Reumatoïde artritis natuurlijk behandelen

Het voornaamste en meest pijnlijke symptoom van reumatoïde artritis is de heel pijnlijke zwelling of ontsteking ter hoogte van de gewrichten. Vooral de gewrichten van de polsen, schouders, ellebogen, handen, vingers, voeten, tenen, heupen, enkels en knieën worden getroffen.
Nelton Abdon Ramos Rojas

Geschreven en geverifieerd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Laatste update: 28 februari, 2023

Reumatoïde artritis is een chronische progressieve gewrichtsaandoening. De ziekte ontstaat vanuit het gewrichtsvlies, dat gaat woekeren en zowel het kraakbeen als het omliggend bot aantast.

Vooral de kleinere gewrichten in de handen en de voeten worden getroffen. Het gewrichtskapsel raakt geleidelijk aan ontstoken en opgezwollen. Als de aandoening verder gaat, kunnen de botten die met het gewricht in verbinding staan, beschadigd worden en erosie vertonen.

Dit in tegenstelling tot artrose, dat voornamelijk letsels veroorzaakt aan het kraakbeen. Dit artikel beschrijft hoe je reumatoïde artritis op een natuurlijke wijze kan behandelen.

Wat zijn de symptomen van reumatoïde artritis ?

Het voornaamste en meest pijnlijke symptoom is de heel pijnlijke zwelling of ontsteking ter hoogte van de gewrichten. Vooral de gewrichten van de polsen, schouders, ellebogen, handen, vingers, voeten, tenen, heupen, enkels en knieën worden getroffen.

Ook stijfheid kan vooral ‘s morgens of na een tijd stil zitten erg zijn. Deze typische morgenstijfheid kan soms meer dan een half uur aanhouden.

Veel patiënten met reumatoïde artritis vertonen reumaknobbels in de buurt van de aangetaste gewrichten, waardoor de aandoening makkelijk herkenbaar is. Het zijn de typische onderhuidse hobbels op de handen en voeten of binnenin het lichaam. Na enkele maanden of jaren ontstaat vaak ook misvorming van de gewrichten.

Bijkomende symptomen die patiënten met reumatoïde artritis kunnen vertonen, zijn koorts, vermoeidheid, droogte ter hoogte van de slijmvliezen in de mond en ogen, nekpijn en vervelende tintelingen in handen en voeten.

Tips voor een natuurlijke behandeling

Bernagiezaadolie is een goede bron van omega 6-vetzuren en kan nuttig zijn voor het behandelen van reumatoïde artritis. Onderzoek heeft aangetoond dat een dagelijks supplement de gewrichtspijnen, die ontstaan door deze aandoening, helpen verlichten.

Bewegen is essentieel om de gewrichten soepel te houden, maar vermijd oefeningen die het lichaam te zwaar belasten. Ideaal zijn de lage impact, aerobe vormen van lichaamsbeweging zoals zwemmen, wandelen of stretchen.

De eerste dagen kan het lichaam pijnlijk aanvoelen, maar volhouden is de boodschap. Het lichaam went snel aan het dagelijks moment van beweging en zal snel soepeler, minder pijnlijk en stijf aanvoelen.

Laat een arts nakijken of er geen onderliggende allergie het ontstaan van de aandoening veroorzaakt. Het is reeds aangetoond dat een allergie voor zuivelproducten of tarwe een trigger kan zijn en dat het schrappen van deze voedingsmiddelen uit het dagelijks dieet vaak verlichting van de symptomen teweegbrengt of ze zelfs helemaal doet verdwijnen.

Er wordt eveneens aangeraden bepaalde voedingsmiddelen vaker te eten om pijn te verlichten. Blauwe vis zoals makreel, tonijn en sardienen, die rijk zijn aan omega 3-vetzuren en ontstekingswerend werken, bij voorkeur in combinatie met plantaardige oliën zoals lijnzaadolie, koolzaadolie, olijfolie en walnootolie, die gelijkaardige eigenschappen bevatten zijn erg goed.

Ook gedroogde vruchten en noten zoals dadels, pistachenoten, walnoten en amandelen staan op dit lijstje, maar onthoud dat deze veel calorieën bevatten en men ze best met mate eet.

