Hoe veelvoorkomende mondproblemen te behandelen

28 oktober 2015

In de mond kunnen zich heel wat complicaties voordoen. Die complicaties kunnen dan ook je tandvlees, tanden, lippen of slijmvlies aantasten. Het is belangrijk elk van deze cruciale elementen te beschermen en verzorgen om mondproblemen zoals gaatjes, halitose (onfrisse adem), tandvleesontstekingen of aften te vermijden.

Hoe je mond gezond te houden

Meer dan de helft van de wereldbevolking heeft last van mondproblemen. Dit zou vooral het gevolg kunnen zijn van een gebrekkige hygiëne of een tekort aan tandartsbezoeken. Het is erg belangrijk op regelmatige tijdstippen een bezoek te brengen aan je tandarts om elke abnormaliteit in dit delicate deel van je lichaam op tijd te detecteren. Dit kan pijn, een ongemakkelijk gevoel en zweertjes in de mond voorkomen en tot een goede gezondheid leiden. Om de meest voorkomende mondproblemen te vermijden en voorkomen, volg je het beste de volgende adviezen.

  • Beperk je suikeropname: Suiker zorgt voor meer tandplak, wat dan weer gemakkelijker leidt tot gaatjes en aanvallen op het tandglazuur. Probeer je consumptie van koolzuurhoudende dranken of koffie zo veel mogelijk te beperken, aangezien deze twee de grootste vijanden van witte tanden zijn. Het eten van gefrituurd of overdreven warm voedsel kan voor een temperatuurcontrast zorgen, wat de mond gevoeliger maakt.
Gezonde Mond

  • Poets je tanden drie maal per dag: ’s Ochtends, na de lunch en voor je ’s avonds gaat slapen. Besteed ook telkens drie minuten aan het tandenpoetsen. Flos en gebruik een tongkrabber en fluoride. Gebruik ook niet te veel bleekmiddel of witmakers en zorg dat je eenmaal per jaar een professionele poetsbeurt krijgt.
  • Wees je bewust van de medicatie die je neemt: Anticonceptie, antibiotica, tranquilizers, pijnstillers, antihistaminica en antidepressiva zullen, wanneer je ze gedurende een langere periode neemt, ervoor zorgen dat je minder speeksel produceert, waardoor je mond minder goed beschermd wordt.
  • Behandel gevoelig tandvlees: Als je tandvlees bloedt wanneer je jouw tanden poetst of een appel of een stuk brood eet, breng je het beste een bezoekje aan de tandarts voor een gepaste behandeling.
Lippen

Hoe de meest voorkomende mondproblemen te behandelen

Gaatjes zijn de meest gevaarlijke, maar ook de meest voorkomende ‘intieme vijand’ van de mond. Gaatjes worden veroorzaakt door bacteriële tandplak, de plakkerige substantie die in de mond achterblijft nadat het eten in je mond gemengd wordt met speeksel. De tandplak vormt dan een transparant vliesje op de tanden. Zodra deze tandplak in contact komt met de bacteriën in de mond, begint de suiker te gisten en creëert een zuur dat de tanden aanvalt. Idealiter zou je je tanden moeten poetsen meteen na een maaltijd en wanneer je gaatjes hebt, moet je naar de tandarts, zodat deze de gaatjes kan opvullen. (Wanneer gaatjes niet op tijd behandeld worden, veroorzaken ze pijn die helemaal naar de zenuw kan doortrekken).

Een ontsteking van het tandvlees anderzijds, is een aandoening die een groot percentage van de volwassen bevolking treft. Het wordt veroorzaakt door bacteriën die het tandvlees doen ontsteken, waardoor het bloedt nadat je je tanden gepoetst hebt of bepaalde dingen gegeten hebt. Zo’n ontsteking is het gevolg van een slechte hygiëne en kan door de tandarts behandeld worden. Er zijn ook specifieke tandpasta’s of gels die gemaakt zijn om tandvleesontstekingen te genezen. Wanneer je de ontsteking niet behandelt of geneest, kan het evolueren naar parodontitis, een aandoening die zich dieper nestelt en die het bot dat de tanden ondersteunt kan verwoesten.

Open Mond

Halitose, beter bekend als een slechte adem, kan ontstaan door een onbalans in de mond als gevolg van iets anders dan gaatjes, een gebrek aan persoonlijke hygiëne, te weinig speekselvorming of maagproblemen. Munt is een van de eenvoudigste middeltjes om het onaangename ‘aroma’ dat uit de mond komt tegen te gaan.

Aften of zweertjes in de mond komen voor als gevolg van verschillende oorzaken zoals stress, een pikante maaltijd, een sterk hygiënisch product, bijten op de binnenkant van je lip, je mond beschadigen met een stuk voedsel etc. Aften ontstaan wanneer je immuunsysteem verzwakt is en de micro-organismen in de mondholte zich abnormaal beginnen te verspreiden en vermenigvuldigen. Aften vormen zich geïsoleerd en mogen dus niet verward worden met het herpesvirus, aangezien de behandeling van beide aandoeningen verschilt. Aften kunnen ook voorkomen bij mensen met beugels. Meestal verdwijnen ze vanzelf, maar wanneer ze na enkele dagen of weken nog steeds niet verdwenen zijn, zal je je immuunsysteem moeten oppeppen. Een van de meest bekende natuurlijke remedies voor aften is het gebruik van honing als een ontsmettingsmiddel, waarbij je de honing rechtstreeks op de aft aanbrengt om dan te gorgelen met salie, koolzuurhoudend water of zout water.

Tong

Wanneer je een brandend gevoel ervaart op je tong, ook wel bekend als het ‘brandende tongsyndroom’, voel je pijn die sterk overeenkomt met de pijn van brandwonden. Voornamelijk vrouwen in hun menopauze hebben last van dit kwaaltje. Enkele symptomen zijn onder andere: een brandend, verdovend, bitter of droog gevoel en een metaalachtige smaak. Dit syndroom kan verholpen worden met munt, een ontsmettend en verfrissend kruid, door een aftreksel te maken en je mond hier verschillende keren per dag mee te spoelen. Je kan ook gebruik maken van de combinatie van de eigenschappen van knoflook en ui. Maak een mengsel van beide ingrediënten en breng dit enkele seconden op de tong aan. Spoel het vervolgens met koud water af en de pijn of het brandende gevoel zal snel verdwijnen.

Om af te sluiten: ‘een droge mond’ is ook een aandoening die vaak voorkomt en die veroorzaakt wordt door stress, angst, depressie, sommige infecties, roken, diabetes, problemen met het immuunsysteem, het nemen van antidepressiva of antihypertensiva en dehydratie. Symptomen zijn onder andere een brandend gevoel, pijn, slechte adem, verandering van smaak en gaatjes. Je kan drie verschillende recepten gebruiken om het ‘drogemondsyndroom’ te behandelen: kamille (aftreksel van kamillebloemen stimuleert de speekselklieren), groene thee (om het voorkomen van een droge mond tegen te gaan, dankzij de antibacteriële eigenschappen) en gember (zorgt voor een toename van speeksel en verlost je tegelijkertijd van een slechte adem).

Tandpijn

Bekijk Ook