Je eigen zoetstof: hoe je zelf stevia kunt kweken

Wanneer je zelf thuis je eigen stevia kweekt, kun je er zeker van zijn dat het eindproduct van de hoogste kwaliteit is en dat er tijdens het groeiproces geen schadelijke chemicaliën zijn gebruikt.
Je eigen zoetstof: hoe je zelf stevia kunt kweken

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Stevia is een tropische plant die zich verschillend gedraagt in Mediterrane klimaten. Gedurende de herfst en de winter komt het groeiproces van de plant tijdelijk stil te staan.

Daarom wordt deze plant gezien als een meerjarige plant. Dit betekent dat je stevia tot wel vier of vijf jaar kunt kweken. Tijdens de lente schieten er nieuwe scheuten uit, die vanaf onder de wortel groeien. Vanaf de lente tot midden augustus brengt de plant nieuwe stekjes voort, soortgelijk aan de stekjes van geraniums.

Nieuwe scheuten die in de bloei staan kun je echter beter niet verplanten, omdat deze scheuten nooit zullen wortelen. Bovendien zullen de bloemen aan deze scheuten ook nooit zaadjes voortbrengen die kunnen ontkiemen. Vandaar dat nieuwe plantjes alleen voortgebracht kunnen worden door de plant te stekken.

Als je dus een goede soort kweekt, kan deze plant uiteindelijk eindeloos vermeerderd worden en biedt de plant meerdere geneeskrachtige eigenschappen.

En ook al weten een hoop mensen nog altijd niet zoveel over stevia als zoetstof, kunnen wij je vertellen dat deze zoetstof een krachtig wapen is tegen een hoge bloedsuikerspiegel, hoge bloeddruk en verschillende spijverteringsproblemen.

Daarnaast wordt gezegd dat stevia ook behulpzaam kan zijn voor mensen die last hebben van angst en ernstige aandoeningen, zoals bijvoorbeeld obesitas.

Hoe je zelf thuis stevia kunt kweken

Thuis stevia kweken

Het is heel goed mogelijk om in je eigen tuin stevia te kweken, vooral als je de plant wil gebruiken voor de gezondheid. Om dit succesvol te kunnen doen, is het belangrijk dat je je houdt aan een aantal richtlijnen om de plant te telen en verzorgen en de juiste manier om de blaadjes te oogsten.

Materialen

  • 1 grote pot
  • De laatste tien centimeter van een scheut van een steviaplant (zorg ervoor dat er geen bloemen aanzitten)
  • Veenmos (voldoende om de pot te vullen)
  • Water om de plant water te geven

Stap 1

Vul de pot met veenmos. Dit kun je doorgaans kopen in tuincentra. Maak het mos vochtig met het water.

Stap 2

Verwijder twee of drie blaadjes aan de onderkant van de scheut om de verplanting te vergemakkelijken. Begraaf het onderste gedeelte van de scheut en zorg ervoor dat je het mos licht aandrukt met je vingers, zodat de scheut ermee in aanraking komt.

Onthoud dat je beter niet te lang kunt wachten voordat je de scheut plant nadat je hem hebt afgeknipt.

Stap 3

Steviaplant

Zet de pot op een plek waar veel schaduw is. Probeer direct zonlicht te vermijden. Geef de scheut drie keer per dag water om ervoor te zorgen dat het mos vochtig genoeg is.

Stap 4

Na 28 tot 30 dagen zul je als het goed is zien dat de scheut langzaamaan rechtop gaat staan. Zodra er nieuwe blaadjes uitschieten, kun je de pot verplaatsen naar een iets zonnigere plek, zodat de plant zal blijven groeien.

  • Als je de plant verplant in de tuin, begin dan nieuwe blaadjes te verwijderen. Wanneer de plant in de tuin staat, hoef je hem maar één keer per dag water te geven.
  • Tijdens de zomer kun je de plant elke dag water geven. Gedurende de lente en herfst kun je echter beter eerst even kijken of het mos vochtig is voordat je de plant water geeft.
  • Gedurende de winter geef je de plant alleen water wanneer het mos droog is. Als het mos namelijk te vochtig is, zullen de wortels gaan rotten.

