Schimmel aan je voeten? Lees onze tips

Schimmel aan de tenen is een zeer vaak voorkomend probleem, waar vaak amper aandacht aan wordt besteed, totdat de schimmel zich volledig heeft kunnen ontwikkelen.
Schimmel aan je voeten? Lees onze tips

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Schimmel aan de tenen is een zeer vaak voorkomend probleem, waar vaak amper aandacht aan wordt besteed, totdat de schimmel zich volledig heeft kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk dat je weet dat de groei van een schimmel een enorm traag proces is.

Het duurt ongeveer drie keer zo lang als de groei van een gewone nagel en daarom is het ook zo moeilijk om ze te ontdekken voordat ze je volledige voet hebben ingenomen en je een behandeling moet starten om de schimmel volledig weg te krijgen.

Om problemen te vermijden is het dus aan te raden dat je manieren leert om schimmels aan de voeten te vermijden.

De wetenschappelijke term voor deze aandoening is onychomycose. Het is belangrijk dat je weet dat het volledig verwijderen ervan moeilijk is, omdat het veel tijd en doorzettingsvermogen vraagt vooraleer de schimmel volledig weg is. Het kan op een natuurlijke manier of via het aanbrengen van plaatselijke behandelingen gebeuren.

In dit artikel geven we je enkele tips over hoe je schimmels aan de voeten kan vermijden.

Oorzaken van schimmel

Een van de belangrijkste oorzaken voor schimmels aan de voeten is zweten. Hierdoor zal je er in de zomer meer last van hebben, want dan worden de voeten voor langere tijd aan vochtige omstandigheden blootgesteld. Wanneer je ook vaak doucht of gaat zwemmen, dan is de kans op schimmels significant hoger.

Zoals je al weet planten schimmels zich erg makkelijk voor in een vochtige omgeving. Pas dus op en droog je voeten goed af!

Lees hier meer over zweetvoeten:
5 huismiddeltjes tegen zweetvoeten

Symptomen

Enkele symptomen waar we bij schimmels bedacht op moeten zijn, zijn kleurveranderingen en de dikte van de nagel. Soms kunnen ze echter ook een sterke geur veroorzaken.

Je moet evenwel weten dat schimmels niet enkel aan de nagels voorkomen, maar ook tussen de tenen. Deze kunnen makkelijk behandeld worden om verdere complicaties te vermijden.

De groei van een nagelschimmel is erg traag, waardoor je de tijd hebt om het te ontdekken. Het probleem is echter dat je de aanwezigheid van een schimmel pas zal merken wanneer de nagel van kleur begint te veranderen of wanneer hij dikker is dan normaal.

Dat is waarom we je aanraden elke minieme verandering goed op te volgen, want vroege actie is een belangrijke factor in het voorkomen van een ergere infectie of aandoening.

Als je geluk hebt en een schimmel vroeg ontdekt hebt, kan je een podoloog bezoeken. Hij of zij zal de beschadigde delen van de nagel verwijderen, waardoor een volledig nieuwe, gezonde nagel kan beginnen groeien.

Dat mag dan geen ideale oplossing lijken, toch is het zeer belangrijk dat een nagel die een schimmel bevat verwijderd wordt, want anders kan het resulteren in zeer oncomfortabele problemen.

Lees meer over de symptomen van voetschimmel:
De symptomen van voetschimmel : heb jij ze?

Bescherm je voeten tegen schimmel

schimmel voeten
  • Het is van belang af en toe schoenen te dragen die je voeten laten ademen. Schimmels gedijden namelijk goed in donkere, vochtige en warme omgevingen. Vergeet dus niet zo veel als mogelijk je voeten te verluchten.
  • Wandel niet op blote voeten op plaatsen waar veel mensen dit doen, zoals in de gym, in het zwembad, etc.
  • Droog je voeten grondig na het douchen en zelfs wanneer ze zweten.
  • Je voeten af en toe blootstellen aan direct zonlicht kan ook problemen tegengaan.
  • Deel je schoenen niet met iemand anders. Je weet nooit of die persoon last heeft van een schimmel of niet en als je je schoenen deelt, kan ook jij de schimmel krijgen.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fraile Alonso, M. D. C., Gijón, E. G., & De Unamuno Pérez, P. (2010). Onicomicosis. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(10)70103-1.
  • Larruskain Garmendia, J., Idígoras Viedma, P., & Mendiola Arza, J. (2008). Onicomicosis: diagnóstico y tratamiento. Información Terapéutica Del Sistema Nacional de Salud, ISSN 1130-8427, Vol. 32, No. 3, 2008, Págs. 83-92. https://doi.org/10.1016/j.riam.2010.01.007.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.