt ook sterk aangeraden bij artritis dankzij het ontstekingsremmende effect op de gewrichten.

Hoe te gebruiken?

Meng twee theelepels appelazijn in een glas heet water. Voeg een theelepel honing toe als zoetstof.

Onthoud

De meeste van bovengenoemde planten, theesoorten en voeding helpen je immuunsysteem op een gezonde manier te versterken.

Met een sterker immuunsysteem is ons lichaam beter in staat om zich te ontdoen van afvalstoffen die zich opstapelen in de gewrichten. Het is namelijk bekend dat deze afvalstoffen verantwoordelijk zijn voor artritis en de daarmee gepaard gaande pijnlijke symptomen.

Effectieve fysieke activiteit tegen artritis

Als toevoeging aan deze gezonde, natuurlijke remedies tegen artritis, is het ook aangeraden om te starten met de volgende activiteiten:

Zwemmen

Veel artsen raden zwemmen aan. Niet competitief natuurlijk, maar recreatief, om te ontspannen. Zwemmen is namelijk een fysieke activiteit met een lage impact op de gewrichten.

Lichamelijke en geestelijke therapieën

Studies hebben ook aangetoond dat het een goed idee is om een balans te proberen vinden tussen je lichaam en je geest door middel van ontspanningsoefeningen. Dit zal zowel stress als de pijn in je gewrichten helpen te verminderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Simon, L. S. (2004). The treatment of rheumatoid arthritis. Best Practice and Research: Clinical Rheumatology. https://doi.org/10.1063/1.3636795
  • Ali, B. H., Blunden, G., Tanira, M. O., & Nemmar, A. (2008). Some phytochemical, pharmacological and toxicological properties of ginger (Zingiber officinale Roscoe): A review of recent research. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2007.09.085
  • Lachenmeier, D. W. (2010). Wormwood (Artemisia absinthium L.)-A curious plant with both neurotoxic and neuroprotective properties? Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2010.05.062

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.