Infusies om je lever te helpen reinigen

De lever is een onmisbaar orgaan waar we afhankelijk van zijn om bacteriën, giftige stoffen, virussen, pesticiden, medicijnen en andere elementen die schadelijk zijn voor het lichaam te verwijderen.
Infusies om je lever te helpen reinigen

Laatste update: 15 februari, 2019

Het functioneren van je lever wordt sterk beïnvloed wordt door je levensstijl en wat je eet. Sommige dranken zijn slecht voor je lever, zoals alcohol, terwijl anderen juist helpen om de functie te ondersteunen. Infusies zijn een uitstekend natuurlijk middel om dit te doen.

Biologische geneeskunde zegt, dat ontgiften de eerste stap is om een aandoening te genezen. Dit betekent niet dat je een magisch middeltje neemt dat alles oplost. Het betekent echter wel dat je een pauze neemt van je giftige levensstijl en je lever extra voeding geeft om te herstellen en zo dus aandoeningen probeert te voorkomen.

Dus wat zeg je ervan, zullen we het eens proberen?

Hoe weet ik wanneer mijn lever problemen heeft?

gezondheid-leverpijn

Wanneer je lever ontstoken is verminderde functie heeft, dan kun je de volgende symptomen ervaren:

 • Zwaar gevoel in het buikgebied
 • Gebrek aan eetlust
 • Het voedsel dat je eet maakt je ziek, misselijk of onwel
 • Je hebt mogelijk ook last van diarree
 • Het is ook normaal dat je last hebt van periodes met koorts, een duidelijk teken dat er iets mis is in het lichaam of dat je een ontsteking hebt
 • Darmgassen
 • Hoofdpijn
 • Pijn rondom de lever (onthoud dat de lever meteen onder het diafragma zit, in de rechter bovenkant).
 • Huiduitslag of uitbraken
 • Slechte adem

Aanbevolen infusies om je lever te helpen reinigen

Onthoud dat een gezonde levensstijl het beste is voor het optimaal functioneren van je organen. Gezond eten, sporten en voldoende slapen horen allemaal bij een gezonde levensstijl. Deze infusies helpen leverfunctie ondersteunen, maar zijn geen vervanging van moderne geneeskunde als je lever beschadigd is door Hepatitis C of alcoholmisbruik.

Artisjokinfusie

Artisjok

Dit helpt om de lever te beschermen, te reinigen en aandoeningen te behandelen die hieraan gerelateerd zijn. Deze infusie is rijk aan foliumzuur, vitamine A1, vitamine B1, vitamine C en ook magnesium, fosfor, calcium, ijzer, kalium, zink en dieetvezels.

Het is een geweldig middel, goed voor in de morgen, tenminste vijf dagen achter elkaar en elke vijftien dagen. Op deze manier geef je je lever goede steun om te functioneren.

Bereidingswijze:

 • Het enige dat je hoeft te doen is twee gedroogde artisjokbladeren in één kopje water te koken.
 • Laat de infusie vijftien minuten trekken en drink het daarna langzaam op.
 • Als je last hebt van een leveraandoening, dan kan je het maximaal drie keer per dag drinken.

Mariadistel-infusie

Mariadistel voor je lever

Het geheim van de mariadistel zit in de zaadjes. Deze bevatten silibinine in de flavonoïdenfamilie, die fungeren als een antioxidant. Het bevordert leverregeneratie, ondersteunt de vertering van vetten en voorkomt dat giftige stoffen de levercellen binnendringen. Het is een erg nuttig middel voor je lever.

Uitleg:

 • Mariadistelzaadjes kan je in elke gezondheidswinkel vinden. Het is één van de meest verkochte natuurlijke componenten, al moeten we vermelden dat je niet 100% van de voordelen ontvangt via een infusie, omdat silibinine een actief ingrediënt is en niet wateroplosbaar is.
 • Specialisten bevelen aan om capsules en pillen in te nemen. Maar als je een infusie wilt maken, dan hoef je alleen maar een eetlepel met mariadistelzaadjes te vullen, ze te vergruizen en ze in een kopje kokend water te strooien. Laat het twintig minuten trekken.

Echte salie-infusie

Echte salie

Een echte salie infusie is perfect voor het elimineren van giftige stoffen en verlichten van ongemakken in de lever doordat het antioxidanten de lever verhoogt. Drink het na je maaltijden.

Uitleg

 • Echte salie kan je makkelijk vinden. Een hoop mensen kweken hun eigen medicinale kruiden en deze plant zit daar vaak bij. Je kan het ook in winkels vinden.
 • Maak een echte salie-infusie met 4 gram blaadjes en bloemen per kopje kokend water. Laat het vervolgens vijftien minuten trekken.

Paardenbloeminfusie

Paardenbloemthee

Paardenbloemthee is een ook uitstekend stimulerend middel voor de lever. Deze wordt gereinigd en het functioneren wordt bevorderd. Je kan het in de namiddag drinken of na je maaltijden, wat de spijsvertering ook helpt.

Uitleg

 • Het enige wat je hoeft te doen is een klein handjevol gedroogde blaadjes en bloemen in een kopje kokend water te doen en het vervolgens te laten trekken. Drink maximaal twee kopjes per dag.

Meer weten over deze infusie? Lees dan ook:
Waarom is paardenbloem goed voor de lever?

Boldo-infusie

Boldo voor je lever
Boldo-infusies hebben spijsverteringsbevorderende eigenschappen. Ze verzorgen de maag, darmen en ze beschermen bovendien de lever. Het is dus een geweldige bondgenoot.

Uitleg

 • Deze plant kan ook gevonden worden in gezondheidswinkels.
 • De infusie is makkelijk om te maken. Je hoeft alleen maar één theelepel gedroogde blaadjes in een kopje kokend water te doen. Laat het trekken en drink het na maaltijden. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • López-Molina, D., Navarro-Martínez, M. D., Melgarejo, F. R., Hiner, A. N. P., Chazarra, S., & Rodríguez-López, J. N. (2005). Molecular properties and prebiotic effect of inulin obtained from artichoke (Cynara scolymus L.). Phytochemistry. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2005.04.003
 • Flick, U. (2014). The SAGE Handbook of Qualitative Data Analysis. The SAGE Handbook of Qualitative Data Analysis. https://doi.org/10.4135/9781446282243
 • Tamayo, C., & Diamond, S. (2007). Review of clinical trials evaluating safety and efficacy of milk thistle (Silybum marianum [L.] Gaertn.). Integrative Cancer Therapies. https://doi.org/10.1177/1534735407301942

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.