Zes redenen waarom je last kunt hebben van tandpijn

Als je tanden pijn doen, dan is het om van de pijn af te komen misschien al voldoende om enkele van je gewoontes te veranderen. Als de pijn echter zeer hevig is, dan zou je regelmatig naar de tandarts moeten gaan om hier een oplossing voor te vinden.
Zes redenen waarom je last kunt hebben van tandpijn

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je weet vast wel dat tandpijn een van de grootste vormen van ongemak is die er bestaan. Wanneer je deze pijn laat behandelen door je tandarts, dan kan deze behandeling alles behalve aangenaam zijn.

Gelukkig hoeft de tand niet altijd getrokken te worden. Soms hoeven we alleen onze gewoontes goed in de gaten te houden. Daarom vertellen we je in dit artikel wat de voornaamste redenen kunnen zijn waarom je last hebt van tandpijn.

Kom er hieronder achter wat deze redenen zijn en of een kleine verandering in je dagelijkse gewoontes voldoende is om de pijn volledig tegen te gaan. Blijf echter ook altijd naar de tandarts gaan, dit is namelijk echt noodzakelijk.

Je poetst je tanden te hard

Tandenborstels in een glas

Een van de redenen waarom je last kunt hebben van tandpijn, is dat je je tanden te hard poetst.

Natuurlijk weten we dat je ervoor wilt zorgen dat je mondhygiëne tiptop in orde is. Probeer je tanden echter niet te hard te poetsen, dit kan namelijk problemen veroorzaken. Dit komt doordat te hard poetsen de structuur van de tandhalzen kan beschadigen.

Dit kan er weer voor zorgen dat de wortels, of een deel van de wortels, bloot komen te liggen. Hierdoor zul je merken dat je tanden steeds gevoeliger worden wanneer je dingen eet of drinkt die te koud of te warm zijn.

Doordat je deze schade niet terug kunt draaien, is het belangrijk om dit probleem in eerste instantie gewoon te voorkomen. Als je echter al last hebt van dit probleem, dan is het belangrijk om een afspraak bij de tandarts te maken om erachter te komen wat je hieraan kunt doen.

Soms is de tandarts bijvoorbeeld in staat om de tandhalzen kunstmatig te vervangen, wat een zeer natuurlijk effect kan hebben.

Een goede optie is om een elektrische tandenborstel te kopen om je tanden te poetsen of je tanden te poetsen met een zachte tandenborstel.

Je tanden hebben schade opgelopen

Misschien denk je dat tandletsel onmogelijk de oorzaak kan zijn van de pijn die je voelt, omdat je helemaal geen tandletsel hebt opgelopen. Als je echt tandletsel zou hebben opgelopen, dan zou je dit wel gemerkt hebben, of niet? Dit hoeft echter niet per se het geval te zijn.

Dit komt doordat tandletsel in sommige gevallen pas na een aantal jaar problemen begint te veroorzaken.

Zo kunnen allerlei soorten ongelukjes je tanden beschadigen zonder dat je dit überhaupt doorhebt. Wanneer je een ongeluk hebt gehad, is het dan ook belangrijk dat je tandarts je tanden regelmatig controleert en röntgenfoto’s maakt om gevolgen op de lange termijn te voorkomen.

Je hebt last van tandvleesontsteking

Bloedend tandvlees

De huid die het bovenste gedeelte van je tanden bedekt, het tandvlees, kan ontstoken raken. Dit is de op een na meest voorkomende oorzaak van tandpijn. Dit probleem komt zeer vaak voor, met name bij mensen in de dertig.

Deze ziekte ontwikkelt zich wanneer er bacteriën of ziektekiemen in de tanden of het deel rondom de tanden terechtkomen. Deze kiemen en bacteriën blijven zich vermenigvuldigen tot de hoeveelheid op een gegeven moment zo groot is, dat het immuunsysteem de bacteriën en kiemen niet meer kan bestrijden.