Groene bladgroenten, snijbiet, broccoli en spruitjes, omwille van hun hoge antioxidantengehalte, die de vrije radicalen in het lichaam neutraliseren en natuurlijk ook fruit dat rijk is aan vitamine C, zoals sinaasappel, kiwi, aardbeien en mandarijnen.

Nog meer nuttige tips

Koude kompressen

Koude kompressen op gewrichten verminderen zwelling en ontsteking. We raden hiervoor ijskompressen aan, die je rechtstreeks op de getroffen lichaamsdelen kan aanbrengen gedurende maximaal vijftien minuten.

Wacht een half uur om indien gewenst nogmaals een kompres aan te brengen. Wees voorzichtig, want ijs kan de huid makkelijk verbranden. Wikkel ijs daarom altijd in een doek of handdoek.

Warmte

Warmte ontspant de spieren. Er bestaan thermische kussens die elektrisch aanschakelen en warmte afgeven aan pijnlijke lichaamsdelen. Maar ook doeken gedrenkt in heet water kunnen makkelijk op elk gewenst deel van het lichaam hun warmte afgeven.

Denk ook aan een warm voetbad om het pijnlijke gevoel in enkels te verlichten of een warm, ontspannend bad voor de ontspanning en relaxatie van het hele lichaam.

Mindfullness

Mindfulness als aanvulling op de klassieke geneeswijzen heeft bewezen stress te verminderen en de kwaliteit van de slaap te bevorderen, waardoor betere symptoomcontrole mogelijk gemaakt wordt.

Een goede ademhaling

Goede ademhaling hoeft tegenwoordig geen betoog meer. Volgens de alternatieve geneeswijzen zou het diep en volledig in- en uitademen vanuit de buikstreek mentaal ondersteunend werken bij het omgaan met de symptomen van reumatoïde artritis, stress verminderen en gevoelens van woede en spanning uit het lichaam laten wegvloeien.

Ontspannings- en concentratietechnieken

Leer ontspannings- en concentratietechnieken aan om elke spiergroep in het lichaam afzonderlijk te leren ontspannen. Start met je aandacht bovenaan het hoofd en verplaats deze neerwaarts naar de nek en armen, rug, buik en bekken, heupen, benen en voeten toe.

Blijf met je aandacht eventjes bij elke spiergroep. Laat spanning los zonder echter in slaap te vallen. Deze techniek kan je zowel liggend als zitten uitvoeren, op elke plaats waar men zich bevindt.

Meditatie

Meditatie heeft bewezen dat het met succes het hartritme kan vertragen en pijn kan verlichten. Het concentratievermogen en zelfbewustzijn verhoogt, waardoor men beter in staat is om te gaan met gevoelens van depressie, angst en woede.

De zittende houding stimuleert eveneens de opening van het heupgewricht en ontspanning van de beenspieren, terwijl de handen die losjes op de knieën rusten, balans kunnen brengen in het schoudergewricht.

Yoga en tai chi

Start met yoga of tai chi, twee Oosterse bewegingsvormen, die veilig door patiënten met reumatoïde artritis kunnen beoefend worden. De bewegingen zijn vloeiend en niet moeilijk om uit te voeren, maar hebben toch een versterkend effect op het hele lichaam en vergroten aanzienlijk het bewegingsbereik van de stijve ledematen.

Het spirituele aspect van de yoga of tai chi verhoogt het zelfbewustzijn en concentratievermogen, waardoor weerbaarheid tegenover pijn en ongemak kan verhogen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Arthritis: Rheumatoid arthritis. (2017).
    cdc.gov/arthritis/basics/rheumatoid.htm
  • Mayo Clinic Staff. (2017). Rheumatoid arthritis: Diagnosis.
    mayoclinic.org/diseases-conditions/rheumatoid-arthritis/diagnosis-treatment/diagnosis/dxc-20197396
  • Ruffing V, et al. Rheumatoid arthritis signs and symptoms. (2017).
    hopkinsarthritis.org/arthritis-info/rheumatoid-arthritis/ra-symptoms/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.