Kaneel en honing bij het tegengaan van artritispijn

Kaneel en honing zijn beide geweldige natuurlijke voedingsstoffen die, wanneer ze gecombineerd worden, kunnen helpen om wat van de pijn geassocieerd met artritis te verlichten.
Kaneel en honing bij het tegengaan van artritispijn
Mario Benedetti Arzuza

Geschreven en geverifieerd door de arts Mario Benedetti Arzuza.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Kaneel en honing bieden beide geweldige voordelen voor ons lichaam. Als je ze samen gebruikt vormt het namelijk een uiterst krachtig mengsel. Dit mengsel heeft eigenschappen die artritispijn en andere symptomen zouden kunnen verlichten.

Het zelfgemaakte middeltje wordt in de natuurlijke geneeskunde dan ook al jaren gebruikt voor de behandeling van verschillende aandoeningen, in het bijzonder ontstekingsaandoeningen.

De kracht van kaneel om artritispijn tegen te gaan

Kaneel bevat onder andere etherische oliën zoals cinnamaldehyde, melatonine en coumarine. Deze stoffen hebben thermische effecten op het lichaam en dit is precies de reden waarom ze zo kalmerend werken tegen pijn. Voor de behandeling van artritispijn kun je kaneel daarom het beste uitwendig toepassen op het aangedane gebied.

Honing om artritispijn te verlichten

Honing is een ingrediënt dat men al eeuwenlang roemt om zijn krachtige eigenschappen, die heel wat voordelen bieden voor de gezondheid.

De chemische samenstelling van honing is erg complex. Zelfs zo complex dat de wetenschap tot op de dag van vandaag nieuwe bestanddelen ontdekt, die honing nog beter voor de gezondheid maken. Daarom beschouwen experts het als een van de meest complete natuurlijke medicijnen die men in de natuur kan vinden.

Honing kan zowel uit- als inwendig worden toegepast. Zo gebruikt men het natuurlijke goedje ook veel in drankjes.

Dankzij zijn verbazingwekkende antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen is honing daarom uiterst behulpzaam bij het behandelen van huid– en brandwonden.

Honing en kaneel om artritispijn te verlichten

Hoe kan ik honing en kaneel het beste gebruiken om artritispijn te behandelen?

Vanwege al deze eigenschappen raadt de natuurlijke geneeskunde aan om een combinatie van kaneel en honing te gebruiken, zowel intern als extern.

Je kunt het gebruiken om gevallen van artritis te behandelen die zeer pijnlijk zijn vanwege de ontstekingen die het veroorzaakt.

Voor inwendig gebruik kun je het beste eerst een kaneelinfusie maken en dit even te laten trekken. Voeg vervolgens een à twee theelepels honing toe. Mensen met diabetes zouden deze behandeling onder controle moeten toepassen.

Voor uitwendige toepassingen kun je kompressen maken met warm kaneelwater en wat honing. Je kunt deze daarna plaatsen op de aangedane gebieden.

Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op onderzoek dat is gedaan in Kopenhagen, Denemarken. In dit onderzoek toonden ze duidelijk de positieve effecten van kaneel en honing bij de behandeling van vele aandoeningen. Vooral bij het verzachten van de pijnlijke symptomen die door artritis worden veroorzaakt bleek het zeer nuttig.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gloria García, Alimentos Que Ayudan a Prevenir y Combatir Enfermedades. Palibrio, 2012.
  • Francesc Fossas. Qué comer: consejos y curiosidades de la nutrición. Océano Ámbar,2008.
  • Rubén Mühlberger. Tragos genéticos: 50 fórmulas para sanar tu cuerpo. Punto a Partes, 2018.
  • Jorge Pérez Calvo. Nutrición energética y salud: Bases para una alimentación con sentido. Penguin Random House Grupo Editorial España, 2016. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.