9 levensmiddelen die meer suiker bevatten dan je dacht

Bepaalde voedingsmiddelen verbergen onder hun onschuldige uiterlijk  meer suiker dan je zou denken. Ook al denken velen dat ze gezond zijn, de waarheid is dat dit niet het geval is. Denk er altijd aan, het etiket te controleren.
9 levensmiddelen die meer suiker bevatten dan je dacht
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Soms kan het uiterlijk je misleiden. Wist jij dat er veel voedingsmiddelen zijn die meer suiker bevatten dan jij waarschijnlijk dacht?

In goede hoeveelheden is suiker onmisbaar voor je lichaam. Te veel suiker eten, is echter niet verstandig. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zou suiker een aandeel van 5% van je dagelijkse inname aan calorieën moeten zijn. 

De ideale hoeveelheid is zes tot negen theelepels per dag. Echter eet je in werkelijkheid waarschijnlijk dagelijks de hoeveelheid voor een hele week.

Overmatige consumptie kan consequenties voor de toekomst hebben. Ten eerste verhoogt het je behoefte aan microvoedingsstoffen. Als je daarvan niet genoeg consumeert, loop je een groter risico om te weinig B-complexvitaminen binnen te krijgen, zoals:

  • B1
  • B2
  • B5

Bovendien is daardoor natuurlijk het risico van gaatjes in je tanden verhoogd. Dat gebeurt zelfs als je je tanden goed poetst.

De sleutel is om goed te sporten en te weten hoeveel suiker er daadwerkelijk in je eten zit. Daarom willen wij jou vandaag over suikerrijke producten vertellen, waarvan jij waarschijnlijk niet eens wist hoeveel suiker ze bevatten.

9 levensmiddelen die meer suiker bevatten dan je dacht

1. Maistortilla’s

Pannenkoeken op een bord

Misschien heb je deze al eens gekocht als snack tussendoor. Je dacht misschien dat ze niet zo veel calorieën bevatten, maar wees voorzichtig. Ze bevatten heel veel suiker.

Zonder er dieper op in te gaan, bevatten twee rijsttortilla’s en twee eetlepels yoghurt allebei 10,2 gram suiker. Dat is gelijk aan 2,5 suikerklontjes. Dus is het betere alternatief een suikervrije tortilla.

2. De mythe van bruine suiker

Dat is nog een van de grote mythes: vele mensen denken dat bruine suiker gezonder is. Jammer genoeg is het dat niet. Bruine en witte suikers zijn hetzelfde. Het enige verschil is dat de bruine nog een laag rietmelasse heeft, die de specifieke kleur aan de suiker geeft.

Vier klontjes bruine suiker bevatten dus 98% suiker. Met andere woorden: ze zijn precies hetzelfde. Als je een gezonder alternatief zoekt, probeer dan eens stevia.

3. Amandelmelk

Amandelmelk met amandelen

Amandelmelk bevat niet minder calorieën dan gewone melk. Bovendien bevat het een suiker genaamd lactose.

In een kopje melk zit wel 10 gram suiker. Dat is zelfs bij magere melk het geval.

Voor mensen die lactose-intolerant zijn, zijn er ook mogelijkheden om calcium binnen te krijgen die minder suiker bevatten dan lactosevrije melk.

4. Tomatensaus

Het bevat minder calorieën dan kant-en-klare pastasaus. Desalniettemin bevat tomatensaus nog steeds veel suiker. Een kleine pot van 450 ml van deze saus bevat 16 gram suiker. Dat is gelijk aan vier suikerklontjes!

5. Volkoren ontbijtgranen

Ontbijtgranen op houten lepels

Deze lijken gezonder te zijn dan gewone ontbijtgranen, maar je mag je niet door die schone schijn laten misleiden.

Dit soort producten bevat vaak hoge gehaltes aan suikers. Vergeet niet te controleren of het daadwerkelijk gezond is voordat je het koopt en lees het etiket goed.

6. Energierepen

Niet alle energierepen zijn hetzelfde. Sommige hebben een hoog gehalte aan eiwitten, maar er zijn ook andere met tot wel 48 gram suiker per portie.

De waarheid is dat ze allemaal een hoog gehalte aan suiker hebben. Eigenlijk is het het beste om ze te vermijden.

7. Crackers

Koekjes met veel suiker

Ze smaken zout, maar wist je dat ze ook vol zitten met suiker?

Als je slechts zestien crackers in een week eet, krijg je meer dan vier gram suiker binnen. Het is niet zo veel als in ander eten, maar het is wel een verrassende bron. Wees dus voorzichtig met dit soort snacks.

8. Noten

Noten kunnen heel gezond zijn. Je moet ze echter wel met mate eten. Dat komt niet alleen maar door een hoog gehalte aan calorieën. In werkelijkheid bevatten ze veel suiker, ook al lijkt het niet zo.

Voedingsmiddelen zoals noten en amandelen bevatten de meeste suiker, dus je moet wel oppassen. Als je 20 gram noten per dag eet, eet je bijna 12 gram suiker.

9. Pindakaas

Noten

Vind je pindakaas lekker? Nou, het is oké om het te eten. Het moet echter wel met mate gegeten worden. Houd in je achterhoofd dat vier eetlepels hiervan tot wel 7 gram suiker bevatten.

Om goed op je gezondheid te passen, moet je de hoeveelheid die je eet verminderen!

Uitgelichte afdeling met dank aan © wikiHow.com  


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018 Jun 1;23:2255-2266. PMID: 29772560.
  • Plaza-Diaz J, Pastor-Villaescusa B, Rueda-Robles A, Abadia-Molina F, Ruiz-Ojeda FJ. Plausible Biological Interactions of Low- and Non-Calorie Sweeteners with the Intestinal Microbiota: An Update of Recent Studies. Nutrients. 2020 Apr 21;12(4):1153. doi: 10.3390/nu12041153. PMID: 32326137; PMCID: PMC7231174.
  • Costa-Rodrigues J, Pinho O, Monteiro PRR. Can lycopene be considered an effective protection against cardiovascular disease? Food Chem. 2018 Apr 15;245:1148-1153. doi: 10.1016/j.foodchem.2017.11.055. Epub 2017 Nov 15. PMID: 29287334.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.