9 tips om gespleten haarpunten te voorkomen

Je hebt misschien alles al geprobeerd om die vervelende gespleten haarpunten te voorkomen, en niks lijkt te werken. Geen paniek: er is een makkelijkere, gezondere en goedkopere manier om gespleten haarpunten tegen te gaan! Leer erover in dit artikel!
9 tips om gespleten haarpunten te voorkomen
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 30 november, 2018

Word je moe van je haar iedere keer te knippen om de gespleten haarpunten te verwijderen? Je hebt wellicht al verschillende en vele specifieke producten geprobeerd, zoals conditioner of serum om gespleten haarpunten te voorkomen. Maar geen enkel product heeft ervoor gezorgd dat je dit kon voorkomen.

In dit artikel geven we je een aantal belangrijke tips, zodat je dit probleem op een natuurlijke manier kan voorkomen, zodat je mooi, gezond en gehydrateerd haar hebt.

1. Breng plantaardige olie aan in je haar

Vergeet de chemische serums, die erg duur zijn en alleen je haar verzorgen wanneer je het in je haar hebt zitten. We stellen voor dat je deze vervangt door voedende plantaardige olie. Je hebt maar een aantal drupjes nodig in de punten van je haar om het gezond te houden. Probeer kokos-, jojoba- of arganolie. Het werkt echt!

2. Knip elke drie maanden je gespleten haarpunten

Knip elke drie maanden je gespleten haarpunten

Het doet je wellicht pijn om dit te horen wanneer je probeert de kapper te vermijden en je haar te laten groeien.

Echter, wanneer je elke drie maanden een halve centimeter van je haar laat knippen, zal je niks merken van de knipbeurt. Daarentegen zal je haar gezond en sterk blijven groeien. Op deze manier voorkom je dat je op een later moment een veel groter stuk van je haren moet laten knippen.

3. Kies voor een natuurlijke shampoo

Shampoo is belangrijk. Shampoo’s die sulfaten bevatten drogen en beschadigen je haar echter, vooral de haarpunten. Ook al reinigen ze je haar goed en laten ze een fijn gevoel achter vanaf de eerste dag dat je het gebruikt.

We raden je aan om een natuurlijke, sulfatenvrije shampoo te kiezen en alleen je hoofdhuid te wassen. Breng de shampoo nooit direct aan op de haarpunten. Deze zullen schoon schoon worden door het schuim dat ontstaat op je haar. Op deze manier vermijd je meer haarbreuk.

4. Breng haarmaskers aan op droog haar

Ook al willen we dat de haarproducten werken, we willen hier niet te veel tijd aan verliezen. De fabrikanten weten dit en geven ons de instructies hoe je het product moet gebruiken. Meestal is dit dat we het haarmasker minimaal één tot twee minuten in moeten laten trekken.

Om een haarmasker echt effectief te maken, is het echter het beste om dit aan te brengen op droog haar en ten minste tien minuten in te laten trekken. Je kan het masker in laten trekken terwijl je ondertussen andere dingen doet. Ook kun je het de hele nacht laten zitten en in de ochtend onder de douche uitspoelen.

5. Kam je haar met de juiste borstel

Kam je haar met de juiste borstel tegen gespleten haarpunten

Het kiezen van een goede kam of borstel is essentieel om gespleten haarpunten te voorkomen. We hebben het niet over de hele dure en professionele haarborstels, maar de houten en natuurlijke borstels. 

Dit soort borstels beschadigen je haar namelijk niet en produceren ook geen statische elektriciteit. Daarentegen doen de borstels die gemaakt zijn van plastic of andere synthetische materialen dit juist wel.

Borstel elke avond voordat je naar bed gaat voorzichtig je haren, zodat de natuurlijke olie vanuit je hoofdhuid je haren hydrateert.

6. Wees voorzichtig met de stijltang en föhn

Wees voorzichtig met de stijltang en föhn

Je weet waarschijnlijk al dat de stijltang en föhn de vezels van je haar beschadigen en verzwakken. Hierdoor wordt het haar kwetsbaar, waardoor je haar kan breken en dode haarpunten verschijnen.

Probeer daarom deze apparaten te vermijden wanneer dat mogelijk is. Als je ze wel gebruikt, probeer dan de types te gebruiken die je haar het minste schade toebrengen, zoals die met keramische of infrarode onderdelen.

7. Eet gebalanceerd

Soms worden gespleten haarpunten veroorzaakt door een tekort aan vitamines, mineralen, eiwitten of vetzuren. Wanneer je lichaam een gebrek heeft aan bepaalde voedingsstoffen, ‘steelt’ het ze van je haar om ze voor belangrijkere functies van je lichaam te gebruiken.

Wees er zeker van dat je de volgende voedingsmiddelen dagelijks eet:

  • Rauw fruit en groenten
  • Noten en zaden
  • Avocado’s
  • Groenten
  • Vette vis
  • Volkoren granen

9. Drink water

Gespleten haarpunten kunnen ook gerelateerd zijn aan dehydratie. Ons haar heeft net als de rest van ons lichaam water nodig.

We raden aan dat je ten minste acht glazen water per dag drinkt. Je kan sowieso al twee glazen water op een lege maag in de ochtend drinken, twee in de namiddag en twee in de avond, altijd buiten je maaltijden om.

10. Masseer je hoofdhuid

Een goede dagelijkse hoofdhuidmassage is naast ontspannend ook nuttig om de bloedcirculatie te activeren. Het zal helpen om de voedingsstoffen je haren te laten bereiken.

Doe dit eens per dag, door ronddraaiende bewegingen te maken met je vingertoppen op je hoofdhuid. Je kan het ook door iemand anders laten doen, terwijl jij geniet van de massage.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.