8 tips voor iedere dag voor gezonde voeten

Er zijn veel dingen die je kunt doen om gezonde voeten te krijgen en te houden, naast ze insmeren met een crème. Het is ook een goed idee om iedere dag op z’n minst een paar minuten met blote voeten te lopen om de spieren te rekken en de spanning op je voeten te verminderen.
8 tips voor iedere dag voor gezonde voeten

Laatste update: 28 januari, 2019

Je voeten dragen iedere dag het gewicht van je hele lichaam. Zoals je je wel kunt voorstellen, is het heel belangrijk om gezonde voeten te hebben. Je voeten brengen je samen met je benen van de ene plek naar de andere, je ondersteunend en je door het leven voortbewegend.

Echter, hoe belangrijk gezonde voeten ook zijn, toch vergeten we ze meestal totdat iets ons stoort.

Als je ze verwaarloost, kunnen er problemen ontstaan, zoals:

 • overmatige droogheid
 • schimmel
 • eelt

Omdat sommige schoenen van oncomfortabele of irriterende materialen zijn gemaakt, kun je pijnlijke schaafplekken of blaren op je voeten krijgen.

Gelukkig zijn er veel dingen die je iedere dag kunt doen om ze te beschermen en ervoor te zorgen dat je gezonde voeten hebt.

Vandaag willen we 8 van de beste tips met je delen voor gezonde voeten, zodat je ze aan je persoonlijke hygiëneroutine kunt toevoegen. Schrijf ze maar op!

8 tips voor iedere dag voor gezonde voeten

1. Doe versterkende oefeningen

Oefeningen voor je voeten

Als je oefeningen doet, vergeet je waarschijnlijk dat je voeten ook training nodig hebben. De spieren hebben de neiging om te verkrampen. Na verloop van tijd kan dat pijn, bunions (pijnlijke knobbels) en andere onplezierige problemen opleveren.

Gelukkig zijn deze versterkende oefeningen speciaal ontwikkeld voor je voeten. Ondertussen ontspannen ze je voeten ook.

Een paar oefeningen zijn:

 • je tenen bewegen en buigen
 • een potlood optillen met je tenen
 • een handdoek onder je voetzolen rollen
 • een tennisbal onder je voeten rollen
 • op je tenen lopen
 • op je hakken staan
 • het maken van kikkersprongen

2. Gebruik een scrub

Net als andere delen van je lichaam, heeft de huid van je voeten regelmatig een scrub nodig om overtollige dode huidcellen te verwijderen. Je voeten komen meer in contact met vuil, bacteriën en allerlei soorten vieze oppervlaktes die ervoor kunnen zorgen dat je huid achteruit gaat na verloop van tijd.

Hetgebruik van een scrub voorkomt het ophopen van dode huidcellen en voorkomt de vorming van lelijke eeltplekken op je tenen en je hielen.

3. Trakteer je voeten op een Epsomzoutbad

Voetenbad

Een voetbad met Epsomzout en etherische oliën is een uitstekende therapie voor vermoeide voeten. Het zal je spieren ontspannen en voorkomen dat er zich infecties ontwikkelen en schimmels gaan groeien.

Je voeten één of twee keer per week weken, helpt de vorming van eelt voorkomen, helpt bij het afvoeren van dode huidcellen en maakt je huid zachter.

4. Gebruik vocht inbrengende crème

Plotselinge temperatuurswisselingen, bepaalde soorten schoenen en de blootstelling aan vuil kunnen de pH van je voeten aantasten. Dit kan ervoor zorgen dat je huid geïrriteerd raakt of zelfs dat je kloofjes krijgt.

Het gebruik van vochtinbrengende bodylotion is een simpele manier om overmatige droogheid en beschadiging van de huid te voorkomen.

Je zult je huid hierdoor ook essentiële voedingsstoffen leveren voor de elasticiteit van je huid. Tegelijkertijd verbeter je de celactiviteit en voorkom je de ophoping van dode huidcellen op de zool van je voeten.

5. Geniet ’s avonds van een massage

Voetmassage

Na een lange, vermoeiende werkdag is er niks beters dan een voetmassage om de spanning en de pijn te  verlichten. Deze simpele gewoonte is heel makkelijk om te doen en je kunt zelfs kalmerende oliën gebruiken voor het ultieme spa-gevoel.

Het iedere avond masseren van de voeten verbetert de circulatie, verfrist de huid en vermindert je risico op het ontwikkelen van pijnlijke eeltknobbels of eelt.

6. Doe je voeten omhoog

Je voeten en je enkels raken vaak ontstoken als je veel tijd in dezelfde houding doorbrengt. Het maakt niet uit of dat zitten of staan is.

Om het ongemak of pijn te verminderen, hoef je alleen je voeten maar 5 tot 10 minuten per keer omhoog te doen. Dit kalmeert de spanning, vermindert de ontsteking en bevordert de circulatie.

7. Draag luchtige schoenen

Luchtige schoenen

Soms is een gesloten schoen de meeste geschikte keuze voor de situatie, maar het is goed voor je voeten om ze minstens twee of drie keer per week te laten ademen in luchtige schoenen.

Dat komt doordat een dichte, vochtige omgeving een thuis kan worden voor bacteriën en schimmels. Dit kan leiden tot vervelende infecties en stinkende voeten.

8. Loop elke dag een paar minuten op je blote voeten

Als je thuis komt, zul je wellicht je schoenen uit willen doen en je voeten een paar minuten willen rekken. Helemaal van je hielen tot de toppen van je tenen.

Als je blootsvoets loopt, verminder je de spanning en activeer je de lage kuitspieren om toekomstige ontstekingen en pijn te voorkomen.

Krijgen je voeten de aandacht die ze nodig hebben? Doe je best om deze aanbevelingen op te volgen en je zult merken hoe nuttig ze zijn voor gezonde, mooie voeten.  Ook interessant voor jou

Je voeten scrubben met kokosolie en zout
Gezonder LevenRead it in Gezonder Leven
Je voeten scrubben met kokosolie en zout

Eelt is lelijk en kan ook pijnlijk zijn. Je voeten scrubben kan hiertegen helpen. Met een scrub van biologische kokosolie en grof zout kun je er snel en goedkoop vanaf komen. • Lieberman, D. E., Venkadesan, M., Werbel, W. A., Daoud, A. I., Dandrea, S., Davis, I. S., … Pitsiladis, Y. (2010). Foot strike patterns and collision forces in habitually barefoot versus shod runners. Nature. https://doi.org/10.1038/nature08723
 • Waring, R. (2010). Report on Absorption of magnesium sulfate (Epsom salts) across the skin. Analysis. https://doi.org/accessed on 30 August 2012
 • Embong, N. H., Soh, Y. C., Ming, L. C., & Wong, T. W. (2015). Revisiting reflexology: Concept, evidence, current practice, and practitioner training. Journal of Traditional and Complementary Medicine. http://doi.org/10.1016/j.jtcme.2015.08.008
 • Innes, K. E., & Selfe, T. K. (2012). The effects of a gentle yoga program on sleep, mood, and blood pressure in older women with restless legs syndrome (RLS): A preliminary randomized controlled trial. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. http://doi.org/10.1155/2012/294058