6 geneeskrachtige eigenschappen van honing

Het gevaar van suiker is zo wijd bekend, dat vele mensen tegenwoordig denken dat alles wat "zoet" is automatisch ook slecht is voor het lichaam.
6 geneeskrachtige eigenschappen van honing

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 25 augustus, 2022

Daar waar geraffineerde suikers schadelijk voor het lichaam kunnen zijn, biedt de natuur ook een fantastische en smakelijke diversiteit aan natuurlijke suikers aan. Deze kan je vinden in fruit, wortelgroenten, en honing. Ze voeden het lichaam en bevorderen de gezondheid. Leer meer over de eigenschappen van honing door dit artikel verder te lezen.

1. Honing kan het immuunsysteem stimuleren

Een van de belangrijkste natuurlijke gezondheidsvoordelen van honing is dat het vol zit met vitaminen, mineralen en enzymen. Deze beschermen het lichaam tegen bacteriën en versterken het immuunsysteem.

Als je honing eet, of het in een bepaalde remedie gebruikt, helpt het ook symptomen van bijvoorbeeld een verkoudheid of de griep, zoals hoesten, een pijnlijke keel of een verstopte neus, onder controle te houden.

  • Om je immuunsysteem te versterken voeg je daarom gewoon 1 of 2 eetlepels honing toe aan warm water.
  • Herhaal dit elke dag.
  • Voor een extra opkikker voeg je een beetje citroensap en een snuifje kaneel toe.

2. Honing kan helpen om gewicht te verliezen

‘s Ochtends op een lege maag meteen een kop heet water met citroen en honing drinken is een belangrijk onderdeel van vele programma’s om je lichaam te ontgiften. Dit dagelijks doen is een van de beste manieren om je lever te reinigen en lichaamsvet te verwijderen.

  • Voor het beste resultaat meng je eerst 1 eetlepel honing en het sap van een citroen in een kop heet water.
  • Je drinkt dit vervolgens  ‘s ochtends voor het ontbijt.

Het is ook een zeer bevredigende en ontspannende drank om de dag mee te eindigen.

3. Honing zou het risico op hartaandoeningen kunnen verminderen

Honing zou het risico op hartaandoeningen kunnen verminderen

Het is aangetoond dat kaneel in combinatie met honing de aders van het hart kan revitaliseren. Ook zou het de hoeveelheid cholesterol in het bloed tot 10% kunnen verminderen. Wanneer je dit mengsel regelmatig nuttigt, zou dit het risico op een hartaanval kunnen verminderen en zelfs helpen voorkomen dat je er opnieuw een krijgt.

  • Om te genieten van deze voordelen meng je 1 tot 2 eetlepels honing met een derde theelepel kaneel in een kop warm water.
  • Drink dit vervolgens elke dag één keer.

4. De spijsvertering verbeteren, een van de eigenschappen van honing

Voor mensen die last hebben van een slechte spijsvertering kunnen de antiseptische eigenschappen van honing het maagzuur verminderen en de vertering verbeteren. Honing neutraliseert ook gasvorming. Daardoor zou dit het beste natuurlijke product kunnen zijn als je te veel eet.

De beste manier om indigestie te voorkomen is daarom voor een zware maaltijd 1 of 2 eetlepels honing te eten. Wanneer je echter al teveel gegeten hebt, neem dan een kop warm water met wat honing en citroensap om het voedsel beter door het spijsverteringsstelsel te leiden.

5. Honing kan voor meer energie zorgen

Honing kan voor meer energie zorgen

De natuurlijke suikers in honing zijn een natuurlijke bron van calorieën en energie. Het gebruik van honing als energieboost zorgt er ook voor dat we niet zullen snakken naar iets zoets. De natuurlijke energie die honing levert, gaat daarom vermoeidheid tegen.

Als je moe bent, grijp dan niet langer naar koffie, cake of chocolade, maar neem een eetlepel pure honing.

6. Onzuiverheden van de huid verminderen met honing

Dankzij de antimicrobiële en antischimmel eigenschappen van honing is het ook een uitgelezen product voor de verzorging van de huid.

  • Smeer een beetje pure honing op een plek en laat het daarna ‘s nachts in je huid inwerken.
  • Was het er in de ochtend meteen af.
  • Bij regelmatig gebruik zal je zien dat de honing de gezondheid van je huid zal helpen verbeteren.

Honing kan ook erg efficiënt zijn voor andere huidproblemen zoals eczeem, psoriasis en ringworm. Ook al kan honing deze aandoeningen niet verhelpen, het kan wel de ontsteking remmen en de droogheid verminderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.