7 tips om de bloedsomloop in je benen binnen 20 dagen te verbeteren

Als je een baan hebt waarbij je meerdere uren achter elkaar in dezelfde houding moeten zitten of staan, dan is het belangrijk om je houding om de dertig minuutjes een klein beetje te veranderen om je bloedsomloop te bevorderen.
7 tips om de bloedsomloop in je benen binnen 20 dagen te verbeteren

Laatste update: 28 januari, 2021

De bloedsomloop in je benen bevorderen en je veneuze terugstroom verbeteren, zijn twee uiterst belangrijke factoren om het ontstaan van spataderen te kunnen voorkomen. Bovendien kan het helpen om de gevolgen die spataderen hebben, te verminderen.

Een slechte bloedsomloop in je benen kan ook de oorzaak zijn van diabetes, hartkwalen en obesitas. Het kan zelfs genetische complicaties veroorzaken.

Je dokter zou de aangewezen persoon moeten zijn om te bepalen wat voor jou de beste optie zou zijn.

Verbeter je gevoel voor welzijn

Of je nu wel of niet last hebt van problemen met de bloedsomloop in je benen, het is sowieso verstandig om de stappen die we hieronder bespreken op te volgen. Dit zijn een paar simpele tips die jouw gevoel van welzijn op een hoop verschillende manieren zullen bevorderen.

Algemene symptomen van een slechte bloedsomloop waar je van op de hoogte moet zijn

Het is verstandig om je bewust te zijn van de symptomen van een slechte bloedsomloop. Dit is ook de reden waarom we allereerst hier even verder op in willen gaan, voordat we overgaan op de nodige stappen om de bloedsomloop in je onderlichaam te verbeteren.

Er bestaan meerdere indicatoren die laten zien dat je bloedsomloop niet zo goed is als deze zou kunnen zijn. Dit zijn indicatoren als spataderen, voortdurend last van kramp in je benen en een zwaar gevoel.

Meer algemene symptomen

Er zijn echter ook nog een paar algemenere symptomen waar je last van zou kunnen hebben en die je in dit geval absoluut met je dokter zou moeten bespreken:

 • Rode vlekken op je benen
 • Droge huid
 • Gezwollen enkels
 • Zwakke nagels en haren
 • Koude handen en voeten
 • Vermoeidheid
 • Slaperigheid

In dit artikel zullen we je laten zien hoe je je bloedsomloop kunt verbeteren. Deze tips zijn met name bevorderend voor de bloedsomloop in je onderlichaam.

Zeven veranderingen die de bloedsomloop in je benen verbeteren

Aloë vera voor de bloedsomloop

1. Stimuleer je bloedsomloop met aloë vera

Dit middel bevordert niet alleen de bloedsomloop in je benen, het biedt ook rust en verfrissing en kan helpen om het zware en tintelende gevoel in je benen te verzachten.

Wat je moet doen

 • Leg allereerst een aloëverablad in de vriezer.
 • Was vervolgens je benen en leg ze op een comfortabele manier op een stoel.
 • Gebruik dan een mes om een stukje van het bevroren aloëverablad af te snijden.
 • Haal de gel eruit en verdeel dit van onder naar boven over je benen. Met andere woorden: wrijf ermee over je benen, van je enkels naar je knieën.

2. Meidoornthee

Meidoorn is binnen de natuurlijke geneeskunde een van de meest gebruikte planten om de bloedsomloop te reguleren en de bloeddruk onder controle te houden.

Wanneer je eraan gewend raakt om deze thee tussen de vier à vijf keer per week te drinken, dan zal je lichaam enorm profiteren van de triterpene zuren, flavonoïden en polyfenolen die het bevat.

Tegelijkertijd bevat deze thee ook erg veel tannines en pectine. Deze stoffen hebben een ontspannende werking en helpen om het lichaam te zuiveren. Dit zal je helpen om van vochtretentie af te komen.

