Waarom bunions ontstaan

Een bunion is een benige bult die zich vormt op het gewricht aan de basis van je grote teen. Het vormt zich wanneer je grote teen tegen je volgende teen duwt, waardoor het gewricht van je grote teen groter wordt en uitsteekt. De huid over de bunion kan rood en pijnlijk zijn.
Waarom bunions ontstaan

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Bunions of hallux valgus zijn een vergroting van het gewricht bij het begin van je grote teen. Het wordt veroorzaakt door een verplaatsing van botten of weefsel.

Symptomen van bunions

Het identificeren van bunions is erg simpel. Want je kunt ze gemakkelijk zien door naar je voeten te kijken. Eerst en vooral zijn de meest voorkomende symptomen zwellingen en extreme pijn.

Maar er zijn ook andere manieren om ze te identificeren:

 • Een harde uitstulping zal zich vormen op het begin van de grote teen aan de buitenkant van je voet.
 • Ook zal het teenbasisgewricht rood worden en opzwellen en/of pijn doen.
 • Eelt, blaren en andere soorten irritaties zullen ontstaan.
 • Daarom  zal je je grote teen moeilijk kunnen bewegen en zal het pijnlijk zijn.

Wat veroorzaakt bunions?

Bunions vormen wanneer de balans van kracht die je uitoefent op je gewrichten en pezen van je voeten aangepast wordt. Als een gevolg zal er een vervorming op je voet en een onbalans van het gewricht ontstaan.

Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat bunions kunnen ontstaan door hereditaire factoren, de manier waarop je loopt, hoge hakken of andere soorten schoenen dragen etc. Er zijn ook gevallen geweest waarbij bunions ontstaan door verwondingen aan de voeten, neuromusculaire aandoeningen of congenitale misvormingen.

Tips voor het voorkomen van bunions

voeten
 • Je zou moeten voorkomen dat je te strakke schoenen draagt en de soort kiezen die je in staat stellen om je voeten te bewegen.
 • Hoge hakken of puntige schoenen dragen zorgt ervoor dat bunions makkelijker vormen, omdat deze de voet en grote teen meer belasten.
 • Het dragen van teenscheiders helpt om de richting van je tenen gedurende de nacht te corrigeren.
 • Neem contact op met een specialist, zodat die je een bescherming met glad en zacht materiaal voor kan schrijven om de pijn van bunions te verminderen en te voorkomen dat ze tegen je schoenen wrijven.
 • Zorg ervoor dat je voldoende vitamine A, C, D en calcium binnenkrijgt om je botten sterker te maken.
 • Je kan speciale spalken voor bunions kopen, die helpen om de vervorming in je bot te corrigeren en voorkomen dat het erger wordt, zodat je niet geopereerd hoeft te worden.
 • Zorg voor een gebalanceerd gewicht om obesitas te voorkomen, wat een probleem is dat bunions kan veroorzaken.

Hoe behandel je bunions

Er zijn verschillende manieren om bunions te genezen zonder dat een operatie nodig is. Om te ontdekken wat de beste behandeling voor een bunion is, moet je eerst uitzoeken hoe erg het is en actie ondernemen voordat de vervorming een serieus probleem wordt. Hieronder zullen we een aantal behandelingen laten zien die de druk op bunions verlichten en de progressieve vervorming van het gewricht stoppen.

Vulling en verband

Voor een behandeling moet je eerst een vulling op de bunion plaatsen. Verband helpt om de voet in een normale positie te houden en vermindert druk en pijn.

Behandeling om de ontsteking te verminderen

Eén van de meest voorkomende symptomen van bunions is een ontsteking in de voeten en pijn. Om dit probleem te verminderen, kan je een hele normale en effectieve behandeling doen, die niet heel duur is en maar een paar minuten van je tijd in beslag neemt.

Wat moet je doen

 • Kook 3 liter water en laat het staan.
 • Voeg 5 eetlepels zeezout toe en week je voeten er vervolgens 15 minuten in.
 • Een andere optie is om ijs op het aangetaste gebied aan te brengen. Doe ijsklontjes in een zak of wikkel ze in een handdoek. Je moet voorkomen dat je ijs rechtstreeks op de bunion aanbrengt.

Lavendelbehandeling

lavendel

Deze behandeling helpt om problemen die veroorzaakt worden door bunions te verlichten. Het is ideaal voor het verminderen van de ontsteking en het voorkomt het ontstaan van dit probleem in de toekomst.

Wat heb je nodig:

 • 200 gram lavendelbloemen
 • 3/4 zonnebloemolie

Wat moet je doen

 • Doe 100 gram lavendelbloemen en 3/4 zonnebloemolie in een metalen schaal. Verwarm het vervolgens 2 uren au bain marie.
 • Filter de olie boven een pan zodra de tijd voorbij is en voeg nogmaals 100 gram lavendelbloemen toe en verwarm het nogmaals 2 uur au bain marie.
 • Filter de olie nog een keer en breng een paar druppels aan op het aangetaste gebied.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.