Zelfgemaakte hoestsiroop voor slijm in de longen

Uien zijn een uitstekende ontstekingsremmer en ontsmettingsmiddel. Probeer naast ui toe te voegen aan je hoestremedies, ook een ui naast je bed te leggen in de nacht.
Zelfgemaakte hoestsiroop voor slijm in de longen

Laatste update: 06 november, 2018

Er zijn verschillende soorten hoest. Bij een productieve hoest zijn er specifieke symptomen en daarom ook specifieke natuurlijke remedies. In het volgende artikel gaan we het hebben over een uitstekende zelfgemaakte hoestsiroop, die helpt om slijm uit je longen te verwijderen en we zullen ook andere effectieve recepten en natuurlijke middelen met je delen. Dus lees zeker verder!

Productieve hoest: wat je moet weten

Als je een gevoel van beklemming op je borst hebt, een fluitend of piepend geluid maakt tijdens het ademhalen, als je slijm ophoest of het gevoel hebt dat er slijm in je luchtwegen of borst zit, dan heb je deze soort hoest.

Een productieve of natte hoest is het resultaat van een ophoping van dik slijm die drie kleuren kan hebben, namelijk: wit, geel en groen. Ze worden echter allemaal verdreven door te hoesten.

De normale reactie van je lichaam zal altijd het ophoesten van wat je in de weg zit zijn. Alles wat niet in de longen thuis hoort dus. De symptomen van een productieve hoest zijn:

 • Aanhoudende hoest.
 • Plakkerig slijm dat verdreven wordt door te hoesten.
 • Fluitend geluid wanneer je hoest of ademhaalt.
 • Sensatie van beklemming.
 • Verstopping of zwaar gevoel in de borst.
 • Overmatig hoesten in de ochtend.

Zoals we hierboven al aangaven kan het slijm verschillende kleuren hebben, dus het is noodzakelijk om op te letten en te weten wat het mogelijk kan veroorzaken:

 • Als het doorzichtig of transparant is, dan is het een normaal slijm.
 • Wanneer het geel is, dan komt dit door een immuunreactie op een ontsteking in de luchtwegen.
 • Als het groen is, dan gaat het om een ernstige bacteriële infectie, zoals bronchitis.
 • Wanneer het bruin is, dan komt dit door smog of luchtvervuiling.
 • Als het grijs is, dan komt het door sigarettenrook.
 • Een roze kleur komt vaak voor bij astmapatiënten.

Dit artikel is misschien ook interessant:
10 voedingsmiddelen die astma bestrijden

Slijm in de longen

Zelfgemaakte hoestsiroop om slijm in de longen te verwijderen

Dit is een recept voor een erg effectieve manier om slijm in de longen te verwijderen en je kan het ook gebruiken voor jongere kinderen. De benodigde ingrediënten zijn:

 • Een eetlepel heemstwortel.
 • Een eetlepel lijnzaad.
 • Een volle lepel salie.
 • Een citroen in stukjes gesneden.
 • Een kopje water.
 • Een kopje bruine suiker.

Doe het water en de suiker in een pan en breng het aan de kook totdat het gesmolten is. Voeg de resterende ingrediënten toe, meng ze goed en haal de pan vervolgens van het vuur af. Laat het 15 minuten staan en giet het daarna af in een glazen pot met een goedsluitende deksel.

Drink drie keer per dag een eetlepel van deze hoestsiroop totdat de aandoening verbetert. Je moet het in de koelkast bewaren, zodat het niet bederft.

Huismiddelen voor hoest met slijm

Om de hierboven beschreven siroop aan te vullen, kan je profiteren van andere natuurlijke ingrediënten voor het verwijderen van slijm (wanneer deze een witte kleur heeft) wanneer je hoest.

Remedie met dampen

Het is een van de oudste remedies en tegelijkertijd het effectiefste huismiddel om van slijm af te komen. Je kan de dampen met alleen water maken of ervoor kiezen om een handvol grof zout of bepaalde medicinale kruiden toe te voegen die helpen met ademhalingsproblemen, zoals munt, eucalyptus, vlier, tijm en salie.

Breng een pan met water aan de kook. Ga er boven hangen met je gezicht wanneer het goed kookt en bedek je hoofd met een handdoek, net alsof je een tent maakt.

Remedie met honing en peper

Beide elementen hebben een sterke slijmoplossende capaciteit, wat helpt om van het slijm af te komen door te hoesten. Meng een eetlepel honing met een snufje gemalen zwarte peper en neem het twee keer per dag in.

Honing

Remedie met ui

Deze groente heeft meer dan één gezondheidsvoordeel. Zo is ui bijvoorbeeld een ontsmettingsmiddel en ontstekingsremmer, vooral in de luchtwegen.

Om een hoest met slijm te behandelen kan je op verschillende manieren profiteren van de voordelen van deze groente. Eén is erg simpel: snijd een ui door de midden en snuif het aroma rechtstreeks op.

Een ander alternatief is om een thee met een ui en vier kopjes gekookt water te maken (waarbij je drie kopjes van de afgegoten vloeistof drinkt, gezoet met honing, citroen en gember).

Remedie met knoflook

Dit is nog een bondgenoot voor personen met ademhalingsproblemen. Dit komt omdat knoflook veel waardevolle componenten bevat die het tot een natuurlijk antibioticum maken.

Je kan een teentje in stukjes snijden en het rauw eten, afzonderlijk of in een salade. Sommige personen maken liever een thee met kokend water, wat hetzelfde is als het hierboven genoemde recept met uien.

Remedie met melk en gember

Je hebt een klein schijfje gemberwortel en een glas erg warme melk nodig. De eerste van de twee ingrediënten heeft slijmoplossende eigenschappen en als we warme melk toevoegen kan het slijm geëlimineerd worden dat je zo dwars zit.

Het is een geweldige remedie om in te nemen voordat je gaat slapen. Meng beide ingrediënten en drink het op voordat het koud wordt. Het zal je helpen om in slaap te vallen en beter adem te halen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.