Hoe verwijder je het teveel aan suiker in je lichaam?

Heb je het gevoel dat je afhankelijk bent van voedingsmiddelen met veel suiker en wil je van deze gewoonte afkicken? Let dan goed op je dagelijkse eetgewoonten en zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
Hoe verwijder je het teveel aan suiker in je lichaam?
Mario Benedetti Arzuza

Geschreven en geverifieerd door de arts Mario Benedetti Arzuza.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Je vindt suiker in zowat alle voedingsmiddelen, van zuivelproducten tot blikvoeding. Als je het teveel aan suiker in je lichaam wil verwijderen, dan zal je meer moeten doen dan alleen maar het snoepgoed laten staan.

De hoge suikergehalten (sucrose) die je in je voeding vindt, kunnen je immuunsysteem verzwakken en het risico op een aantal aandoeningen verhogen. Hiertoe behoren obesitas, hartaandoeningen, type-2 diabetes en kanker, en dan vooral borstkanker.

Suiker kan ook depressieve stemmingen, angstgevoelens en sommige cognitieve problemen veroorzaken. Heb je het gevoel dat je afhankelijk bent van zoete dingen en wil je deze gewoonte vaarwel zeggen? Reinig dan je lichaam en verwijder de suiker door het voor een bepaalde tijd uit je dagelijks voedingspatroon te schrappen.

Naast de veranderingen in je voedingsgewoonten zullen dagelijkse oefeningen ook een grote hulp zijn. Sta op en beweeg want dit zal je helpen om het teveel aan suiker in je bloed te verbranden.

Als je lichaam verdrinkt in suiker, dan zal je last hebben van een aantal symptomen. Voorbeelden hiervan zijn hyperactiviteit, chronische vermoeidheid, infecties, hoofdpijn, depressie, verkoudheden, sinusitisproblemen, slaperigheid, geestelijk desoriëntatie, enzovoort.

Het verband tussen suiker en gewichtstoename

Vetafzettingen zijn niet de enige oorzaak van gewichtstoename. Ook koolhydraten zijn hier verantwoordelijk voor. Suiker zit verborgen in populaire voedingsmiddelen die jij eet zonder dat je zelfs maar beseft hoeveel suiker ze bevatten. Dit zijn enkele voorbeelden: sappen, cornflakes, salade dressings, yoghurt, snoep en vele anderen.

Het lichaam gebruikt sommige van deze suikers als energie. De rest slaat het op als vet. Wat betreft het opslaan van suiker bestaat er een enorm verschil tussen geraffineerde en natuurlijke suikers. Geraffineerde suikers zorgen vaak voor een stijging van de bloedsuikerspiegel. Dit kan na verloop van tijd leiden tot vetafzettingen op de taille, de heupen en de dijen.

Kunstmatige zoetstoffen

Teveel aan suiker

Wanneer je probeert om het teveel aan suiker in je lichaam te verwijderen kan je gebruik maken van kunstmatig zoetstoffen. Maar dit kan averechts werken.

Kunstmatige zoetstoffen kunnen een oplossing zijn voor een erg korte termijn. Want het helpt je om af te kicken van normale suiker. Maar eigenlijk veroorzaken deze stoffen gewichtstoename en veranderingen in het metabolisme die type-2 diabetes veroorzaken.

Een voedingspatroon op basis van natuurlijke voedingsmiddelen

Dit is een manier om je lichaam te ontgiften van suiker. Kies actief voor natuurlijke voedingsmiddelen – dus niets uit een verpakking, blik of flessen. Tot deze groep behoren verse groenten, fruit, mager vlees, vis, noten, zaden en gezonde vetten, zoals avocado en olijfolie.

Het is belangrijk dat je de nadruk legt op de opname van eiwitten. Want dit zal je een verzadigd gevoel geven en ervoor zorgen dat je de aandrang om te eten kan beheersen.

Kies “goede” koolhydraten

Teveel aan suiker

Wanneer je het lichaam reinigt en het teveel aan suiker verwijdert, dan hoef je koolhydraten niet te mijden. Je moet alleen de juiste koolhydraten te kiezen.

Schrap geraffineerde koolhydraten zoals wit brood, pasta, koolzuurhoudende dranken en gebak. Vervang ze door plantaardige koolhydraten. Dit zijn enkele voorbeelden: broccoli, bloemkool, spruiten, bladgroente, aubergine, artisjok en paprika.

Om de beste resultaten te krijgen kan je beter geen granen, bruine bonen of zetmeelrijke groenten eten terwijl je ontgift van suiker.

Hoe kan je een teveel aan suiker vermijden?

Als je besluit om minder suiker te eten, bereid je dan voor op ontwenningsverschijnselen zoals verdriet, hoofdpijn, verzwakking, eetbuien, enzovoort.

Ten eerste moet je geleidelijk de suikerrijke producten uit je dagelijkse voeding schrappen. We raden je met andere woorden aan om telkens één product te verwijderen. Gedurende de eerste paar dagen kan je een intens ongemakkelijk gevoel ervaren, maar dit zal vlug genoeg verdwijnen.

Als je last hebt van een hevige angsten, eet dan een klein stuk fruit, een appel of een sinaasappel bijvoorbeeld.

Een voedingsplan om de inname van suiker te verminderen

Dag 1
Ontbijt: 1 kop havermout met bessen en amandelen, 3 eieren (gekookt)
Ochtendsnack: 1 kleine kom walnoten
Lunch: gegrilde kipfilet met een bijgerecht van pompoen, biet, wortelen, rapen, bonen en amandelen
Avondmaaltijd: gegrilde vis, een bord sperziebonen en broccoli. Voeg wat champignons toe als je dat lekker vindt.

Dag 2
Ontbijt: 1 kop havermout met bessen en zaden, 1 kop spinazie en wortelen
Ochtendsnack: 1 kleine kom amandelen
Lunch: gegrilde courgette, rode en gele paprika met een dressing van citroen, azijn en tijm. Maak een koolsalade met geraspte wortelen, olijfolie, citroen, zout en fijngehakte peterselie
Avondmaaltijd: gestoomde groenten, gebakken kabeljauw met spruiten en geroosterde rapen

Dag 3
Ontbijt: 3 roereieren met garnalen en kool, radijs en gemengde notensla
Ochtendsnack: 1 kleine kom walnoten
Lunch: kippenpootjes geroosterd met rozemarijn, salie, citroen, ui, tijm en zwarte olijven
Avondmaaltijd: champignonsoep met knoflook, selderij, tijm, wortelen en laurierblad

Drink deze drankjes in plaats van suikerrijke dranken

Teveel aan suiker

Water om te ontgiften

Maak je eigen ontgiftende water met één van deze fruitsoorten: grapefruit, veenbessen, aardbeien of sinaasappelen. Snij het fruit van je keuze in stukjes en doe het in een kan. Voeg wat verse rozemarijn of tijm toe en vul de kan met ijs en water. Drink dit drankje elke dag.

Kruidenthee

Drink drie keer per dag kruidenthee zonder suiker.

Dit dieet is uitermate doeltreffend om je drang naar suiker te verminderen. Dat is precies wat je nodig hebt om je suikerverslaving achter je te laten. Gebruik je wilskracht en je vastberadenheid. Dan ben je op de goede weg!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.