6 waarschuwingstekenen van leververvetting

Leververvetting is nauw verbonden met obesitas, een verhoogd cholesterol en een hoge bloeddruk. Hoewel het moeilijk te detecteren is, zijn er enkele symptomen die kunnen dienen als waarschuwingstekenen van leververvetting.
6 waarschuwingstekenen van leververvetting

Laatste update: 31 oktober, 2018

Wetenschappelijk staat het bekend als hepatische steatosis, maar het wordt over het algemeen leververvetting genoemd. Het kan het gevolg zijn van overmatig alcoholgebruik of van het metabool syndroom, net zoals diabetes of hypertensie optreedt. Lees verder om de belangrijkste waarschuwingstekenen van leververvetting te leren herkennen.

Wat is leververvetting?

Wanneer vet zich ophoopt in de cellen van de lever, kunnen we lijden aan een leververvetting. Deze aandoening hangt nauw samen met obesitas, verhoogd cholesterol en een hoge bloeddruk. In veel gevallen vullen vetcellen zich met vet en ‘geven’ vervolgens het overschot aan vet door aan nabijgelegen organen.

We moeten weten dat de lever verschillende vitale functies vervult:

 • het produceren van eiwitten
 • regulerend vetmetabolisme
 • elimineren van gifstoffen uit de bloedbaan
 • het regelen van de hoeveelheid aminozuren

Het is van fundamenteel belang om de lever gezond te houden zodat hij zijn taken goed kan uitvoeren.

Bepaalde mensen zijn vatbaarder voor deze ziekte, zoals:

 • Vrouwen van middelbare leeftijd
 • Mensen met overgewicht
 • Patiënten met diabetes of hoog cholesterol
 • Mensen met bepaalde voedingsgewoonten
 • Mensen met een alcoholverslaving

Waarschuwingstekenen van leververvetting

Waarschuwingstekenen van leververvetting

Het slechte nieuws is dat in de meeste gevallen de leververvetting geen symptomen geeft. Met andere woorden, totdat een goed onderzoek wordt uitgevoerd, is het moeilijk om de ziekte te detecteren. Er zijn drie soorten onderzoeken die helpen bij de diagnose van leververvetting:

 • Bloedonderzoek (waarbij de transaminasewaarden bepaald worden)
 • Echo van de lever (hoe helderder en groter de lever verschijnt, hoe waarschijnlijker de ziekte is)
 • Biopsie (test de ernst van de ziekte)

Sommige patiënten ervaren inderdaad waarschuwingstekenen van leververvetting. Of zij lijden aan bepaalde gezondheidsproblemen die kunnen worden herleid tot leververvetting, zoals:

1. Buikpijn

Het ongemak, of “stekende” gevoel, in het midden of de bovenkant van de buik. Deze pijn is niet het resultaat van enige activiteit of enige vorm van actie. Het kan verschijnen na het eten omdat de maag uitzet en tegen de vergrote lever drukt.

2. Opgezette buik

Waarschuwingstekenen van leververvetting opgezwollen buik

Ascites is het gevolg van leverziekten en is de aanwezigheid van vloeistof tussen het viscerale en het pariëtale peritoneum. De waarschuwingstekenen van dit probleem zijn opgezette buik, indigestie, lage rugpijn en ademhalingsmoeilijkheden. Het kan bijvoorbeeld ook leiden tot gezwollen enkels.

3. Indigestie

Als iets dat je eet (ongeacht of het gezond is in een kleine hoeveelheid) je maag van streek maakt of tot misselijkheid of gasvorming leidt, kan dat een waarschuwingstekenen van leververvetting zijn. Mensen met een leververvetting gaan vaak naar de dokter omdat ze denken dat ze aan spijsverteringsstoornissen lijden.  Ze beseffen dan later pas dat de oorzaak eigenlijk de leververvetting is.

4. Vermoeidheid

Waarschuwingstekenen van leververvetting vermoeidheid

Wanneer de lever niet synchroon met het metabolisme werkt, vertraagt ​​het. Dit gebeurt wanneer een belangrijk orgaan worstelt met een probleem. Het lichaam probeert zichzelf tegen de situatie te beschermen en compenseert door minder bloed naar dit orgaan te pompen.

In dit specifieke geval kan dit leiden tot onverklaarbare uitputting, concentratieproblemen, verwarring, vermoeidheid of gebrek aan energie. De persoon kan ook zijn interesse verliezen in activiteiten waar hij aan heeft deelgenomen. In plaats daarvan kan diegene uren en uren slapen.

5. Donkere urine

We kunnen ook problemen of ziekten opsporen via de urine. Laten we hierbij niet vergeten dat deze vloeistof onder andere gifstoffen en afvalstoffen transporteert. In gevallen van leververvetting zal de vloeistof een donkerdere kleur hebben dan normaal. Daarnaast zal de kleur niet gedurende de dag lichter worden. Normaal gesproken is ‘s ochtends de urine donkerder, en wordt steeds lichter naarmate de dag vordert.

Uitwerpselen kunnen ook veranderingen vertonen: ze kunnen witter of kleiig lijken met een sterkere geur dan normaal.

6. Huidveranderingen

Waarschuwingstekenen van leververvetting veranderingen van de huid

Geelzucht is een van de waarschuwingstekenen van leververvetting. Het wordt gekenmerkt door een gelige huid en slijm als gevolg van de verhoogde niveaus van bilirubine in weefsel. Het kan optreden vanwege de vernietiging van rode bloedcellen of vanwege een galblaascomplicatie.

Waarschuwingstekenen van leververvetting kunnen ook herkend worden in veranderingen van de huid zoals:

 • verkleurde nek en oksels
 • bloedende gezichtsvaatjes
 • rode handpalmen
 • spataderen op de rug, borst of schouders
 • witte vlekken verschijnen onder de nagels

Voeding en leververvetting

Zodra de leververvetting als zodanig gediagnosticeerd is, is de volgende stap om een ​​goede behandeling te starten. Naast de medicatie die je arts kan voorschrijven, is het van fundamenteel belang om een ​​vetarm dieet te volgen. Bovendien is het ook noodzakelijk om te bewegen. We raden het volgende aan:

1. Verminder inname van geraffineerde voedingsmiddelen

Waarschuwingstekenen van leververvetting en geraffineerde producten

Deze voedselgroep bevat onder andere meel en witte suiker. In plaats van deze twee, kies voor volkoren granen en onbewerkte producten.

2. Volg een Mediterraans dieet

Het mediterrane dieet is een van de gezondste diëten. Dat komt omdat het gebaseerd is op voedingsmiddelen met weinig vetten of voedingsmiddelen met gezonde vetten. Bijvoorbeeld, olijfolie is een belangrijke speler in deze geweldige levensstijl.

3. Vermijd alcohol

Alcohol is een van de grootste vijanden van de lever. Het consumeren van te veel alcoholische dranken kan niet alleen leiden tot steatose, maar ook tot levercirrose.

4. Vermijd bepaalde medicijnen

Raadpleeg je arts om erachter te komen welke medicijnen je toestand kunnen verslechteren. Je arts zal je waarschijnlijk adviseren om te stoppen met het gebruik van pijnstillers, oestrogeen en ontstekingsremmende geneesmiddelen.

5. Beweging

Waarschuwingstekenen van leververvetting en beweging

Beweging is een geweldige manier om je te helpen om je beter te voelen. Daarnaast helpt het je om je lever goed te laten functioneren. Je kunt bijvoorbeeld een wandeling maken door het park, met je hond wandelen, fietsen of zwemmen. Kies een activiteit naar wens uit en doe dit vervolgens minimaal drie keer per week. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.