De 10 geboden voor gezonde voeten

Onze voeten zijn één van de belangrijkste onderdelen van ons lichaam en ze hebben tegelijkertijd een hoop verzorging en toewijding nodig.
De 10 geboden voor gezonde voeten

Laatste update: 19 november, 2018

Gezonde voeten zorgen voor een beter uithoudingsvermogen tijdens de dagelijkse taken, een betere bestrijding van dagelijkse ongedurigheid en meer comfort. Daarom kunnen de “tien geboden voor gezonde voeten” in dit artikel interessant zijn.

Een hoop mensen vergeet namelijk om hun voeten te masseren om ze vitaliteit en zachtheid te geven. Ze vergeten ook dat zelfgemaakte remedies comfort kunnen geven aan zowel je voeten als je gehele lichaam.

De waarde van elk lichaamsdeel is van groot belang. Daarom zou je een aantal simpele en praktische methodes moeten toepassen, die je leven een nieuw perspectief geven. We beginnen bij de basis: enkele tips of geboden voor gezonde voeten.

Het is belangrijk om te onthouden dat onze voeten niet alleen beïnvloed worden door vermoeidheid. Ook factoren zoals frictie, vocht, en een gebrek aan een goede voet- en teennagelbehandeling spelen een rol.

Deze situaties kunnen lichte verwondingen, schimmel en kwalen veroorzaken, die steeds vaker voorkomen vooral bij mensen ouder dan vijftig.

De strategie die we vandaag gebruiken heet, zoals eerder aangehaald, “de 10 geboden voor gezonde voeten.” Dit is een handleiding met 10 belangrijke punten, die je gemakkelijk thuis kan toepassen.

Je moet toegewijd en geduldig zijn om deze 10 geboden toe te passen. Gebruik je gezond verstand en raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

Ontdek deze 10 geboden voor gezonde voeten

1. Bescherm jezelf tegen hitte en kou

  • Probeer te vermijden dat je met je blote voeten op het strand of hete ondergronden (zwembaden, sauna’s, spa’s of je huis) loopt.
  • Gebruik sokken wanneer je voeten koud worden in de nacht.
  • Gebruik geen warmwaterkruik of elektrische deken om je voeten op te warmen.
  • Vermijd ijs om je voeten af te koelen.

2. Was je voeten elke dag zachtjes

voetenbad

Was je voeten elke dag met warm water en een neutrale en zachte zeep om ze sterk en op een natuurlijke temperatuur te houden. Wanneer je je voeten wast, probeer er dan niet langer dan 10 minuten over te doen. Droog je voeten goed af zodra je klaar bent.

3. Houd vocht in de gaten

Voorkom dat je voeten te droog of te vochtig worden. Je kan er het beste voor zorgen dat je huid voldoende vochtig en voldoende glad is. Een natuurlijke bevochtigingscrème kan hierbij helpen.

4. Verzorg je teennagels

Voeten

In deze stap bevelen we je aan om je nagels te vijlen, in plaats van knippen. Je kan dit wekelijks doen of vaker wanneer dat nodig is. De beste manier om je nagels te vormen is met een kartonnen nagelvijl.

Het is ook een goed idee om tijd te besteden aan het inspecteren van je nagels, zodat je een verandering tijdig ontdekt, of dat nu in kleur of textuur is of om ruwe plekken te ontdekken.

5. Schoeisel

Gebruik goede schoenen, zowel voor het uitgaan als in je huis. Als je nieuwe schoenen hebt, gebruik ze dan niet direct teveel. Gebruik ze geleidelijk aan meer. Het is belangrijk dat je comfortabele schoenen hebt, die niet te strak, maar ook niet te los zitten.

6. Pas op met irriterende substanties

voetverzorging

Probeer irriterende substanties, die problemen kunnen veroorzaken, te vermijden om je voeten gezond te houden. Je kunt hierbij denken aan alcohol, zout water, scheermesjes, jodium of eeltverwijderingsproducten.

Als je verband gaat gebruiken, zorg er dan voor dat het hypo-allergeen is.

7. Verzorg je voeten

Je kan je voeten niet verwaarlozen, je moet er elke dag voor zorgen. Als je denkt dat je hulp van iemand nodig hebt, vraag er dan naar.

Wanneer je je voeten inspecteert, focus dan voornamelijk op wonden, sneetjes, harde plekken, schrammen, blaren of opgezwollen of rode gebieden.

Als je één of meerdere van deze dingen hebt, zoek dan naar mogelijke oplossingen om je voeten weer sterk te maken.

8. Wandel

voeten2

Wandel elke dag en draag dan altijd schoenen. Probeer kleine wandelingen van 45 minuten tot een uur te maken. Breng je voeten en enkels omhoog en laat ze dan weer zakken.

Zo train je je voeten. Doe dit vijf minuten achter elkaar, twee of drie keer per dag. Als een aanvulling op wandelen of als je niet wandelt, is het beoefenen van een sport ook erg handig, net als niet roken en drinken.

9. Houd je glucose in de gaten

Probeer altijd om je suikerspiegel stabiel te houden en een gezond dieet te volgen met de juiste suiker- en zetmeelhoeveelheden. Dit kan soms lastig zijn, maar je zal zien wat voor positief effect dit heeft op je lichaam en voeten.

10. Maak een afspraak

Als je een wond of abnormaliteit hebt, waarvan je van denkt dat die schadelijk is en te lastig is om zelf op te lossen, dan is contact opnemen met een podotherapeut het beste wat je kan doen.

Onthoud dat je altijd goed voor jezelf moet zorgen en je voeten moet laten inspecteren wanneer dat nodig is.

Werken deze stappen?

Of ze wel of niet werken, ligt aan jezelf. Je bent immers verantwoordelijk voor je eigen voeten. Deze punten zijn de sleutel tot gezonde voeten die goed functioneren, als je ze regelmatig gebruikt en de basisaanwijzingen niet vergeet.

Extra aanbevelingen

Het belangrijkste is, dat je consistent bent en je voeten altijd verzorgt, waar je ook bent. Vergeet niet om ze te inspecteren, te masseren en te erkennen als een deel van jou.

Breng ook geen vreemde chemicaliën of producten aan op je voeten.

Onthoud tot slot om een gebalanceerd dieet te volgen, ook al lijkt dit niks met je voeten te maken hebben. Goed voor jezelf zorgen op het gebied van voeding betekent dat je je hele lichaam goed verzorgt, zonder uitzonderingen! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.