Schone tanden met 100% natuurlijke producten

Conventionele tandpasta’s, witmakers en mondwaters bevatten doorgaans ingrediënten die te agressief zijn voor de pH-waarde in je mond. Hoewel ze net na gebruik het gevoel geven dat je mond weer helemaal fris en schoon is, zorgen ze er op de langere termijn voor dat je mond minder goed beschermd is tegen problemen als gaatjes, gingivitis, infecties etc.

Ter vervanging van conventionele producten kun je natuurlijke en biologische producten gebruiken die gemaakt worden van ingrediënten die niet alleen het mondmilieu in balans houden, maar tegelijkertijd ook enkele therapeutische voordelen bieden. In dit artikel kun je erachter komen wat enkele van deze producten zijn; betaalbare en uiterst gezonde alternatieven voor conventionele producten.

Witte (bentoniet) klei om de tanden schoon te maken

Witte klei is een van de basisingrediënten van natuurlijke tandpasta, met name dankzij eigenschappen als:

  • Reinigend
  • Alkaliserend
  • Ontstekingsremmend
  • Remineraliserend

De klei is geschikt voor iedereen, mits het witte klei is die specifiek bedoelt is voor mondgebruik. Er bestaan namelijk verscheidene soorten klei die bestanddelen bevatten die giftig kunnen zijn wanneer ze in aanraking komen met het slijmvlies in je mond. Bij witte klei is het daarnaast ook belangrijk dat het een zachte textuur heeft, zonder korreltjes zand die je tandglazuur kunnen beschadigen.

Je kunt de klei direct op je natte tandenborstel doen, of wat nog beter is, is de klei combineren met enkele van de volgende ingrediënten.

Kurkuma

Kurkuma

Deze specerij, met zijn intense gele kleur, biedt geweldige gezondheidsvoordelen en is daarnaast uiterst geschikt voor de mond, dankzij deze eigenschappen:

  • Ontstekingsremmend
  • Antioxidant
  • Witmaker
  • Antiseptisch

Je kunt je tanden schoonmaken door ze twee minuten te poetsen met kurkuma en vervolgens je mond te spoelen met water. Door kurkuma te mengen met witte klei zal je tandpasta zelfs nog completer zijn.

Kokosolie

Kokosolie

Dit ingrediënt kan ontelbaar veel geneeskrachtige eigenschappen aan je tandpasta toevoegen. Zo kan het ervoor zorgen dat je tandpasta een gel-achtige substantie wordt, waardoor het makkelijker is om de tandpasta te gebruiken. Je kunt kokosolie ook in zijn pure vorm gebruiken.

Kokosolie heeft niet alleen een zeer zachte structuur en een heerlijke tropische smaak, de olie bevat ook laurinezuur, een bestanddeel dat kan helpen tandbederf en wijnsteen te voorkomen.

Het is zeer belangrijk dat je extra vierge kokosolie gebruikt. Geraffineerde oliën bevatten namelijk vrijwel geen goede eigenschappen meer en kunnen op de lange termijn zelfs giftig worden.

Je kunt kokosolie trouwens ook gebruiken om je lichaam te ontgiften.

Baking soda (sodium bicarbonaat)

Baking Soda

Baking soda wordt traditioneel gebruikt als natuurlijke witmaker. Baking soda is inderdaad in staat je tanden te reinigen en tandvleesontstekingen op natuurlijke wijze te remmen. Het is echter wel belangrijk dat je baking soda niet te vaak gebruikt voor je tanden. De stof is namelijk zeer alkalisch en kan daarom het tandglazuur beschadigen.

Wij raden aan kleine hoeveelheden baking soda te gebruiken, gemengd met andere ingrediënten. Zorg er daarnaast ook voor dat de textuur erg fijn is. Probeer de baking soda fijn te malen of op te lossen in water.

Infusie van tijm

Tijminfusie

Deze infusie is een uitstekend mondwater dat alle voordelen in zich draagt die tijm biedt. Maak een sterke infusie van tijm en bewaar deze tot maximaal vier dagen in de koelkast.

Gebruik deze infusie om je mond mee te spoelen nadat je deze grondig hebt schoongemaakt. Hierdoor zul je profiteren van de antiseptische en anti-cariës eigenschappen die tijm heeft, eigenschappen die ook zeer behulpzaam zijn bij het voorkomen van infecties of kankergezwellen. Een infusie van tijm is ook aangeraden voor mensen die snel last hebben van bloedend tandvlees.

Zeewater

Zeewater

Ook zeewater kun je goed gebruiken als mondwater. Zeewater zal helpen de mond te remineraliseren en de zuurgraad in balans te brengen.

Meng 50 cl zeewater met 250 cl natuurlijk water. Dit zijn de geschikte hoeveelheden voor de pH-waarde in de mond. In deze hoeveelheden zal het water ook niet te zout zijn, maar juist soortgelijk aan onze natuurlijke smaak.

Deze spoeling hoeft niet in de koelkast bewaard te worden, daar er geen risico’s bestaan dat het zal bederven.

Bananenschil

Bananenschil

Heb je weleens van deze verrassende truc gehoord? Hoewel de meesten van ons hun bananenschil gewoon in de prullenbak gooien, kun je de schil juist erg goed gebruiken om je tanden witter mee te maken.

Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is dagelijks met de schil over je tanden wrijven. Doe dit ongeveer twee minuutjes en poets daarna je tanden zoals gebruikelijk.

Als resultaat zal het tandsteen geleidelijk aan witter worden en zullen vlekken op je tanden, waardoor de tanden na verloop van tijd een donkere kleur krijgen, minder zichtbaar worden. Dit komt doordat de schil van een banaan salicylzuur en citroenzuur bevat.