Is elke dag douchen slecht voor je gezondheid?

10 juli 2015

Elke dag douchen kan slecht zijn voor je gezondheid. Of dat statement een mythe is of niet, is iets waar we het vandaag over gaan hebben. We zullen ook een aantal tips geven voor goede persoonlijke hygiëne, wanneer je je lichaam reinigt onder de douche.

Zoals je waarschijnlijk wel weet kan elke gewoonte, zelfs de gezonde, schadelijk zijn wanneer je het teveel doet. Het probleem met te vaak douchen, is dat deze gewoonte soms moeilijk te herkennen is als een overmatige.

Wanneer we het hebben over persoonlijke hygiënegewoontes, willen we altijd er zeker van zijn dat we ze op een goede manier uitvoeren, zodat we een ideale balans kunnen bereiken en voorkomen dat we schade veroorzaken aan ons lichaam. We weten dat de huid één van de meest vitale organen in onze “tempel” (ons lichaam) is en niet alleen dat, want het is ook het grootste orgaan in het lichaam en degene die het meeste blootgesteld wordt aan bacteriën.

We douchen om verschillende redenen soms meerdere keren per dag, of dat nu is omdat we af willen koelen na een hete dag, ons willen wassen na een training of een hete douche willen nemen om te ontspannen. Maar pas op! Zoals we eerder vermeld hebben, kunnen gewoontes die overmatig gedaan worden slecht zijn voor je gezondheid.

Redenen om niet te vaak per dag te douchen

douchen-met-koud-water

De ingrediënten die in de doucheproducten zitten die we gebruiken

We weten (of we zouden moeten weten) dat de meeste producten die we gebruiken wanneer we douchen, grote hoeveelheden chemicaliën bevatten, zoals parabenen en xeno-oestrogenen, en ook een aantal petroleumproducten, die uiteraard een schadelijk effect op ons welzijn hebben en vaak geassocieerd worden met bepaalde soorten kanker.

Onze huid is een groot en complex orgaan. Verzorg hem goed!

Het is goed om wederom te herhalen dat onze huid het grootste orgaan in ons lichaam is. Daarom moeten we er zo goed mogelijk voor zorgen. Onze huid bevat een aantal oliën en verschillende natuurlijke stoffen, die drastisch beïnvloedt kunnen worden als we te vaak per dag douchen.

Daarom zouden we moeten voorkomen dat we onze huid meerdere keren per dag wassen. Door het volgen van deze regel, zal je in staat zijn om de natuurlijke elementen in je huid te behouden, zoals de bacteriële flora. Dit element is één van de belangrijkste in de huid en is cruciaal om jezelf te beschermen tegen stoffen van buitenaf, die in contact komen met je huid.

Tips voor het behouden van goede hygiëne onder de douche

koude-douche

We weten dat elke dag douchen op zichzelf ons niet beïnvloedt. Wat ons echter wel beïnvloedt, is te vaak per dag douchen en teveel sterke chemische producten gebruiken. Met het oog hierop hebben we een lijst samengesteld voor het behouden van een goede hygiëne onder de douche.

  • Gebruik niet teveel heet water. De meeste personen genieten van een excuus om een lekkere, hete douche te nemen, maar je moet onthouden dat te lange blootstelling aan heet water problemen in je huid kan vergroten. Dus als je wilt genieten van heet water, zorg er dan voor dat je kort doucht en kies een meer gematigde temperatuur.
  • Probeer om een zachte zeep te gebruiken met weinig chemische componenten. Als je een natuurlijke zeep kan vinden, dan zal dat zelfs nog beter zijn voor je lichaam!
  • De beste manier om een gezichtsmasker aan te brengen is om het voor en niet na het douchen te doen. Op die manier zal je huid geen irriterende chemicaliën absorberen, die mogelijk in je masker zitten.
  • Na het aanbrengen van producten zoals zeep, shampoo etc., zou je het grondig af moeten spoelen, zodat er niks meer op je huid zit na het douchen, omdat je huid hierdoor uit kan drogen.

We raden niet aan om jezelf af te drogen door een handdoek hard over je huid te wrijven. Hierdoor kan hij namelijk ruw en droog worden. We bevelen in plaats daarvan aan om je huid droog te deppen en voordat je je afdroogt een kwalitatieve bevochtigingscrème aan te brengen.

Welke watertemperatuur kan je het beste gebruiken om te douchen?

Om dit artikel af te sluiten willen we de belangrijkheid van de watertemperatuur aangeven, dus hier zijn een aantal tips.

Voor een koudere douche raden we ongeveer 24° Celsius aan, wat je huid zal aanspannen. Als je een warmere douche wilt, dan zou je voor een temperatuur rond de 30° Celsius moeten kiezen, wat ervoor zal zorgen dat je hele lichaam ontspant.

En zo zal heet water, rond de 40° Celsius een verfrissend effect hebben. Ja je leest het goed: verfrissend. Op deze temperatuur zal ons lichaam beginnen om de eigen hitte vrij te laten, waardoor een frisse sensatie wordt gecreëerd. We raden echter aan om teveel heet water te vermijden!

Bekijk Ook