Dagelijks wandelen helpt je om in vorm te blijven

Als je lichaam niet goed in vorm is, dan is het belangrijk om te beginnen met korte wandelingen die niet te veel inspanning vereisen, zodat je lichaam kan wennen aan je nieuwe routine.
Dagelijks wandelen helpt je om in vorm te blijven

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het is niet nodig om zware vormen van lichaamsbeweging te doen om in vorm te blijven. Dagelijks wandelen is al genoeg om je lichaam gezond en je figuur strak te houden.

Bovendien is het het waard om te onthouden dat dagelijks wandelen maken ook verschillende psychologische voordelen biedt.

Een sedentaire levensstijl is in onze huidige maatschappij een ernstig probleem geworden. De meeste mensen brengen hun dagen zittend door. Dit heeft verschillende gezondheidsproblemen veroorzaakt.

De meest ernstige van allemaal is obesitas, en dat veroorzaakt ook weer andere problemen.

Momenteel zijn cardiovasculaire problemen de voornaamste doodsoorzaak ter wereld.

 • Gelukkig is aangetoond dat lichaamsbeweging de kans op een acute hartaanval gemakkelijk kan verminderen.
 • Aan de andere kant hebben mensen die hun bestaan zittend doorbrengen twee keer meer kans op een hartaanval.

In vorm blijven

Vrouw die dagelijks wandelt met gewichtjes

In vorm blijven is direct afhankelijk van je levensstijl. Sporten of niet sporten is niets meer dan een gewoonte.

Je hebt niet veel geld of veel tijd nodig om te trainen. Het enige dat je nodig hebt, is je ervan bewust zijn.

Om in vorm te blijven, kun je het beste lichte, constante en regelmatige oefeningen doen. Dit betekent dat het niet wordt aanbevolen om een ​​sedentaire levensstijl te combineren met zeer zware work-outs zo nu en dan. Deze veranderingen zouden meer kwaad doen dan goed.

Wat we wel aanraden is om dertig  minuten per dag te lopen. Dit is namelijk een uitstekende manier om in vorm te blijven, zowel lichamelijk als geestelijk. Bovendien is aangetoond dat het ook gunstig is voor mensen die lijden aan hypertensie en diabetes. Daarnaast kan het zelfs helpen om vroegtijdige veroudering te voorkomen.

De voordelen van dagelijks wandelen

Vrouw die dagelijks wandelt in de natuur

Een dagelijkse wandeling van dertig minuten brengt een hele hoop voordelen met zich mee. Het eerste voordeel is dat het je hart versterkt.

Deze activiteit helpt je hart om bloed efficiënter door je lichaam te pompen. Wanneer je aan lichaamsbeweging doet, verwijden de slagaders, en dit helpt om de bloedsomloop te verbeteren. Je hele lichaam profiteert ervan.

Als het je doel is om in vorm te blijven is dertig minuten lopen per dag meer dan voldoende. Als het je doel is om af te vallen, zul je er echter iets meer tijd in moeten steken.

 • Het lichaam begint opgehoopt vet pas na twintig à vijfentwintig minuten lichaamsbeweging te verbranden.
 • Dit betekent dat als je veranderingen in je figuur wilt zien, je ongeveer 45 minuten per dag moet lopen.

Een ander voordeel van lopen is dat het je mentale gezondheid verbetert. Zo kan dagelijks wandelen bijvoorbeeld helpen om van stress af te komen. Daarnaast is het gunstig om je humeur te verbeteren.

Tot slot zorgt dagelijks wandelen ervoor dat de zuurstofvoorziening aan de hersenen verbetert. En dit zorgt ervoor dat de cognitieve functies efficiënter worden.

Tips om te beginnen

Vrouw die dagelijks in wandeling maakt in de natuur

Het eerste dat je moet doen is beslissen of je je kwaliteit van leven wilt verbeteren, en je bewust worden van hoe belangrijk het is om zowel lichamelijk als geestelijk gezond te zijn.

Het is belangrijk om te begrijpen dat dagelijks wandelen je welzijn aanzienlijk zal verbeteren.

Nadat je erover hebt nagedacht, raden we je aan een paar tips op te volgen die je kunt opnemen in je wandelroutine:

 • Kies een vast tijdstip voor je dagelijkse wandeling. De beste tijd is ‘s ochtends of later in de middag, nooit wanneer de zon op zijn hoogtepunt is.
 • Het zou ideaal zijn om samen met iemand te gaan wandelen. Dit motiveert je meer en maakt de training leuker.
 • Draag de juiste schoenen. Je schoenen zouden goede zolen moeten hebben en goed bestand moeten zijn tegen zweet.
 • Bescherm jezelf tegen de zon en de kou. Als het zonnig is, is het altijd belangrijk om jezelf in te smeren met zonnebrandcrème. Als het koud is, moet je een jas dragen als dit nodig is.
 • Voordat je aan je wandeling begint, is het belangrijk om een paar rekoefeningen te doen en je spieren op te warmen om letsel te voorkomen.
 • Het zou het beste zijn om je wandeling op te delen in fases. Begin langzaam en verhoog beetje bij beetje je snelheid. Gedurende de laatste vijf minuten kun je weer langzamer gaan wandelen om je lichaam af te laten koelen.
 • Na afloop van je wandeling is het ook een goed idee om een beetje te stretchen, om zowel je spieren als je botten te beschermen.
 • Aanbevolen wordt om je lichaam langzaam te laten wennen. Begin met korte wandelingen en verhoog dan geleidelijk de duur en de moeilijkheidsgraad.

De snelheid van je dagelijkse wandelingen zou iets hoger moeten zijn dan je normale tempo. Als dat niet het geval is, zijn de cardiovasculaire voordelen namelijk niet zo groot.

Het is belangrijk om een ​​dagelijks ritme aan te houden, vooral in het begin. Op die manier raken je lichaam en hersenen aan de routine gewend en zal het een gewoonte worden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.