Mariadistel is een plant met ongelooflijke voordelen

Mariadistel is een plant vol met eigenschappen en voordelen voor de gezonde ontwikkeling en functie van het lichaam en het behandelt voornamelijk leverproblemen.
Mariadistel is een plant met ongelooflijke voordelen

Laatste update: 20 juli, 2018

Mariadistel is een plant die eenmaal per jaar ontkiemt en bloeit en kan het beste worden gebruikt in de lente.

Het is afkomstig uit mediterrane landen zoals Azië, India en Siberië. Inmiddels heeft het zich verspreid naar de rest van de planeet.

Mariadistel groeit meestal in de volgende gebieden:

 • Paden
 • Langs snelwegen
 • Dor land
 • Borders van tuinen en boerderijen

Mariadistel is een plant met een eenvoudige stengel en kan tot 3,5 meter hoog worden. Het heeft grote, puntige bladeren die wit gespot zijn.

Deze prachtige plant staat ook bekend als Silybum marianum . Het wordt gebruikt als medicinale plant om het lichaam te reinigen.

De geneeskrachtige eigenschappen komen van de voedingsstoffen waaruit het is samengesteld, zoals:

 • Eiwitten
 • Vezels
 • Silymarine
 • Onverzadigde vetzuren
 • Vitamine C
 • Mineralen (magnesium, calcium, kalium, selenium)
 • Campesterol
 • Vet

Over het algemeen consumeren mensen mariadistel vaker in capsules en tabletten dan in een thee. Dat komt omdat het actieve bestanddeel niet oplosbaar is. Als gevolg hiervan verliest het veel van zijn eigenschappen wanneer het als thee wordt bereid.

Hieronder doorlopen we zes voordelen die mariadistel het lichaam biedt en de mogelijke bijwerkingen die het kan hebben.

Mariadistel is een plant met ongelooflijke voordelen

1. Het helpt problemen met de lever te behandelen

Tekening van de stroming van giftige stoffen
Dankzij het silymarine-gehalte kan mariadistel de symptomen van ziekten verlichten, zoals:
 • Leververvetting
 • Cirrose
 • Geelzucht
 • Leverfalen
 • Hepatitis

Mariadistel is een plant die het passeren van giftige stoffen blokkeert. Dit is mogelijk door het celmembraan te stabiliseren. Hij doet dit ook door de beschadigde cellen in het leverweefsel te regenereren.

Bovendien filtert het schadelijke stoffen uit het bloed voordat ze de lever bereiken. Daardoor voorkomt het schade aan de lever.

In het geval van mensen die chemotherapie ondergaan, helpt mariadistel om de schade te verzachten die de lever na elke sessie te lijden heeft.

2. Bestrijding van acne

De antioxidante kracht van mariadistel maakt het een geweldige optie om acne te behandelen.

De vitamines die in deze plant zijn opgeslagen, zuiveren intern het systeem dat verantwoordelijk is voor de hormoonproductie. Daardoor verminderd het uitbreken van acne.

Het helpt ook om het verouderingsproces en de ontwikkeling van rimpels te vertragen. Mariadistel is een plant die erg handig is om een ​​zuivere, gladde en ook een zachte huid te behouden.

3. Diabetes

Vrouw geeft zichzelf een vingerprik
De actieve bestanddelen van Mariadistel helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Bovendien voorkomen ze dat de complicaties die door de ziekte worden veroorzaakt verslechteren en het lichaam verder beschadigen.

Voordat je Mariadistel gaat gebruiken, moet je een medisch specialist raadplegen. Zo kun je te weten komen of het gebruik van Mariadistel wel of niet nuttig zal zijn voor je diabetes. Ook kun je in het eerste geval vragen hoeveel je ervan moet nemen.

4. Cholesterol

Net zoals dat het helpt bij diabetes, vermindert Mariadistel het cholesterolgehalte in het bloed. Daarnaast verbetert het de bloedcirculatie. Daardoor wordt voorkomen dat vetplak de bloedvaten blokkeert.

Aan de andere kant helpen de vetzuren van de plant ons goede cholesterol (HDL) te synthetiseren.

We raden je ook aan om het volgende te lezen: Hou je cholesterol onder controle: 6 natuurlijke tips

5. Natuurlijk ontstekingsremmend

Mariadistelplant
Dankzij de mineralen die het bevat werkt deze plant als een natuurlijke ontstekingsremmer bij weefselpijn en -ontsteking.

Aangezien de meest populaire vormen van mariadistel tabletten of capsules zijn, heeft dit middel weinig ongemakken. Je hoeft er ook geen thee of zalf van te bereiden.

6. Menstruatieproblemen en obstipatie

Mariadistel is een plant die bij deze problemen verlichting kan geven. De plant helpt bij de bloedsomloop van de buik. Daarnaast verlicht ook het opgeblazen gevoel en de pijn in de getroffen zone.

Dankzij de hoge vezelinhoud werkt mariadistel als een geweldig laxeermiddel. Het zorgt voor een soepele darmbeweging. Daarnaast verzacht het de darmen. Ook voorkomt het verstopping en lost het obstipatie op.

Bijwerkingen

Mariadistel biedt veel voordelen en goede eigenschappen. Maar het kan soms gevaarlijk zijn voor het lichaam. Vooral als je lichaam het niet goed kan verteren.

Het kan leiden tot darmveranderingen vanwege het nitraatgehalte, wat kan leiden tot:

 • Misselijkheid
 • Braken
 • Winderigheid
 • Buikpijn
 • Diarree

Een andere mogelijke bijwerking is huiduitslag en een allergische reactie bij mensen met een gevoelige huid.

Ook kunnen gebruikers verlies van eetlust, gewrichtspijn of hoofdpijn ervaren.

Gezien het bovenstaande is het belangrijk om te weten of je allergisch bent voor Mariadistel. Daarnaast moet je een arts raadplegen over welke voordelen het jou kan bieden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.