Let op!

We willen je wel waarschuwen dat het nooit de bedoeling is om meer dan 1 gram van deze plant te drinken in je thee. Als je daarnaast hartmedicijnen slikt, dan is het verstandig om eerst even je dokter te raadplegen voordat je überhaupt begint deze thee te drinken. Vraag je dokter welke mogelijke bijwerkingen er in jouw geval op zouden kunnen treden.

3. Regelmatige lichaamsbeweging thuis en op je werk

Soms hebben we nu eenmaal veel te veel verplichtingen en veel te weinig vrije tijd.

Wellicht denk je dat je wanneer je de hele dag op je benen staat, je hiermee al voldoende beweging krijgt. Je lichaam heeft echter behoefte aan aerobische beweging. Dit zorgt er namelijk voor dat de zuurstofvoorziening naar je bloed verbetert en je hartslag regelmatig blijft.

Daarom zou je er niet over moeten aarzelen om van elk moment gebruik te maken om in de volgende behoeften te voorzien:

 • Het is belangrijk om om het half uur even op te staan en een beetje te wandelen.
 • Als je meerdere uren achter elkaar moeten zitten, schaf dan een mobiel voetenbankje aan waar je oefeningen mee kunt doen.
 • Kies altijd voor de trap in plaats van de lift.
 • Als het mogelijk is, probeer dan zoveel mogelijk boodschapjes lopend te verrichten in plaats van meteen in de auto te stappen.
 • Zorg ervoor dat je gedurende de dag even een momentje kunt creëren waarin je twintig minuutjes de deur uit kunt om in een snel tempo een eindje te wandelen.

4. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium

Sap van radijsjes

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium bevorderen de bloedstroom en helpen vochtretentie tegen te gaan.

Let op welke voedingsmiddelen het meest aanbevolen zijn om in je dieet op te nemen:

 • Bananen
 • Zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, lijnzaad of chiazaad
 • Avocado
 • Zeewier
 • Pure cacaopoeder
 • Radijsjes
 • Broccoli
 • Wortelen
 • Tomaten
 • Pompoen

5. Slaap met je benen verhoogd

Als je een slechte bloedsomloop hebt, dan is het verstandig om je benen tijdens het slapen iets hoger te leggen. Je hoeft hiervoor helemaal geen nieuw bed te kopen of je partner lastig te vallen. Het enige dat je hoeft te doen, is een paar kussens onder je benen leggen.

Op deze manier verbeter je de veneuze terugstroom in je benen. Vervolgens zullen je benen wanneer je wakker wordt licht aanvoelen en goed uitgerust zijn.

6. Sap van sinaasappels en wortel bij het ontbijt

Je zal er werkelijk dol op zijn. Je hoeft alleen maar op te staan en te onthouden om dit natuurlijke sap van sinaasappels en wortelen te maken. Voeg ook een klein snufje gember toe. Hierdoor zal dit een geweldig middel worden om je bloedsomloop te bevorderen en goed voor je hart te zorgen.

Probeer het vandaag nog!

7. Handmatige lymfedrainage met rozemarijnolie

Beenmassage

Je kunt deze massage zelf uitvoeren of een goede fysiotherapeut of masseur vragen om het voor je te doen. Deze massage zal helpen om overtollig vocht dat zich in je benen opstapelt te elimineren. Ook zal het helpen om de bloedsomloop in je onderbenen te bevorderen.

Lekker makkelijk

Zoals je kunt zien zijn deze suggesties helemaal niet zo ingewikkeld om uit te voeren.

Vergeet echter niet dat het altijd belangrijk is om eerst je dokter te raadplegen. Hierdoor zal je dokter vast kunnen stellen hoe ernstig de situatie is. Daarna zullen deze natuurlijke middelen ongetwijfeld enorm behulpzaam zijn.

Breng ze vandaag nog in de praktijk en je zult al binnen twintig dagen verschil merken!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.