12 goede tips voor sterk en gezond haar!

Je kan je haar zowel van binnenuit als aan de buitenkant voeden zodat je sterk en gezond haar hebt. Maar je moet toch voorzichtig zijn met de chemicaliën in haarverzorgingsproducten. Want ze kunnen het haar verzwakken en zijn glans doen afnemen.
12 goede tips voor sterk en gezond haar!

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

We hebben allemaal al gezien hoe vele beroemdheden sterk en gezond haar hebben. Want als er één ding is waarom we die bekende mensen benijden, dan is het toch om hoe ze er in elke situatie uitzien.

Het is meer dan alleen maar de slimme Photoshop of trucjes met de camera. De waarheid is dat je waarschijnlijk zelf ook graag hun huid, haar of figuur zou willen hebben buiten het oog van de camera!

In dit artikel vertellen we je hoe je sterk en gezond haar kunt hebben, precies zoals je in de reclame ziet.

Tips voor sterk en gezond haar

Zou je een haarstreng door een naald kunnen halen net als een draad? Heb je op elk moment van de dag glanzend, zacht haar dat er natuurlijk uitziet?

Misschien denk je dat dat alleen maar mogelijk is voor filmsterren. Toch zijn er vele verschillende manieren om dat sterke en gezonde haar te verkrijgen dat je op reclameborden op de snelweg of in tijdschriften ziet:

1. Knip de beschadigde punten af

Wanneer haren groeien, verzwakken ze ook, vooral bij de punten. Want dat is het oudste deel van de haar.

 • Begin met een klein beetje haar af te knippen (niet meer dan 2,5 centimeter). Herhaal dit in hetzelfde tempo als waarmee het haar groeit.
 • Verwijder die “lelijke” gespleten punten en het zal er gezonder uitzien.

Want gespleten haarpunten zien er niet uit!

2. Borstel het haar elke dag

Sterk en gezond haar iedere dag borstelen

Koop een borstel met zachte haren. Probeer het haar te borstelen wanneer het nog nat is. Op die manier vermijd je dat de haren breken.

Als je erg lange haren hebt kun je ze ook borstelen vóór je gaat slapen.

Dat stimuleert een betere bloedsomloop in de hoofdhuid en de haarzakjes zullen gezondere haarstrengen produceren.

3. Weet welk haartype je hebt

Als je deze informatie hebt, dan kun je de juiste verzorgingsproducten uitkiezen.

Een grondige evaluatie bestaat uit drie delen:

 1. Dichtheid (dik, medium, dun)
 2. Structuur (dik of dun)
 3. Sterkte (poreus, elastisch, gehydrateerd)

4. Spoel met koud water

Ja, je zou dit eigenlijk ook in de winter moeten doen! Na het wassen spoel je de haren uit. De laatste keer dat je het afspoelt, zou je altijd koud water moeten gebruiken omdat dit de hoornlaag doet dichtgaan.

Je zal vaststellen dat je haar er glanzender en zachter uitziet. Deze techniek zorgt er ook voor dat het sneller groeit.

Aan de andere kant verhoogt heet water de productie van vet in de hoofdhuid en breekt het de haarstrengen.

Wanneer je het haar droogt, zal je merken dat er meer gespleten punten zijn.

5. Gebruik kwaliteitsproducten voor sterk en gezond haar

Sterk en gezond haar en verzorgingsproducten

Hoewel de bekendste merken niet altijd een garantie zijn voor kwaliteit, kun je toch nog steeds producten uitkiezen die passen bij je haartype en die betere resultaten zullen geven.

We raden aan om biologische schoonheidsproducten te gebruiken die geen chemische elementen bevatten en minder schadelijk zijn voor het haar.

6. Gebruik de haardroger en de krultang niet te veel

Zelfs als je al mooi en glad haar hebt, probeer dan toch om het aantal keren dat je het per week droogt of krult, te verminderen.

Deze apparaten verspreiden een hitte waaraan de haren blootgesteld worden. Dit zal het haar uitdrogen en er voor zorgen dat het er dof en futloos uitziet. De kans is dan groter dat de haren breken of dat er gespleten punten ontstaan.

Het beste is om ze alleen maar te gebruiken wanneer je naar een speciale gebeurtenis moet of op koude dagen wanneer je beter niet naar buiten kunt gaan met een nat hoofd.

7. Masseer je hoofdhuid voor sterk en gezond haar

Je kan dit tijdens het douchen doen of zelfs terwijl je naar de tv kijkt. Het heeft heel veel voordelen!

Dit zijn de voordelen van het masseren van de hoofdhuid:

 • Een verbeterde bloedsomloop naar de haarzakjes
 • Stressvermindering
 • Conditioning van de hoofdhuid

Probeer meerdere keren per week je hoofdhuid te masseren en gebruik hierbij etherische oliën. Je zult de effecten bijna onmiddellijk zien.

8. Vermijd overmatig gebruik van chemische producten

Sterk en gezond haar en je haren wassen

Net als de hitte van de haardroger en de krultang zijn chemische producten slecht voor de gezondheid van je haar. Bovendien kunnen sommige producten je haar beschadigen.

We hebben het hier onder andere over kleuringen en ontkrullende behandelingen (jammer genoeg zelfs die van hoge kwaliteit). Je haar is eigenlijk veel mooier in zijn natuurlijke kleur. Verander het niet!

9. Vermijd de zon en zwembaden

Tijdens de zomer en de vakantie ziet je haar er waarschijnlijk minder glanzend uit en voelt het zwak aan. Dat komt door de blootstelling aan de zon, door het chloor in zwembaden of door het zout van de zee.

We stellen voor dat je een badmuts draagt tijdens het zwemmen en een beschermend product gebruikt, dat als een barrière werkt tegen schadelijke elementen.

10. Was het niet te vaak

Zowel de hoofdhuid als de haarstrengen hebben meerdere uren nodig om volledig te drogen. Bovendien zal het haar minder natuurlijke oliën bevatten als je het vaak wast. Het gevolg is dat het er doffer zal uitzien.

Hoe vaak je je haar wast, hangt af van je haartype en van de tijd van het jaar. Maar was het niet elke dag, zelfs niet in de zomer.

11. Volg een evenwichtig dieet voor gezond haar

Sterk en gezond haar en voeding

Naast het zorgen voor je haar aan de buitenkant, is het ook nodig om het van binnenuit te voeden. Het is belangrijk dat je een evenwichtig dieet volgt en dat je maaltijden veel vers fruit en groenten bevatten.

Zorg er ook voor dat je veel noten, groenten en water in je dieet opneemt.

12. Draag het niet opgestoken

Staartjes en strakke vlechten kunnen je haarstrengen breken, vooral als ze te strak vastgemaakt zijn. In uiterste gevallen kan dit zelfs haarverlies veroorzaken.

De beruchte paardenstaart is slecht voor de gezondheid van je haar. Je kan het best je haar los dragen. Steek het alleen op in bepaalde situaties, bijvoorbeeld als je gaat trainen of wanneer het erg warm is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Skin, hair, and nails. (2015).
   kidshealth.org/parent/general/body_basics/skin_hair_nails.html
  • Skin and hair health. (n.d.).
   womenshealth.gov/publications/our-publications/the-healthy-woman/skin_hair.pdf
  • Tips for healthy hair. (n.d.).
   aad.org/dermatology-a-to-z/health-and-beauty/hair-care/tips-for-healthy-hair

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.