Natuurlijke ingrediënten om rokerslongen te reinigen

Om rokerslongen werkelijk schoon te krijgen, is het niet alleen belangrijk om deze ingrediënten in je dagelijkse dieet op te nemen, maar ook om tabaksproducten vanaf nu volledig te vermijden.
Natuurlijke ingrediënten om rokerslongen te reinigen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je longen spelen een uiterst belangrijke rol in je leven. Ze hebben de taak om je lichaam te voorzien van het zuurstof dat het nodig heeft om te overleven en koolstofdioxide via de ademhaling uit het lichaam te drijven. Als je rokerslongen hebt, worden deze taken bemoeilijkt.

De longen hebben ook een ademhalingsfunctie om agressieve factoren van buitenaf te filteren en de ontwikkeling van bepaalde ziektes te voorkomen.

Hoewel de longen echter complex en gevoelig zijn, schiet de gezondheid van deze organen er soms bij in en zijn ze niet in staat om hun taken volledig naar behoren uit te voeren.

Dit komt vooral voor bij mensen die verslaafd zijn aan tabaksproducten en daardoor hun longen dagelijks blootstellen aan gifstoffen en andere stoffen die gevaarlijk zijn voor hun gezondheid.

Roken is een van de voornaamste oorzaken van ademhalingsstoornissen. Ook bevordert het de ontwikkeling van bepaalde chronische ziektes, zoals kanker.

Het is van essentieel belang dat je als roker probeert om voor eens en voor altijd van deze gewoonte af te komen. Ook moet je je leefstijl verbeteren en je longen zuiveren.

Het is dan ook goed om te weten dat er meerdere natuurlijke ingrediënten bestaan die kunnen helpen om rokerslongen te reinigen en gifstoffen op gepaste wijze te elimineren. Kom er in dit artikel achter welke ingrediënten dit zijn!

Natuurlijke ingrediënten om rokerslongen te reinigen

1. Grapefruit

Grapefruitsap met een stuk grapefruit

Deze heerlijke citrusvrucht wordt gekenmerkt door het hoge gehalte antioxidanten, die onder andere de werking van onze longcellen aanzienlijk kunnen verbeteren. 

De actieve bestanddelen in grapefruit bieden ook weerstand tegen cellulaire groei, iets dat vooral erg belangrijk is om de ontwikkeling van tumoren te voorkomen.

Rokers die regelmatig grapefruit eten, kunnen zo de kans op het ontwikkelen van longkanker en andere longstoornissen verkleinen.

2. Knoflook

Knoflook is een van die voedingsmiddelen die absoluut niet mag ontbreken in je diet. Het hoge zwavelgehalte zorgt ervoor dat knoflook een ontstekingsremmende en antioxidante werking heeft die de gezondheid van de longen kan beschermen.

Regelmatig rauwe knoflook eten kan de kans op chronische ziektes bij zowel actieve als passieve rokers verkleinen.

3. Tijm

Tijm in een kom

Deze geweldige plant bevat actieve bestanddelen die ook erg goed zijn voor de luchtwegen.

Etherische tijmolie kan gebruikt worden als natuurlijke remedie om verstopte luchtwegen te verzachten.

Bovendien heeft tijm antibiotische eigenschappen die de aanwezigheid van bacteriën en virussen die longproblemen kunnen veroorzaken verminderen.

4. Oregano

Zowel de plant zelf als een olie van oregano bevat een sterke concentratie van carvacrol en rozemarijnzuur, stoffen die beide een zeer positief effect hebben op de luchtwegen.

Als je oregano consumeert en gebruikt voor aromatherapie, heb je twee ideale manieren om problemen met de luchtwegen te verzachten en gifstoffen te elimineren.

5. Gember

Gember en gemberthee

Gember beschikt over antibiotische, ontstekingsremmende en aromatische eigenschappen die onder andere problemen met de luchtwegen en ademhaling effectief kunnen behandelen.

Dit komt doordat gember de bloedvaten kan verwijden en ervoor zorgt dat overtollig slijm verwijderd wordt, waardoor de luchtwegen op de juiste manier gereinigd worden.

6. Wortel

Wortels worden gezien als een onmisbare groente voor een gezond dieet en bevatten vitamine A, C, E en K, vitamines die noodzakelijk zijn voor gezond lichaamsweefsel en epitheelcellen.

Om de negatieve gevolgen van nicotine en andere agressieve stoffen te neutraliseren, raden we aan om rauwe wortels te eten.

7. Eucalyptus

Eucalyptusolie in flesjes en een schaaltje

Eucalyptus is een van de populairste planten als het aankomt op de longen en een gezonde ademhaling. De plant komt oorspronkelijk uit Australië en is een van de oudste remedies om irritaties en ontstekingen veroorzaakt door longaandoeningen te verzachten.

Eucalyptus wordt aanbevolen om overtollig slijm uit de neusholtes te verwijderen en andere symptomen van verkoudheid of griep te verlichten.

8. Munt

Munt is een zeer aromatische plant die gebruikt wordt voor verschillende culinaire en geneeskrachtige doeleinden.De plant bevat actieve bestanddelen die ontstekingen kunnen remmen en symptomen verbonden aan problemen met de ademhaling kunnen verzachten.

Muntsnoepjes, zalven en baden zijn enkele van de manieren waarop je munt kunt gebruiken om rokerslongen schoon te krijgen.

9. Aloëverasap

Aloëverasap in een flesje

Het natuurlijke sap van de aloëveraplant heeft een krachtige zuiverende werking. Ook bevat het actieve bestanddelen die kunnen helpen om de longen te reinigen.

Dit sap is echter nog effectiever tegen rokerslongen wanneer je het mengt met wat honing en een paar druppels citroensap.

10. Zoethout

Zoethout is over de hele wereld erg populair en dankzij de unieke geur makkelijk te herkennen.

Het heeft ontstekingsremmende, verzachtende en slijmoplossende eigenschappen die ontgifting vergemakkelijken en verstopte luchtwegen vrijmaken.

Deze middeltjes werken natuurlijk het beste als je daarnaast ook probeert te stoppen met roken. 

Hoewel dit in eerste instantie natuurlijk helemaal niet makkelijk zal zijn, zal je met behulp van het voornemen en de drang om je gezondheid te verbeteren uiteindelijk zeker in staat zijn om je doel te bereiken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Alonso, J. R. (2004). Tratado de Fitofármacos y nutracéuticos. Buenos Aires: Corpus.
  • Lawless, J. (2003). Aceites esenciales para aromaterapia. Madrid: Susaeta.
  • Shealy, N. C. (1999). Enciclopedia Ilustrada de Remedios Naturales. Madrid: Könemann.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.