Oefeningen tegen spataders

Spataders zijn één van de meest voorkomende aandoeningen aan het bloedvatenstelsel, vooral bij vrouwen. Het komt echter ook voor bij mannen. Spataders zijn uitgezette aders, die een correcte bloedsomloop voorkomen.
Oefeningen tegen spataders
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 22 december, 2022

Spataders kunnen een ernstig gezondheidsprobleem worden wanneer ze niet goed behandeld worden. Daarom laten we hieronder een aantal oefeningen voor spataders zien.

De onderstaande oefeningen zijn een enorme hulp bij het voorkomen van spataders en om van ze af te komen als ze je al hebt.

Je moet echter altijd een deskundige bezoeken. Zij zijn degene die je op de juiste manier kunnen behandelen en je een oplossing voor dit probleem kunnen geven. De volgende aanbevelingen zijn erg simpel en de meeste kun je thuis uitvoeren.

Probeer deze oefeningen voor spataders

1. Wandelen

Eén van de meest voorkomende factoren van spataderen is een zittende levensstijl. Een lange tijd zitten en je voeten niet bewegen kan problemen met je bloedsomloop veroorzaken en na een tijdje kunnen spataders ontstaan.

Daarom is één van de handigste en simpelste aanbevelingen om meer te bewegen en je benen in beweging te houden.

wandelen

Wandelen is uiteraard een geweldig idee. Elke dag minimaal een half uur wandelen helpt enorm bij een correcte bloedsomloop en je hebt minder kans op spataders.

Alsof dat nog niet genoeg is, is wandelen ook een uitstekende oefening om in vorm te blijven en je gewicht te controleren of te verminderen. Om die reden is het goed om een wandeling in het park te maken en lopend naar de winkel te gaan.

2. Stretchen

Nog een handige en makkelijke oefening is stretchen. In dit geval hoef je alleen maar op een stoel te zitten en je hielen stevig op de vloer te zetten. Breng de uiteinden van je voeten omhoog, laat ze weer zakken en breng dan je hielen omhoog.

De essentie van deze oefening is dat je de beweging die je voeten maken wanneer je wandelt imiteert, alleen beweeg je je in dat geval niet voort. Herhaal deze oefening 20 keer voor elke voet.

 3. Fietsen

fiets

Fietsen of deze beweging imiteren is ook een uitstekende optie. Deze oefening kan gedaan worden op een fiets, een stationaire of een normale, of met je rug op de grond en je voeten in de lucht.

In het eerste geval heb je de mogelijkheid om een stukje te fietsen of een intensievere sessie zoals spinning te doen.

  • Wil je deze oefening thuis doen?
  • Dan moet je met je rug op de vloer gaan liggen. Houd je je benen in een hoek van 45 graden in de lucht.
  • Imiteer de beweging die je maakt tijdens het fietsen. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.