Oorzaken van een tintelend gevoel in de handen en benen

Veelal wordt tinteling in de handen en benen veroorzaakt doordat er niet genoeg bloedtoevoer is naar deze delen van het lichaam.

Tintelingen in de handen en benen kunnen een ongemakkelijk en vreemd gevoel zijn – ook kan het leiden tot bezorgdheid als je niet weet wat de achterliggende oorzaak ervan is. Tintelingen kunnen voorkomen in meerdere delen van het lichaam, maar worden het meest ervaren in de handen, voeten, armen of benen. Als tintelingen steeds vaker beginnen voor te komen zonder duidelijke oorzaak, dan kan het een symptoom zijn van een bepaalde ziekte of een indicatie dat er iets anders mis is in het lichaam.

Omdat tintelingen kunnen wijzen op een lichte infectie of een symptoom kunnen zijn van een onderliggende ziekte, is het altijd belangrijk je huisarts te raadplegen als je vaker last hebt van een tintelend gevoel in bepaalde lichaamsdelen. In dit artikel bespreken we een aantal ziektes die vaak in verband worden gebracht met tintelingen in de handen en benen. 

Hypesthesie

Tinteling kan een symptoom zijn van hypesthesie. Bij hypesthesie ervaart iemand verlies van gevoel in het aangedane deel van het lichaam gepaard met vervelende tintelingen. Let goed op als je beide symptomen tegelijk ervaart, dit kan namelijk wijzen op meer dan een kortdurende kwaal.

Problemen met de bloedsomloop

Rode Bloedcellen

Als je een slechte bloedsomloop hebt, kun je een sporadisch tintelend gevoel ervaren. Dit is ook zo wanneer je lijdt aan vermoeidheid of uitputting. Als de tintelingen echter vaker voor beginnen te komen of chronisch worden, dan kan dit betekenen dat je ernstigere problemen hebt met je bloedsomloop en zou je je huisarts of dokter moeten raadplegen.

Ziekte van Buerger

Deze ziekte is verbonden aan tabaksgebruik. Het eerste symptoom is pijn in de handen en benen veroorzaakt door slechte circulatie, ook wel claudicatio intermittens of etalagebenen genoemd. Bij deze ziekte heeft iemand constant last van een tintelend of verdoofd gevoel in de handen, gevolgd door de vingers en tenen. Dit is een ernstig geval. Blijft dit onbehandeld, dan kan het namelijk leiden tot droog gangreen.

Diabetes

Bloedsuiker Controleren

Diabetes is in de hedendaagse maatschappij een van de meest voorkomende ziektes en ontwikkelt zich wanneer de bloedsuikerspiegel onopgemerkt stijgt. Tinteling is typerend voor diabetes, omdat diabetes gepaard kan gaan met een slechte bloedtoevoer naar de ledematen, wat een tintelend gevoel kan veroorzaken. Een tintelend gevoel kan ook een teken zijn van een maagzweer. Dit zou snel behandeld moeten worden om nat gangreen te voorkomen.

Multiple sclerose

Een verdoofd of tintelend gevoel in de handen of voeten is een van de eerste aanwijzingen dat iemand lijdt aan multiple sclerose. Deze ziekte kan ook een brandend gevoel of een gevoeligheid voor aanraking veroorzaken. Deze symptomen worden veroorzaakt door een slechte bloedtoevoer naar de aangetaste delen van het lichaam en problemen in het centraal zenuwstelsel.

Acute inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie

Acute inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie (AIDP) is een zeer zeldzame aandoening die ervoor zorgt dat de zenuwen niet meer in staat zijn op de juiste manier signalen door te geven aan de spieren in het lichaam. Tinteling is een van de symptomen van deze aandoening en doet zich veelal eerst voor in de voeten en benen, maar zal zich uiteindelijk ook voordoen in de handen en armen.

Rusteloze-benen-syndroom

Rusteloze Benen

Vaak hebben mensen ’s avonds en ’s nachts last van een tintelend gevoel in de ledematen. In dit geval kan de tinteling in verband worden gebracht met het rusteloze-benen-syndroom (RBS). Tintelingen zijn een veelvoorkomend symptoom van dit syndroom, maar zeker niet het enige symptoom. Iemand die lijdt aan RBS kan ook last hebben van pijn, krampen en jeuk in de benen die ’s nachts vaak erger wordt, wat kan leiden tot slapeloosheid. Dit syndroom zou onder andere kunnen worden veroorzaakt door bloedarmoede, nierfalen of perifere neuropathie. De exacte oorzaak is echter nog niet bekend.

Andere oorzaken van tintelingen in de handen en benen

  • Voor langere periodes in dezelfde houding zitten of staan
  • Zenuwletsel
  • Druk op een spinale zenuw, veroorzaakt door een hernia
  • Abnormale gehaltes calcium, kalium of natrium
  • Vitaminetekort, vooral vitamine B12
  • Een overmatige consumptie van tabaks- en alcoholproducten
  • Dierenbeten
  • Insectenbeten, zoals teken-, mijten- en spinnenbeten
  • Het slikken van bepaalde medicijnen
Categorieën: Opvallend Tags:
Bekijk Ook