Een energierijk ontbijt zonder zuivel, bloem en suiker

Dankzij de eigenschappen van de natuurlijke ingrediënten waar dit ontbijt uit bestaat, voorzie je je lichaam van alles wat het nodig heeft om de dag door te komen.
Een energierijk ontbijt zonder zuivel, bloem en suiker
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 23 augustus, 2022

Voor mensen die op zoek zijn naar een ontbijt zonder zuivel, bloem en suiker, dat toch enorm veel kracht biedt en het lichaam voorziet van allerlei voedingsstoffen, hebben wij een geweldige, en zeer gezonde optie.

Ontdek waar dit ontbijt, dat ervoor zal zorgen dat je je dag met voldoende energie en een goed humeur van start kunt gaan, uit bestaat.

Het belang van een energierijk ontbijt

Vaak grijpen mensen die hun dag met voldoende energie willen beginnen, naar een kop koffie.

Allerlei verschillende soorten gedroogd fruit en noten

Hoewel koffie de stofwisseling snel op gang brengt, is de werking ervan echter niet langdurig. Bovendien voorziet het je lichaam helemaal niet van de voedingsstoffen die het nodig heeft om de dag door te komen.

Door een energierijk ontbijt te nuttigen, kun je van allerlei gezondheidsvoordelen genieten, zoals:

 • Je zal veel langer vol zitten, en je zal ook niet de behoefte hebben om tussen je maaltijden door te snacken.
 • Je hebt wel de optie om gedurende de dag een beetje te snacken, zonder voedingsstoffen mis te lopen. Dit komt doordat dit ontbijt zonder zuivel, bloem en suiker toch vrij compleet is.
 • Dit ontbijt activeert je stofwisseling op een gezonde manier. Het zorgt er ook voor dat je makkelijker calorieën kunt verbranden.
 • Het verbetert de stoelgang.

De basis van dit ontbijt zonder zuivel, bloem en suiker

Hieronder laten we zien uit welke eigenschappen dit voedzame ontbijt bestaat.

Noten

Noten zijn rijk aan:

 • proteïne
 • vezels
 • vetzuren
 • vitamines
 • mineralen

Daardoor voorzien ze je lichaam van een hele hoop energie. Ook zorgen ze ervoor dat je sneller vol zit.

Gedroogd fruit

Gedroogd fruit is rijk aan fructose en vezels. Vooral gedroogde pruimen, rozijnen en dadels worden vaak gegeten. Gedroogd fruit bevordert echter ook een goede stoelgang en elimineert de drang naar zoetigheid.

Zaden

Haver en zaden voor een energierijk ontbijt zonder zuivel, bloem en suiker

Zaden zijn zeer voedzaam. Hoewel ze misschien klein zijn, bevatten ze wel een heleboel voedingsstoffen. En daarom zijn ze dus een geweldige optie om aan allerlei verschillende recepten toe te voegen, zoals bijvoorbeeld aan een voedzaam ontbijt.

Kokosolie

Kokosolie is een gezonde vetsoort die je met mate kunt consumeren. Het lijkt misschien onmogelijk, maar kokosolie kan helpen om meer calorieën te verbanden en van buikvet af te komen. 

Door te kiezen voor kokosolie kun je genieten van de heerlijke smaak en romige textuur en kun je natuurlijk andere vetsoorten die schadelijk zijn voor je gezondheid en er alleen maar voor zorgen dat je aankomt, vermijden.

Bovendien biedt kokosolie het voordeel dat je voedsel harder kunt maken wanneer je het samen invriest. Hierdoor kun je allerlei verschillende soorten gebakjes en taarten maken.

Cacao

Cacaopoeder voor een energierijk ontbijt zonder zuivel, bloem en suiker

Pure, bittere cacao is een zeer geneeskrachtig voedingsmiddel. Je kunt cacao regelmatig eten, in plaats van melkchocolade, dat enorm veel suiker bevat.

Cacao voorziet je lichaam van energie, verbetert de gezondheid van je spieren en bevordert een gevoel van blijdschap. Bovendien is het een krachtige antioxidant. Daarom kan cacao helpen om zowel de inwendige als uitwendige de schade veroorzaakt door vrije radicalen tegen te gaan.

Honing

Honing is een natuurlijke zoetstof. Daarnaast biedt het veel energie en heeft het antibiotische en remineraliserende eigenschappen. Ook zal het helpen om dit ontbijt iets harder te maken, waardoor het makkelijker gegeten kan worden.

Wij raden aan om altijd te kiezen voor biologische honing.

Energierijk ontbijt zonder zuivel, bloem en suiker

Ingrediënten

Om dit ontbijt te maken voor meerdere dagen, heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 3 kopjes gehakte noten (zoals amandelen, hazelnoten en walnoten)
 • 1 kop gedroogd fruit (zoals rozijnen, pruimen en dadels)
 • 1 kop zaden (zoals zonnebloempitten, pompoenpitten en lijnzaad)
 • 125 ml extra vierge kokosolie
 • een halve kop gemalen pure cacao
 • een halve kop honing

Instructies


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Healthline.com 8 Proven Health Benefits of Dates [Online] Available at: www.healthline.com/nutrition/benefits-of-dates
 • Healthline.com 10 Surprising Health Benefits of Honey [Online] Available at: www.healthline.com/nutrition/10-benefits-of-honey
 • lavandera Rodríguez I. Curación de heridas sépticas con miel de abejas. Revista Cubana de Cirugía 2011;50(2):187-196
 • Torresani ME. Enfoque Nutricional en la Prevención de la Osteoporosis. Actualiz Osteología, Buenos Aires 2007;3(2): 76-80

De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.