5 gewoontes die je schildklier veranderen

De schildklier is een belangrijk orgaan in je lichaam, want het is verantwoordelijk voor het produceren van de noodzakelijke hormonen voor de stofwisseling. Dit betekent dat wanneer er niet genoeg van dit hormoon wordt aangemaakt, je lichaam niet goed werkt en de calorieën niet op de normale manier verbrandt. Als gevolg kom je aan en dit veroorzaakt hypothyreoïdie.
5 gewoontes die je schildklier veranderen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Er is ook een stoornis die het tegenovergestelde van hypothyreoïdie is, waarbij er teveel hormoon door je schildklier wordt aangemaakt. Dit heet hyperthyreoïdie.

Als je aan hypothyreoïdie lijdt of een ander stoornis waarbij je schildklier trager werkt, kom je aan, krijg je een droge huid, klopt je hart minder snel en kan er constipatie optreden. Dit vertraagt de stofwisseling en daardoor wordt deze inefficiënt.

Als je dus merkt dat je aankomt (of afvalt) zonder reden, kun je het best een afspraak maken met de huisarts. Die kan een test doen om te zien of dit veroorzaakt wordt door een stoornis die te maken heeft met je schildklier of iets anders.

Het tekort aan hormoonproductie moet, net als een overdaad hiervan, behandeld worden. Als het om hypothyreoïdie gaat, moet je de rest van je leven medicijnen gebruiken.

Hoewel het waar is dat veranderingen in het gedrag van je schildklier in het algemeen veroorzaakt worden door auto-immuunziekten, congenitale ziekten, medicijngebruik en dergelijke, is het goed om te weten dat ook veranderingen in je levensgewoontes de schildklier kunnen veranderen en ook je stofwisseling op die manier kunnen beïnvloeden.

Welke gewoontes veranderen je schildklier?

Veel zitten

Een zittende levensstijl kan verband houden met de aanwezigheid van hormonale stoornissen, zoals in het geval van hypothyreoïdie. Nogmaals willen we benadrukken hoe belangrijk het is om dagelijks beweging te krijgen als je een gezond lichaam wilt hebben. Niet alleen word je er slank van, het is ook een goede manier om ziektes of slechte gezondheid te voorkomen.

Cafeïne consumeren

koffie-3

Het is belangrijk te onthouden dat overdaad schaadt. Als je teveel cafeïne drinkt, moet je hiermee stoppen. Overdadige consumptie kan zorgen voor onregelmatigheden in de schildklier.

Alcohol drinken

Overmatig gebruik van alcohol is één van de meeste voorkomende gewoontes die de oorzaak zijn van veranderingen in de schildklier en veranderingen in het lichaam in het algemeen. Maar omdat we het hier over de schildklier hebben, is het goed om te weten dat alcohol hypothyreoïdie veroorzaakt.

Tabak roken

roken-2

Als je een roker bent raden we met klem aan om hiermee te stoppen. Behalve het oneindige aantal ziektes dat dit product veroorzaakt, kun je ook nog eens je gezondheid benadelen doordat je schildklier slecht functioneert.

Jodiumtekort

Jodium is een essentieel element voor het goed functioneren van de schildklier. Een tekort aan jodium kan stoornissen veroorzaken.

Welk voedsel bevat jodium?

Je kunt deze stof vinden in vis, zeevruchten, knoflook, witte bonen, yoghurt, kaas, koemelk, zeewier, sinaasappels, appels, bieten, snijbieten, uien, ananas etc. Wees er zeker van dat je deze producten gebruikt in je dieet.

Als je niet weet hoe je jodium op de juiste manier toe kunt voegen aan je eetgewoontes en tegelijkertijd kunt voorkomen dat je er teveel van binnen krijgt, kun je het beste contact opnemen met een voedingsdeskundige, die je richtlijnen kan geven voor een uitgebalanceerd en gezond eetpatroon, zonder dat je een tekort of teveel aan bepaalde voedingsstoffen krijgt.

De gewoontes waar we het hiervoor over hadden beïnvloeden niet alleen de schildklier. De waarheid is dat slechte gewoontes invloed hebben op je hele lichaam. Houd in gedachten dat alles wat je vandaag doet consequenties heeft de volgende dag. De schade hoopt zich op en je zal problemen krijgen.

Ban de slechte gewoontes uit je leven. Kies voor de natuurlijke en gezonde weg. Je lichaam is er niet voor eeuwig. Zorg er goed voor, zodat je gedurende je hele leven kunt genieten van je lichaam in de best mogelijke conditie!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.