Oorzaken van tandvleesontsteking:

  • Pijn
  • Bloedend tandvlees
  • Rood tandvlees rondom de tanden
  • Vieze smaak in de mond
  • Pus

Als je last hebt van tandvleesontsteking is het heel belangrijk om je tanden goed schoon te houden. Het kan zijn dat dit pijn doet en je er daarom voor kiest om je tanden liever niet schoon te maken. Wanneer je je tanden echter niet goed schoon houdt, loop je het risico dat er abcessen ontstaan, waardoor het probleem natuurlijk alleen maar erger wordt.

In ernstige gevallen is het belangrijk om een afspraak te maken bij de tandarts, zodat hij/zij het ontstoken gebied en de tand goed kan reinigen. Bovendien zal je tandarts je dan ook antibiotica voorschrijven en een speciaal mondwater geven om de infectie tegen te gaan.

Je knarst tijdens het slapen met je tanden

Heeft je partner weleens gemerkt dat je ’s nachts tandenknarst? Dit komt dan doordat je te veel druk op je tanden plaats en kan ook de reden zijn waarom je tanden pijn doen. Dit komt doordat je tanden kunnen breken en zelfs los kunnen komen te zitten wanneer je er te veel druk op plaatst.

Als je gedurende de nacht regelmatig tandenknarst, dan is het heel belangrijk dat je tandarts je tanden goed controleert om te zien of alles in orde is, om ze te meten en te kijken of er sprake is van uitwendige of inwendige beschadiging.

Ga niet zitten wachten tot de pijn uiteindelijk alleen maar erger wordt. Als je momenteel last hebt van tandpijn of als je partner je heeft verteld dat je ’s nachts tandenknarst, maak dan gelijk een afspraak bij de tandarts. Als het probleem nog niet heel ernstig is, dan kan je tandarts je een bitje geven om je tanden gedurende de nacht te beschermen.

Maar als het probleem wel ernstig is, dan zal je tandarts wellicht zeggen dat het beter is om de beschadigde tand te verwijderen en te vervangen door een tandprothese of zal hij/zij enkele andere opties voorstellen.

Een van je tanden is gebroken

Bijten in lolly

Nog een reden waarom je tanden misschien pijn doen, kan zijn dat een van je tanden gebroken is of dat er een barst in zit. Meerdere dingen kunnen ervoor zorgen dat je tanden breken.

Zo bestaat er bijvoorbeeld zoiets als te hard bijten, maar je kunt ook een harde klap tegen je mond krijgen, een ongeluk krijgen of je tanden kunnen gewoon versleten zijn.

In dit geval is het normaal om pijn te voelen wanneer je te warme of te koude dingen eet of drinkt. Soms is de schade aan de tand gewoon met het blote oog te zien, meestal wanneer de schade oppervlakkig is. In andere gevallen is de schade echter alleen zichtbaar op een röntgenfoto.

Als je ziet of denkt dat er een barst zit in een van je tanden, dan is het belangrijk om gelijk een afspraak bij de tandarts te maken. Doe je dit namelijk niet, dan zou de barst in je tand groter kunnen worden en je tand permanent kunnen beschadigen. Bovendien kunnen er gemakkelijk gaatjes ontstaan als de barst niet goed behandeld wordt.

Als je last hebt van tandpijn, kom dan gelijk in actie

Tandpijn kan door een hoop verschillende dingen veroorzaakt worden en op verscheidene manieren opgelost worden. Gelukkig hoef je helemaal niet lang rond te lopen met dit ongemak. Maak zo snel mogelijk een afspraak bij de tandarts en laat hem/haar je helpen om het probleem op te lossen.

Vergeet niet dat wanneer een klein beetje pijn of ongemak onbehandeld blijft, het zelfs in onze huidige maatschappij nog kan leiden tot infecties en nog heftigere pijn in de toekomst. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.