De effecten op je lichaam van vier amandelen per dag eten

Wist je dat het dagelijks eten van amandelen je kan helpen om je koolhydraatconsumptie te verminderen en daardoor af te vallen? Als je ze aan je dieet toevoegt, stabiliseert je je stofwisseling en helpt je vet te verbranden.
De effecten op je lichaam van vier amandelen per dag eten
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Amandelen zijn een extreem gezond voedingsmiddel en het regelmatig eten van deze noten kan positieve effecten op ons lichaam hebben. Hieronder kun je leren hoe je ervan kunt profiteren door er een ​​gewoonte van te maken om elke dag vier amandelen te eten. Lees dit artikel goed want je had waarschijnlijk niet verwacht dat deze noten zoveel voordelen voor onze gezondheid bieden.

1. Vier amandelen per dag verlagen je cholesterolgehalte

Vier amandelen per dag verlagen je cholesterolgehalte

Amandelen kunnen je cholesterolniveaus stabiliseren. je gelooft het misschien niet maar amandelen staan ​​in de lijst van de top 5 van meest effectieve voedingsmiddelen voor het verminderen van “slechte” cholesterolwaarden (het LDL).

  • Als je een hoog cholesterolgehalte hebt, eet dan 20 of 30 amandelen per dag in plaats van vier stuks.
  • Naast het laten doen van een bloedtest, kun je jezelf controleren op hoog cholesterol. Let hiervoor op witte stippen op je onderste oogleden, pijn in de benen en vroegtijdig grijs haar.

2. Vier amandelen per dag zullen je helpen om hartaandoeningen te voorkomen

Amandelen hebben een hoog gehalte aan antioxidanten, enkelvoudig onverzadigde vetzuren en het reeds genoemde magnesium en koper.

Dankzij deze voedingsstoffen kunnen we ons hart en ook onze bloedsomloop in topconditie houden.

Om hartziektes en andere hartaandoeningen te voorkomen moet je ongepelde amandelen eten.

3. Vier amandelen per dag  zal je microbiota veel gezonder maken

Vier amandelen per dag zal je microbiota veel gezonder maken

Als je slechts vier amandelen per dag eet, krijg je een veel gezondere microbiota (dit wordt ook microflora genoemd). Het is zo simpel.

Dankzij de schil van amandelen kan ons lichaam meer prebiotica opnemen. Ons lichaam heeft deze prebiotica nodig om de goede bacteriën te laten groeien en zich voort te planten in onze darmen.

Amandelen zijn een zeer aan te bevelen voedselbron als we ooit last hebben van dysbiose. Dit is de overgroei van pathogene darmbacteriën. We zullen dit merken aan de hand van klachten door een opgezette buik, maagpijn, een onaangename mondgeur en indigestie.

In deze gevallen zou je je dagelijkse dosis amandelen moeten verhogen tot 30 a 35 amandelen.

4. Vier amandelen per dag helpen je in vorm te blijven

Je zou kunnen geloven dat noten gewoon veel calorieën bevatten. Maar de waarheid is dat amandelen je kunnen helpen om in vorm te blijven.

Volgens een in 2003 uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Nature, eten mensen die amandelen eten gedurende de dag minder koolhydraten. Het effect daarvan is dat het je helpt om in vorm te blijven.

Het eten van vier amandelen zal je ook helpen om gewicht te verliezen en je metabolisme te stabiliseren. Dat is te danken aan de vitamines en vezels die deze noten bevatten.

5. Vier amandelen per dag zijn gunstig voor je huid

Vier amandelen per dag zijn gunstig voor je huid

Amandelen zijn ook geweldig om voor gezondheid van onze huid te zorgen. Dankzij hun hoge mangaangehalte kunnen ze een rol spelen bij de productie van collageen.

Misschien weet nog niet iedereen wat collageen is. Het is een eiwit dat verantwoordelijk is voor de algemene conditie en elasticiteit van onze huid. Daarnaast zijn amandelen ook rijk aan vitamine E en ze helpen om de verschijnselen van het ouder worden te bestrijden. Bovendien zijn ze een krachtige antioxidant.

6. Vier amandelen per dag voor gezond haar

  • Amandelen zijn rijk aan alle vitamines van de B-groep. Daarnaast bevat het veel vitamine E. Deze vitamines geven je haar de glans en kracht die het nodig heeft.
  • Dankzij hun hoge gehalte aan mineralen zoals magnesium en zink, stimuleren ze de groei van het haar. Bovendien stimuleren ze de glans en de gezondheid van het haar.

7. Vier amandelen per dag helpen je hersenen te werken zoals het hoort

Een actie die zo eenvoudig is als het regelmatig eten van amandelen, kan je helpen je hersenfuncties te verbeteren. Het is mogelijk omdat het tocoferol en vetzuren die deze noten leveren het geheugen verbeteren.

Ook vertragen amandelen het verouderingsproces in de hersenen.

8. Vier amandelen per dag bieden tandheelkundige voordelen

Vier amandelen per dag bieden tandheelkundige voordelen

Amandelen kunnen ook een geweldige voedselbron zijn als je goed voor je tanden probeert te zorgen. Hun hoge fosfaatgehalte maakt ze tot een krachtig voedingsmiddel voor het beschermen en versterken van botten en tanden.

Om van de voordelen van amandelen te profiteren, hoef je maar een paar keer per week een paar amandelen te eten. Als je echter elke dag vier amandelen eet, zul je nog betere resultaten bereiken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • MA. Wien, JM. Sabaté. Et Al. Almonds vs complex carbohydrates in a weight reduction program. International Journal of Obesity volume 27, pages1365–1372 (2003)
  • https://www.nature.com/articles/0802411

  • Kamil A., Chen CY. J Agric Food Chem. Antioxidants Research Laboratory, Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging , Tufts University, United States. (2012). Health benefits of almonds beyond cholesterol reduction.
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22296169

  • Burns AM. Et Al. Nutr Res. (2016). Diet quality improves for parents and children when almonds are incorporated into their daily diet: a randomized, crossover study.
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26773784


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.