Natuurlijke remedies tegen artritis

· 3 november 2015

Artritis is vandaag de dag een veelvoorkomend probleem bij zowel mannen als vrouwen. Dit is het gevolg van overmatig gebruik van gewrichten of van een trauma of een infectie. In dit artikel tonen we je enkele natuurlijke remedies tegen artritis. Blijf dus lezen!

Artritis is om een aantal redenen erg oncomfortabel en pijnlijk, en mensen die lijden aan artritis zoeken bovendien vaak geen medische hulp, zoals gewrichtsinjecties of medicatie. In plaats van deze onaangename procedures is een goed alternatief het gebruik van een van onderstaande natuurlijke remedies. Deze remedies zijn zowel effectief als zeer makkelijk en goedkoop te bereiden.

Remedies die artritis kunnen verlichten

Zoals we eerder reeds vermeld hebben, verkiezen mensen die lijden aan artritis veelal natuurlijke, huisgemaakte remedies in plaats van meer traditionele geneeskunde om de pijn die de ziekte veroorzaakt te verminderen. Hieronder vind je een overzicht van enkele van deze huisremedies tegen artritis.

Gember

Gember

Gember is een van de beste natuurlijke ontstekingsremmende en pijnstillende producten. De inname van gember zal ontsteking in grote mate remmen en zal de pijn die door artritis wordt veroorzaakt verminderen. Het werk vooral goed tegen reumatoïde artritis.

Hoe te gebruiken?

Neem twee maal per dag enkele theelepels of ongeveer 15 gram gemalen gember (of een andere hoeveelheid indien dit aanbevolen wordt).

Lindebloesem

Lindebloesems hebben diuretische eigenschappen, wat betekent dat ze je significant meer zullen doen zweten. Maar helpt dit ons? Jazeker, want intens zweten kan helpen bij het verwijderen van afvalstoffen uit ons lichaam. Dit zorgt dat de gewrichten meer bewegingsruimte krijgen en dat we bijgevolg minder ongemak van de artritis ervaren.

Hoe te gebruiken?

Maak een thee met een halve theelepel gedroogde bloemetjes in een kop water. Drink gedurende enkele weken een aantal koppen per dag.

Kappertjes

Nog zo’n diuretische plant. Kappertjes zullen de gezondheid van je gewrichten verbeteren.

Hoe te gebruiken?

Denk er aan om kappertjes toe te voegen aan je salades. Er zijn bovendien ook verschillende diëten die je ligamenten en gewrichten helpen ontspannen.

Hennepzaden

Hennepzaden zijn perfect tegen pijnlijke gewrichten dankzij de aanwezigheid van essentiële vetten zoals omega 3 en omega 6.

Hoe te gebruiken?

Je kan hennepzaden aan vrijwel iedere maaltijd toevoegen.

Zwartebessenolie

Zwartebessenolie heeft ontstekingsremmende eigenschappen, die je gewrichtsproblemen helpen verlichten. Het is enorm effectief tegen ziekten zoals reumatoïde artritis.

Hoe te gebruiken?

De aanbevolen dagelijkse dosis is 500 mg.

Teunisbloemolie

Teunisbloem

Teunisbloemolie is een supplement dat je artritis niet zal doen verdwijnen, maar dat bij regelmatig gebruik de pijn in de gewrichtsregio zal verzachten en een grotere bewegingsvrijheid zal toelaten.

Hoe te gebruiken?

Voeg twee tot drie doses teunisbloemolie toe aan je eten. Zorg voor een totale dagelijkse dosis van ongeveer 350 mg.

Alsem

Alsem is nog zo’n plant met ontstekingsremmende eigenschappen, dankzij de aanwezigheid van ascorbine-, chloor- en salicylzuur.

Hoe te gebruiken?

Maak een thee met een halve theelepel van de gedroogde plant per kop water. Laat dit 15 minuten intrekken. Drink drie koppen per dag en voeg eventueel wat zoetstof toe voor de smaak.

Kompres van laurierblad

Maak een sterke thee met laurierblad. Dompel er vervolgens een doek in onder en breng het aan op de pijnlijke regio’s. Laat het ongeveer 15 minuten zitten.

Appelazijn

Appelazijn

Appelazijn wordt sterk aangeraden bij artritis dankzij het ontstekingsremmende effect op de gewrichten.

Hoe te gebruiken?

Meng twee theelepels appelazijn in een glas heet water. Voeg een theelepel honing toe als zoetstof.

Onthoud

De meeste van bovengenoemde planten, theesoorten en voeding helpen je immuunsysteem op een gezonde manier te versterken. Met een sterker immuunsysteem is ons lichaam beter in staat om zich te ontdoen van afvalstoffen die zich opstapelen in de gewrichten. Het is namelijk bekend dat deze afvalstoffen verantwoordelijk zijn voor artritis en de daarmee gepaard gaande pijnlijke symptomen.

Effectieve fysieke activiteit tegen artritis

Als toevoeging op deze gezonde, natuurlijke remedies tegen artritis, is het ook aangeraden om te starten met volgende activiteiten:

Zwemmen

Veel artsen raden zwemmen aan. Niet competitief natuurlijk, maar recreatief, om te ontspannen. Zwemmen is een fysieke activiteit met een lage impact op de gewrichten.

Lichamelijke en geestelijke therapieën

Studies hebben aangetoond dat het een goed idee is om een balans te proberen vinden tussen je lichaam en je geest door middel van ontspanningsoefeningen. Dit zal zowel stress als de pijn in je gewrichten verminderen.