Maak dit energierijke ontbijt zonder zuivel, bloem en suiker

· 21 december 2017
Dankzij de eigenschappen van de natuurlijke ingrediënten waar dit ontbijt uit bestaat, voorzie je je lichaam van alles wat het nodig heeft om de dag door te komen.

Voor mensen die op zoek zijn naar een ontbijt zonder zuivel, bloem en suiker, dat toch enorm veel kracht biedt en het lichaam voorziet van allerlei voedingsstoffen, hebben wij een geweldige, en zeer gezonde optie.

Kom erachter waar dit ontbijt, dat ervoor zal zorgen dat je je dag met voldoende energie en een goed humeur van start kunt gaan, uit bestaat.

Lees ook: Zeven dingen die je moet weten over het ontbijt

Het belang van een energierijk ontbijt

Vaak grijpen mensen die hun dag met voldoende energie willen beginnen, naar een kop koffie.

Allerlei verschillende soorten gedroogd fruit en noten

Hoewel koffie de stofwisseling snel op gang brengt, is de werking ervan echter niet langdurig. Bovendien voorziet het je lichaam helemaal niet van de voedingsstoffen die het nodig heeft om de dag door te komen.

Door een energierijk ontbijt te nuttigen, kun je van allerlei gezondheidsvoordelen genieten:

 • Je zal veel langer vol zitten. En je zal ook niet de behoefte hebben om tussen je maaltijden door te snacken.
 • Je hebt wel de optie om gedurende de dag een beetje te snacken, zonder voedingsstoffen mis te lopen. Dit komt doordat dit ontbijt zonder zuivel, bloem en suiker toch vrij compleet is.
 • Dit ontbijt activeert je stofwisseling op een gezonde manier. En het zorgt ervoor dat je gemakkelijker calorieën kunt verbranden.
 • Het verbetert de stoelgang.

De basis van dit ontbijt zonder zuivel, bloem en suiker

Hieronder laten we zien uit welke eigenschappen dit voedzame ontbijt bestaat.

Noten

Noten zijn rijk aan proteïne, vezels, vetzuren, vitamines en mineralen, waardoor ze je lichaam voorzien van een hele hoop energie. En ze zorgen ervoor dat je sneller vol zit.

Lees ook: 7 redenen om vaker noten te eten

Gedroogd fruit

Gedroogd fruit is rijk aan suiker en vezels. Vooral gedroogde pruimen, rozijnen en dadels worden vaak gegeten. Gedroogd fruit bevordert echter ook een goede stoelgang en elimineert de drang naar zoetigheid.

Zaden

Haver en zaden voor een energierijk ontbijt zonder zuivel, bloem en suiker

Zaden zijn zeer voedzaam. Hoewel ze misschien klein zijn, bevatten ze wel een heleboel voedingsstoffen. En daarom zijn ze dus een geweldige optie om aan allerlei verschillende recepten toe te voegen, zoals bijvoorbeeld aan een voedzaam ontbijt.

Kokosolie

Kokosolie is tegenwoordig zeer in trek en is natuurlijk ook erg gezond.

Kokosolie is een gezonde vetsoort die je met mate kunt consumeren. Het lijkt misschien onmogelijk, maar kokosolie kan helpen om meer calorieën te verbanden en van buikvet af te komen. Door te kiezen voor kokosolie kun je genieten van de heerlijke smaak en romige textuur en kun je natuurlijk andere vetsoorten die schadelijk zijn voor je gezondheid en er alleen maar voor zorgen dat je aankomt, vermijden.

Bovendien biedt kokosolie het voordeel dat je voedsel harder kunt maken wanneer je het samen invriest. Hierdoor kun je allerlei verschillende soorten gebakjes en taarten maken.

Lees ook: Zes geweldige voordelen van kokosolie

Kokosolie is een zeer veelzijdig product dat gebruikt kan worden voor de schoonheid, algehele gezondheid en zelfs om ziektes tegen te gaan. Kom er daarom achter welke zes voordelen deze geweldige olie allemaal biedt… Lees meer.

Cacao

Cacaopoeder voor een energierijk ontbijt zonder zuivel, bloem en suiker

Pure, bittere cacao is een zeer geneeskrachtig voedingsmiddel. Je kunt cacao regelmatig eten, in plaats van melkchocolade, dat enorm veel suiker bevat.

Cacao voorziet je lichaam van energie, verbetert de gezondheid van je spieren en bevordert een gevoel van blijdschap. Bovendien is het een krachtige antioxidant. Daarom kan cacao helpen om zowel de inwendige als uitwendige de schade veroorzaakt door vrije radicalen tegen te gaan.

Honing

Honing is een natuurlijke zoetstof. Daarnaast biedt het veel energie en heeft het antibiotische en remineraliserende eigenschappen. Ook zal het helpen om dit ontbijt iets harder te maken, waardoor het makkelijker gegeten kan worden.

Wij raden aan om altijd te kiezen voor biologische honing.

Lees ook: Schrap deze etenswaren uit je ontbijt. Hou het gezond

Energierijk ontbijt zonder zuivel, bloem en suiker

Ingrediënten

Om dit ontbijt te maken voor meerdere dagen, heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 3 kopjes gehakte noten (amandelen, hazelnoten, walnoten)
 • 1 kop gedroogd fruit (rozijnen, pruimen, dadels)
 • 1 kop zaden (zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, chiazaad)
 • ½ kop extra vierge kokosolie
 • ½ kop gemalen pure cacao
 • ½ kop honing

Instructies

 • Meng om te beginnen in een kom de noten, het gedroogde fruit en de zaden door elkaar.
 • Meng in een andere kom de honing en de kokosolie door elkaar. Als ze nog hard zijn, kun je ze beter eerst even au bain-marie laten smelten. Voeg daarna de cacaopoeder toe.
 • Meng vervolgens de inhoud uit beide kommen ook door elkaar.
 • Wanneer je alles goed door elkaar hebt gemengd, verspreid je dit mengsel over een blad en leg je het in de vriezer.
 • Na een uur heb je een krokante laag van fruit en noten die je in kleinere repen kunt snijden.
 • Bewaar de repen altijd in de vriezer, tot je ze wilt opeten. Dit is belangrijk, omdat de kokosolie smelt bij temperaturen boven de 22 graden.