Oorzaken van een tintelend gevoel in de handen en benen

Oorzaken van een tintelend gevoel in de handen en benen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Tintelingen in de handen en benen kunnen een ongemakkelijk en vreemd gevoel zijn. Ook kan het leiden tot bezorgdheid als je niet weet wat de achterliggende oorzaak ervan is. Tintelingen kunnen voorkomen in meerdere delen van het lichaam. De tintelingen worden echter het meest ervaren in de handen, voeten, armen of benen. Als het tintelend gevoel steeds vaker begint voor te komen zonder duidelijke oorzaak, dan kan het een symptoom zijn van een bepaalde ziekte of een indicatie dat er iets anders mis is in het lichaam.

Tintelingen kunnen wijzen op een lichte infectie of een symptoom kunnen zijn van een onderliggende ziekte. Daarom is het altijd belangrijk je huisarts te raadplegen als je vaker last hebt van een tintelend gevoel in bepaalde lichaamsdelen. In dit artikel bespreken we een aantal ziektes die vaak in verband worden gebracht met tintelingen in de handen en benen. 

Hypesthesie

Tinteling kan een symptoom zijn van hypesthesie. Bij hypesthesie ervaart iemand verlies van gevoel in het aangedane deel van het lichaam gepaard met vervelende tintelingen. Let goed op als je beide symptomen tegelijk ervaart, dit kan namelijk wijzen op meer dan een kortdurende kwaal.

Problemen met de bloedsomloop

Rode bloedcellen

Als je een slechte bloedsomloop hebt, kun je een sporadisch tintelend gevoel ervaren. Dit is ook zo wanneer je lijdt aan vermoeidheid of uitputting. Als de tintelingen echter vaker voor beginnen te komen of chronisch worden, dan kan dit betekenen dat je ernstigere problemen hebt met je bloedsomloop. Neem dan altijd contact op met je huisarts of dokter.

Ziekte van Buerger

Deze ziekte is verbonden aan tabaksgebruik. Het eerste symptoom is pijn in de handen en benen veroorzaakt door slechte circulatie, ook wel claudicatio intermittens of etalagebenen genoemd. Bij deze ziekte heeft iemand constant last van een tintelend of verdoofd gevoel in de handen, gevolgd door de vingers en tenen. Dit is een ernstig geval. Blijft dit onbehandeld, dan kan het namelijk leiden tot droog gangreen.

Diabetes

Bloedsuiker checken met diabetes

Diabetes is in de hedendaagse maatschappij een van de meest voorkomende ziektes en ontwikkelt zich wanneer de bloedsuikerspiegel onopgemerkt stijgt. Tinteling is typerend voor diabetes, omdat diabetes gepaard kan gaan met een slechte bloedtoevoer naar de ledematen. Dit kan een tintelend gevoel veroorzaken. Een tintelend gevoel kan ook een teken zijn van een maagzweer. Je moet deze ziekte snel laten behandelen om nat gangreen te voorkomen.

Multiple sclerose

Een verdoofd of tintelend gevoel in de handen of voeten is een aanwijzing dat iemand lijdt aan multiple sclerose. Deze ziekte kan ook een brandend gevoel of een gevoeligheid voor aanraking veroorzaken. Deze symptomen worden veroorzaakt door een slechte bloedtoevoer naar de aangetaste delen van het lichaam en problemen in het centraal zenuwstelsel.

Lees meer over dit onderwerp: Multiple Sclerose: een veelzijdige ziekte

Acute inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie

Acute inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie (AIDP) is een zeer zeldzame aandoening. Het zorgt ervoor dat de zenuwen niet meer op de juiste manier signalen door kunnen geven aan de spieren. Tinteling is een van de symptomen van deze aandoening en doet zich veelal eerst voor in de voeten en benen. Uiteindelijk zal het echter uitspreiden naar de handen en armen.

Rusteloze-benen-syndroom

Rusteloze benen en tintelingen in de benen

Vaak hebben mensen ’s avonds en ’s nachts last van een tintelend gevoel in de ledematen. In dit geval kan de tinteling in verband worden gebracht met het rusteloze-benen-syndroom (RBS). Tintelingen zijn een veelvoorkomend symptoom van dit syndroom, maar zeker niet het enige symptoom.

Iemand die lijdt aan RBS kan ook last hebben van pijn, krampen en jeuk in de benen die ’s nachts vaak erger wordt, wat kan leiden tot slapeloosheid. Dit syndroom zou onder andere kunnen worden veroorzaakt door bloedarmoede, nierfalen of perifere neuropathie. De exacte oorzaak is echter nog niet bekend.

Andere oorzaken van een tintelend gevoel in de handen en benen

 • Voor langere periodes in dezelfde houding zitten of staan
 • Zenuwletsel
 • Druk op een spinale zenuw, veroorzaakt door een hernia
 • Abnormale gehaltes calcium, kalium of natrium
 • Vitaminetekort, vooral vitamine B12
 • Een overmatige consumptie van tabaks- en alcoholproducten
 • Dierenbeten
 • Insectenbeten, zoals teken-, mijten- en spinnenbeten
 • Het slikken van bepaalde medicijnen 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Marks, P. W., Ph, D., & Zukerberg, L. R. (2004). Case 30-2004 : A 37-Year-Old Woman with Paresthesias of the Arms and Legs. The New England Journal of Medicine.
 • Hagmar, L., Törnqvist, M., Nordander, C., Rosén, I., Bruze, M., Kautiainen, A., … Axmon, A. (2001). Health effects of occupational exposure to acrylamide using hemoglobin adducts as biomarkers of internal dose. Scandinavian Journal of Work, Environment and Health. https://doi.org/10.5271/sjweh.608
 • Z., V. (2010). The sensory symptoms of distal diabetic polyneuropathy. European Journal of Pain Supplements.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.