Je huid en je gezondheid

· 28 mei 2015

De belangrijkste beschermende barrière die je verdedigt tegen de buitenwereld is je huid. De huid wordt beschouwd als het grootste orgaan van het lichaam. Je kunt zowel je huid als je gezondheid helpen door te leren hoe je voor je huid kunt zorgen en de tekenen dat er iets mis zou zijn te leren herkennen. Lees het artikel hieronder en leer meer over de alarmsignalen die je huid kan geven met betrekking tot je gezondheid.

Ken je huid

Je huid kan je veel dingen laten zien. Droge en doffe huid kan een signaal zijn van onvoldoende hydratatie of ontoereikende eetgewoontes. Als je niet genoeg water drinkt en niet voldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt door je eetgewoontes, zal je huid er niet op zijn best uitzien.

Behalve problemen die makkelijk op te lossen zijn, zoals het probleem van niet genoeg hydratatie, kan je huid ook andere problemen laten zien, die te maken hebben met je gezondheid. Een hele lichte huid kan erop duiden dat je bloedarmoede hebt. Als je overal jeuk hebt, dan kan dit verschillende oorzaken hebben, zoals nierproblemen, leverproblemen, aandoeningen van de schildklier, diabetes etc. Als je een crème of een medicijn hebt gebruikt, kan dat een reactie veroorzaken. Voedselallergieën kunnen ook jeuk veroorzaken.

Andere manifestaties

huismiddel-voor-huid

Een hele droge huid, die niet normaal is voor je huidtype, kan erop duiden dat er iets mis is met je schildklier. Het gaat dan vooral om hypothyreoïdie. Aan de andere kant: als je huid klammig of zweterig is, kan het duiden op hyperthyreoïdie.

Als je huid rood is zonder reden kan het zijn dat je rosacea hebt of een andere aandoening waarbij je huid rode vlekken in de vorm van vlinders vertoond, genaamd lupusAls je huid er gebruind uitziet, maar het komt niet door blootstelling aan de zon of een zonnebank, kan het zijn dat je een teveel aan ijzer in je bloed hebt of de ziekte van Addison.

Een blauwachtige huid kan op cyanose duiden, wat betekent dat er een tekort is aan zuurstof in het bloed. Het kan veroorzaakt worden door long- of hartproblemen of een stoornis in de bloedcirculatie in het lagere gedeelte van je lichaam, wat zich uit in tenen die blauw zijn. Een geelachtige kleur kan een aandoening van de lever zijn, zoals in het geval van hepatitis. 

Als je arts je vertelt dat je medicijnen moet innemen, is het belangrijk dat je de mogelijke bijwerkingen van die medicijnen kent. Bij de meeste medicijnen worden de bijwerkingen goed uitgelegd, omdat ieder lichaam anders is en anders kan reageren op hetzelfde medicijn.

Als je er zeker van bent dat de verandering van de kleur van je huid niet wordt veroorzaakt door de bijwerking van medicijnen, kun je het beste een arts raadplegen. Het is belangrijk dat je een afspraak maakt met een huidarts, want die kan bepalen of de behandeling dermatologisch is of dat je doorverwezen moet worden naar een andere arts, als de stoornis zich niet in de huid zelf bevindt.

Onthoudt dat…

huid-allergie

De informatie in dit artikel is niet bedoeld om je bang te maken. Wees ervan bewust dat geen enkele ziekte slechts één symptoom heeft. Denk rustig na en analyseer of de verkleuring of andere veranderingen aan je huid veroorzaakt kunnen worden door medicatie of een ander klein probleem.

Als het vaker voorkomt zonder dat er een aanwijsbare reden voor lijkt te zijn en als je andere symptomen hebt, is het belangrijk dat je een arts raadpleegt. Een diagnose en een snelle behandeling is altijd belangrijk.

Je huid kan je veel vertellen. Geef je huid daarom altijd voldoende aandacht! Onthoudt dat de beste manier om je huid te verwennen is door middel van gezonde eetgewoontes, goede hydratatie waardoor je een stralende huid krijgt en ook zeker de crèmes die je huid er prachtig uit laten zien en voeden.