Zo kan je obesitas bestrijden

Obesitas is een probleem dat elke dag belangrijker wordt. De echte oplossing hiervoor is preventie. Lichamelijke inspanning en een goed dieet zijn fundamenteel voor het tegengaan van obesitas.
Zo kan je obesitas bestrijden
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Obesitas is een sociaal probleem in de wereld dat in alle landen voorkomt. Het levensritme in ontwikkelde landen is echter veel sneller, waardoor onze diëten minder geschikt zijn wanneer we obesitas bestrijden willen.

Er zijn echter regio’s die zich richten op het tegengaan van obesitas, zoals de landen die het dichtst bij de Middellandse Zee liggen. Het dieet is in deze landen bekend als het mediterrane dieet, dat bestaat uit:

 • producten uit de zee
 • groenten
 • producten op basis van olijfolie

Ondanks alternatieven als deze is obesitas nog steeds één van de grootste doodsoorzaken, wat de reden is waarom de gezondheidsinstanties van de wereld zich in een staat van alertheid bevinden.

Wat is obesitas?

Obesitas is gewichtstoename als gevolg van de overmatige ophoping van vetmassa of vetweefsel. Obesitas kan verschillende ziekten veroorzaken, zoals hypertensie, diabetes en kanker. Helaas kan het zelfs leiden tot de dood.

Dit is een probleem dat we niet uit het oog mogen verliezen, zowel als samenleving als op individueel niveau.

Soorten obesitas

Zittende levensstijl

Veel mensen kennen de classificaties van obesitas niet. Wij zullen je echter helpen:

 • Centraal of androïde. Dit is één van de meest complexe vormen vanwege de risico’s voor de viscerale organen. Het wordt ‘centrale obesitas’ genoemd vanwege de ligging in het lichaam. Het concentreert zich in de maag en beïnvloedt de verschijning van ziekten zoals diabetes.
 • Perifeer of imoïde. Dit is de ophoping van vet in de onderste helft van het lichaam, vanaf de taille naar beneden. Het gaat vaak gepaard met gewrichtsproblemen vanwege het overgewicht.

Zo kan je obesitas bestrijden

Dit kan een complexe kwestie zijn. Het gaat immers over één van de belangrijkste gezondheidsproblemen van de 21e eeuw. Het tegengaan ervan is echter niet zo ingewikkeld als het lijkt.

Naast alleen het behandelen ervan, is het doel om obesitas te voorkomen. Het voorkomen van obesitas helpt niet alleen bij esthetische problemen, maar ook bij fysiologische en fysieke problemen.

1. Actief blijven

Bewegen

Eén van de eerste oplossingen wanneer je obesitas bestrijden wilt, is het vermijden van een zittende levensstijl. Dit is immers direct gekoppeld aan gewichtstoename. Het niet bewegen van je lichaam veroorzaakt de accumulatie van calorieën en energie en zodoende obesitas.

Je lichaam moet gebruik maken van de voedingsstoffen die het uit voeding krijgt en de beste manier om dat te doen is door fysieke activiteit.

 • Wandelen naar het werk helpt om gewichtstoename tegen te gaan.
 • Sommigen kiezen ervoor om van de ene plaats naar de andere te gaan met de fiets, wat ook goed is voor het milieu.
 • Ook ochtendoefeningen zoals wandelingen, fietstochten en zwemmen helpen om je lichaamsvet te verminderen en obesitas tegen te gaan.

2. Medische controle

De Body Mass Index (BMI) is de indicator die wordt gebruikt om te bepalen waar het gewicht zich concentreert. Deze indicator neemt de lengte en massa van de persoon. Als ze eenmaal de BMI hebben, worden factoren als leeftijd en geslacht bekeken.

We raden je echter aan om een jaarlijkse controle bij de dokter te laten uitvoeren om een eventuele obesitasgerelateerde aandoening te vermijden. Deze indicator is nuttig voor je gezondheid.

3. Eet goed

Gezond dieet

Zowel je voeding als lichaamsbeweging maken deel uit van een gezonde levensstijl.

Het uitvoeren ervan garandeert fysiek, psychologisch en fysiologisch welzijn. Voedingsdeskundigen raden lichaamsbeweging en een evenwichtig dieet aan. Dat komt omdat dit bijdraagt aan de lichamelijke prestaties en beide zaken obesitas tegengaan.

Een dieet dat rijk is aan eiwitten, vitaminen en voedingsstoffen helpt je vetvrije massa (spieren) te ontwikkelen en gaat vetophopingen in het lichaam tegen. Ook moet je je calorie-inname gedurende de dag in evenwicht brengen, waarbij je zowel gewichtstoename als te weinig wegen voorkomt.

Vermijd ook bewerkte voedingsmiddelen en voedsel dat rijk is aan vetten of synthetische middelen. Deze kunnen je gezondheidstoestand aanzienlijk verslechteren.

Door dit te doen, zal je je steentje bijdragen en mogelijk obesitas bestrijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ortega FB, Lavie CJ, Blair SN. Obesity and Cardiovascular Disease. Circ Res. 2016 May 27;118(11):1752-70
 • Swift DL, McGee JE, Earnest CP, Carlisle E, Nygard M, Johannsen NM. The Effects of Exercise and Physical Activity on Weight Loss and Maintenance. Prog Cardiovasc Dis. 2018 Jul-Aug;61(2):206-213
 • Poti JM, Braga B, Qin B. Ultra-processed Food Intake and Obesity: What Really Matters for Health-Processing or Nutrient Content? Curr Obes Rep. 2017 Dec;6(4):420-431.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.