Zelf Griekse yoghurt maken met dit heerlijke recept

Bij het bereiden van Griekse yoghurt thuis, is het belangrijkste onderdeel de fermentatieperiode, dus we moeten die respecteren als we het gewenste resultaat willen behalen.
Zelf Griekse yoghurt maken met dit heerlijke recept
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je gezond eet, zul je waarschijnlijk over het algemeen ook gewoon een gezond persoon zijn. Je eigen Griekse yoghurt maken kan een van die dingen zijn waarmee je je eetgewoonten kunt verbeteren.

Tegenwoordig streven steeds meer mensen ernaar om fit te blijven. En daarom houden ze vaak precies bij wat ze eten. De uitspraak ‘je bent wat je eet’ bestaat tenslotte niet voor niets.

Griekse yoghurt je helpen om het aantal calorieën en koolhydraten dat je dagelijks consumeert te verminderen. Bovendien is yoghurt zo’n product dat vrijwel overal bij past en kan worden gegeten als ontbijt, sausje of als tussendoortje.

Vroeger werd yoghurt vooral vaak gebruikt om desserts mee te maken. Maar eigenlijk kun je het voor eindeloos veel dingen gebruiken – dit hangt allemaal af van je smaak.

Voedingsdeskundigen geven aan dat yoghurt een van de gezondste dingen is die je kunt eten als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

Griekse yoghurt wordt gemaakt door koeien- of geitenmelk te laten fermenteren, maar dan moet deze wel minstens 9% melkvet bevatten. Dit maakt Griekse yoghurt namelijk zo romig en dik en daardoor veel lekkerder dan gewone yoghurt.

Bovendien is Griekse yoghurt ook gezonder dan gewone yoghurt, omdat het fermentatieproces minder geautomatiseerd is en het meer eiwitten en mineralen bevat.

Met andere woorden gezegd is Griekse yoghurt in veel opzichten beter dan de gewone variant.

Zelf Griekse yoghurt maken is gezond

Hoewel je Griekse yoghurt natuurlijk ook gewoon kunt kopen in de supermarkt (vaak tegen een veel hogere prijs), zijn er veel mensen die liever hun eigen Griekse yoghurt maken. Dit is namelijk een veel goedkopere en leukere manier om yoghurt te eten.

Zelf Griekse yoghurt maken

Het fermentatieproces van de melk is erg belangrijk bij het maken van yoghurt. Zorg ervoor dat je een yoghurtmaker of een luchtdichte pot hebt, die je kunt bewaren op een warme plek met een stabiele temperatuur.

Ingrediënten

 • 4 ½ kopjes volle geitenmelk of koemelk (900 ml)
 • ½ kopje room (100 ml)
 • ¼ kopje gewone yoghurt (50 ml)

Instructies voor het gebruik van een yoghurtmaker

 • Als je thuis een yoghurtmaker hebt dan is het natuurlijk een stuk makkelijker om je eigen yoghurt te maken. Je hoeft dan namelijk alleen alle ingrediënten in de yoghurtmaker te doen en ze minstens acht uur te laten fermenteren.
 • Zodra die tijd voorbij is, giet je de yoghurt door een zeef over in een luchtdichte pot en bewaar je het vier uur in de koelkast.
Zelf heerlijke Griekse yoghurt maken met een yoghurtmaker

Instructies als je geen yoghurtmaker hebt

Zelf Griekse yoghurt maken op de traditionele manier is gelukkig ook niet zo ingewikkeld. Het wordt tenslotte al eeuwen gedaan, dus waarom zou jij het niet kunnen?

Het vergt misschien iets meer geduld omdat het fermentatieproces tijd kost. Dit is echter absoluut de gezondste yoghurt die je maar kunt eten.

 • Doe om te beginnen alle ingrediënten in een klein steelpannetje en breng ze op middelhoog vuur aan de kook.
 • De ideale temperatuur is ongeveer 85 °C. Het zou daarom een goed idee zijn om een keukenthermometer te gebruiken als je die hebt. Als je echter geen keukenthermometer hebt, dan kun je de temperatuur ook testen met je vinger. Als je je vinger minstens vijf seconden in de melk kunt houden zonder dat het brandt, dan heeft het de juiste temperatuur.
 • Zodra de melk kookt, laat je het ongeveer vijftien minuten weer afkoelen.
 • Giet het mengsel vervolgens in een bak met een luchtdichte deksel. Bewaar deze bak dan op een warme plaats en laat het mengsel gedurende acht tot tien uur fermenteren.
 • Nadat deze tijd is verstreken, kun je de yoghurt zeven en overgieten in een andere pot. Voor het zeven kun je het beste een stuk gaas of een kaasdoek gebruiken.
 • Als je dit allemaal hebt gedaan en je yoghurt dus klaar is, giet je het over in kleinere potjes voor afzonderlijke porties. De vloeistof die overblijft is een melkserum: je kunt het drinken of gebruiken voor andere recepten.
 • Nu ben je helemaal klaar om van je heerlijke zelfgemaakte Griekse yoghurt te genieten.

Suggesties

 • De beste plaats om de yoghurt te laten fermenteren is de oven. Je kunt de oven voorverwarmen op een lage temperatuur, vervolgens uitschakelen en de pot met yoghurt erin zetten.
 • Als je geen pot met een luchtdichte deksel hebt, kun je ook gewoon een kom gebruiken. Dek de kom af met een doek en plastic folie.
 • Voeg één of twee eetlepels melkpoeder toe als je wilt dat de yoghurt steviger wordt. Dit geeft het mengsel meer dikte voordat je het laat fermenteren.
 • Als je juist een voorkeur hebt voor caloriearme yoghurt, dan kun je natuurlijk ook andere ingrediënten gebruiken, zoals magere melk en vetvrije yoghurt.
 • Het is raadzaam om altijd te werken met hoeveelheden van één liter elke keer dat je je eigen Griekse yoghurt wilt maken.
 • Als je geitenmelk gebruikt, moet je het mengsel dubbel zo lang laten fermenteren, tussen de twintig en vierentwintig uur.

Zoals je ziet is zelf Griekse yoghurt maken zowel met als zonder yoghurtmaker hartstikke eenvoudig. Probeer het eens! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.