Je hersenen trainen met lichamelijke oefeningen

Het trainen van je lichaam helpt niet alleen je hersenen in vorm te houden, maar het helpt ook om de serotonine te produceren die ervoor zorgt dat je je goed voelt. Probeer deze 6 oefeningen maar eens!
Je hersenen trainen met lichamelijke oefeningen

Laatste update: 10 november, 2018

Je geest en lichaam gaan hand in hand. Immers, ‘mens sana in corpore sano’ (een gezonde geest in een gezond lichaam)! Dit wordt ondersteund door verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Zij hebben geconcludeerd dat je de hersenen kunt trainen door het doen van lichamelijke oefeningen.

Daarnaast voorkomt regelmatige lichaamsbeweging aandoeningen in de toekomst en veroudering van de hersenen, en zorgt het voor een verbetering van de cognitieve ontwikkeling.

Het is ook effectief tegen beroertes, diabetes en hartziekten. Er is zelfs aangetoond dat beweging helpt bij de vorming van nieuwe cellen in gebieden van de hersenen die veel meer activiteit hebben dan normaal.

Als je je hersenen in vorm wilt houden en het verouderingsproces wilt vertragen, zorg er dan voor dat dit artikel goed leest!

Je hersenen trainen met deze zes lichamelijke oefeningen

1. Gewichtheffen

Gewichtheffen voor gezonde hersenen

Het volgen van een routine met gewichtheffen kan je helpen om je hersenen te trainen en in vorm te houden.

Wetenschappers denken dat het heffen van gewichten het niveau van homocysteïne verlaagt, een molecuul dat ontstekingen veroorzaakt en dat aanwezig is in de hersenen van oudere volwassenen met dementie.

Een routine in het heffen van gewichten is een zeer complete vorm van beweging. Naast het vernieuwen van hersencellen helpt het ook bij het verstevigen van de rugspieren en biceps.

Je kunt naar een sportschool gaan om toegang te krijgen tot trainingsapparaten of je kunt je eigen gewichten maken en thuis een oefenroutine ontwikkelen.

2. Krachtig wandelen

We hebben er altijd op gewezen dat wandelen een vorm van beweging is die het lichaam en de geest in goede gezondheid houdt.

Nu is er een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Aging Neuroscience, waarin wordt gesteld dat drie keer per week minstens 40 minuten wandelen de connectiviteit van de hersenen aanzienlijk verbetert.

Deze fysieke activiteit bevordert ook prestaties in cognitieve taken en bestrijd de vermindering van mentale capaciteit die samengaat met veroudering.

Het is zeer aan te raden om iedere dag te gaan wandelen, ook omdat het goed is voor het hart en het stress bestrijdt.

3. Surfen

Surfen voor gezonde hersenen

Zoals onderzoeker Arthur Kramer, directeur van het Beckman Institute aan de Universiteit van Illinois, ontdekte, is elke lichamelijke oefening waar je bij na moet denken en je balans moet houden goed voor het trainen van de hersenen.

Surfen stimuleert bijvoorbeeld het gevoel van zelfbewustzijn. Het gaat om het bewust worden van de verschillende delen van ons lichaam en waar ze zich bevinden. 

Zelfbewustzijn zet je geest aan het werk door middel van receptoren in de spieren. Ze geven de lengte en rekcapaciteit van je spieren door aan je hersenen.

4. Met kinderen spelen

Als je aan lichamelijke beweging doet waar je als kind van hebt genoten, wordt je werkgeheugen gestimuleerd. Je werkgeheugen prioriteert en verwerkt informatie. Ook zorgt het ervoor dat je negatieve dingen negeert en je richt op wat echt belangrijk is.

Lichamelijke activiteiten zoals in bomen klimmen of lopen op blote voeten, hebben een krachtig effect op de hersenen. Je kunt nog betere resultaten krijgen door twee activiteiten te combineren.

5. Dansen

Dansen is goed voor hersenen

Een andere vorm van lichamelijke oefening die helpt om je hersenen in de vorm te houden, is dansen. Dansen zorgt ervoor dat endorfines en serotonine vrijkomen, die bekend staan als de hormonen van welzijn en geluk.

Het stabiliseert ook het cortisolniveau, waardoor het werkt als een natuurlijk antidepressivum en stemmingsstabilisator.

Maar dat is niet alles. Dansen helpt ook om het proces van de verkleining van de hippocampus (het geheugen) te vertragen en zorgt voor het behoud van de mentale helderheid.

Er wordt ook gezegd dat dansen de intelligentie aanzienlijk zou verhogen. Daarom is het een van de meest aanbevolen matige lichamelijke activiteiten voor mensen van alle leeftijden.

6. Schermen

Schermen als training voor de hersenen

Schermen is een sport waarbij je snel moet bewegen, direct moet reageren en in een fractie van een seconde beslissingen moet nemen.

Al deze dingen gaan de effecten van veroudering tegen, zoals:

  • geheugenproblemen
  • leermoeilijkheden
  • reactietijden

Andere sporten die ook directe reacties van de hersenen stimuleren, zijn bijvoorbeeld:

  • voetbal
  • volleybal
  • basketbal
  • tafeltennis
  • hockey

Deze vormen van lichaamsbeweging zijn ongelooflijk effectief om de hersenen te activeren. Pas ze toe in je dagelijks leven en breng je hersenen in vorm! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.