De voordelen van op blote voeten lopen

Op blote voeten lopen kan veel voordelen voor je gezondheid hebben. Het stimuleert bijvoorbeeld de bloedsomloop en helpt stress te verlichten.
De voordelen van op blote voeten lopen
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Lopen op blote voeten is, ondanks wat vele mensen denken, goed voor de gezondheid. Op deze manier kun je iedere spier in je voet trainen. Als je dit regelmatig doet worden je voeten sterker.

Wat je moet weten

Er zijn diverse stromingen en therapieën die ervan overtuigd zijn dat als je voeten in direct contact zijn met de grond, dit een heleboel voordelen kan bieden voor de gezondheid van zowel je lichaam als je geest.

Zoals we allemaal weten, bevinden zich veel zenuwen in je voeten. Als deze in contact komen met de grond, helpen met het verwijderen van schadelijke stoffen uit je lichaam, maar ook stress en onrust.

Wat vooral wordt aangeraden, is om direct blootsvoets op de grond te lopen, zoals op het gras buiten. Als je deze mogelijkheid echter niet hebt kun je het ook binnenshuis doen op de vloer, of je nu een houten of stenen vloer hebt.

De voordelen van op blote voeten lopen

De voordelen van op blote voeten lopen

Het lopen op blote voeten wordt verschillende voordelen toegekend:

  • Het stimuleert de bloedsomloop, wat ook bijdraagt aan een betere zuurstoftoevoer.
  • Je lichaam kan makkelijker vetten en gifstoffen uitstoten.
  • Het vermindert stress, depressie en nervositeit en versterkt het zenuwstelsel
  • Het kan spataderen voorkomen. Het versterkt namelijk de aderen en zorgt voor een betere verdeling van voedingstoffen door je lichaam.
  • Als je op blote voeten loopt, oefen je druk uit op al je zenuwuiteinden die in contact staan met verschillende organen in je lichaam. Hierdoor kan het helpen bij het herstel van sommige ziektes, die veroorzaakt worden door blokkades van de energiekanalen. Deze worden meridianen genoemd.

Er is een therapie die reflexologie heet. Aanhangers van deze therapie zeggen dat reflexologie ervoor zorgt dat verzamelde energie die niet op de natuurlijke wijze stroomt bevrijd wordt. Deze ontlading bereik je door te drukken op strategische punten op de voetzolen.

Als je zonder schoenen loopt, bewerk je deze punten op een natuurlijke manier. Daardoor ontspan je je en verbetert je gezondheid. Het is echter effectiever als het gedaan wordt op gras.

Denk aan het volgende…

Ondanks dat dit een makkelijke onstpanningstherapie is om te doen, zijn er wel een aantal dingen waar je je van bewust moet zijn als je het toepast. Zo kunnen er objecten op de grond liggen of in de grond zitten, die je voeten kunnen bezeren of voor infecties kunnen zorgen.

Het is ook essentieel dat je beetje bij beetje begint met lopen op blote voeten. Als je spieren sterker worden, kun je de duur van deze wandelingen verlengen.

Ben jij van plan dit vaker te doen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.