Stap 5

Tegen het einde van de herfst, wanneer de plant volop in de bloei staat en niet meer groeit, is het de bedoeling dat je de plant terugsnoeit tot hij nog maar tien centimeter hoog is.

Stap 6

Om de blaadjes die na het snoeien nog zijn overgebleven te drogen, kun je ze beter niet blootstellen aan direct zonlicht, zodat ze al hun goede eigenschappen behouden.

Je kunt de blaadjes in kleine hoeveelheden drogen binnenshuis. De temperatuur in huis is hier doorgaans beter voor.

Geneeskrachtige gebruiksmogelijkheden van stevia

Stevia kweken

Studies tonen aan dat stevia zeer gezond is voor mensen met diabetes type 2, 90% van alle diabetespatiënten wereldwijd.

Tot voorheen kon diabetes type 2 alleen worden behandeld door middel van insuline. Gezegd wordt echter dat het consumeren van stevia kan helpen om een teveel aan glucose in het bloed onder controle te houden en tegelijkertijd om ongemak in verband met het spijsverteringskanaal en het cardiovasculaire systeem te verzachten.

Mensen die last hebben van obesitas kunnen stevia consumeren om sneller en gemakkelijker vet te verbranden.

Daarnaast heeft stevia vochtafdrijvende eigenschappen, waardoor het een geweldig middel kan zijn om de nieren te zuiveren en overtollig vocht uit het lichaam te drijven.

Hoe kun je stevia consumeren?

Wij raden aan om voor of tijdens het ontbijt vier zachte blaadjes te eten en nog vier blaadjes tijdens het avondeten.

Wanneer je geen verse blaadjes tot je beschikking hebt, kun je ook een infusie maken van gedroogde blaadjes. Deze infusie kun je het beste elke keer dat je hem wilt drinken vers maken, maar je kunt eventueel ook in één keer iets meer maken en dit vervolgens maximaal twee dagen bewaren.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels gedroogde, gestampte steviablaadjes (20 gram)
  • 1 liter water

Instructies

  • Breng het water aan de kook. Zodra het water kookt, haal je de pan van het vuur en voeg je de twee eetlepels gedroogde stevia toe.
  • Laat de stevia minstens dertig minuten trekken voordat je de infusie opdrinkt. Dertig minuten is voldoende om ervoor te zorgen dat de eigenschappen van de stevia in het water terecht komen.
  • Giet de infusie door de zeef en drink er één kopje per dag van.

Ga dus lekker aan de slag en kweek zelf thuis je eigen stevia. Dit zal ongetwijfeld een zeer aangename ervaring zijn. Bovendien kweek je hierdoor een geweldige bondgenoot voor je lichaam en je gezondheid. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Durán A, S., Rodríguez N, M. del P., Cordón A, K., & Record C, J. (2012). Estevia (stevia rebaudiana), edulcorante natural y no calórico. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/S0717-75182012000400015
  • Daza Torres, M. C., Meneses Carvajal, H. S., Reyes Trujillo, A., & Urrutia Cobo, N. (2017). Necesidades hídricas de estevia calculadas con el coeficiente del cultivo. Agronomía Mesoamericana. https://doi.org/10.15517/ma.v28i2.24354
  • Goyal, S. K., Samsher, & Goyal, R. K. (2010). Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: A review. International Journal of Food Sciences and Nutrition. https://doi.org/10.3109/09637480903193049
  • Yadav, A. K., Singh, S., Dhyani, D., & Ahuja, P. S. (2011). A review on the improvement of stevia [ Stevia rebaudiana (Bertoni)]. Canadian Journal of Plant Science. https://doi.org/10.4141/cjps10086
  • Shivanna, N., Naika, M., Khanum, F., & Kaul, V. K. (2013). Antioxidant, anti-diabetic and renal protective properties of Stevia rebaudiana. Journal of Diabetes and Its Complications. https://doi.org/10.1016/j.jdiacomp.2012.10.001

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.