Hoe voorkom je kramp

Hoe voorkom je kramp

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Kramp is een pijnlijke sensatie, die wordt veroorzaakt door onvrijwillige spierspasmen. Er is meestal niets aan de hand als het bijvoorbeeld verschijnt na een intensieve fysieke inspanning. Maar laten we er in het volgende artikel meer over te weten komen, evenals leren hoe kramp te voorkomen is.

Feiten over kramp

Kramp kan worden veroorzaakt door verschillende dingen, namelijk onvoldoende zuurstof in de spieren of een gebrek aan minerale zouten of vloeistoffen. Het kan ook te wijten zijn aan een slechte houding of een langdurige inspanning, kou of abrupte bewegingen.

Het naar de sportschool gaan en geen rekoefeningen doen zodra de training klaar is, zou een andere oorzaak kunnen zijn. Deze lichte spiersamentrekkingen kunnen pijn en ongemak veroorzaken.

Het komt ook vaak voor dat je kramp krijgt tijdens het slapen. Dit kan worden veroorzaakt door een verandering van de bloedcirculatie naar de spieren. Als je onmiddellijk na het eten naar bed gaat bijvoorbeeld, zal je bloed in de richting van je spijsverteringskanaal gaan (voornamelijk de maag) en niet naar andere spieren.

Spieren rekken

Als je kramp ervaart naar aanleiding van lichaamsbeweging (sporten) wordt in het algemeen gezegd dat dit te wijten is aan een overmatige productie en ophoping van melkzuur. De glucose oxideert de zuurstof in cellen om energie te produceren.

In normale omstandigheden kan je lichaam dit werk goed uitvoeren. Maar tijdens langdurige lichaamsbeweging of een oefening die je niet gewend bent om te doen, kan dit onvoldoende zijn. Wanneer de glucose niet genoeg zuurstof heeft, verandert deze in melkzuur, wat ook niet slecht is voor het lichaam.

Kramp is meestal onschuldig en er is geen behandeling nodig. Artsen zeggen dat er geen manier is om ze te voorkomen, behalve het vermijden van lichaamsbeweging na het eten of met rekoefeningen na het sporten. Er zijn echter verschillende huismiddeltjes voor deze spierspasmen. Er is echt geen duidelijke reden voor krampen (behalve dat wat eerder werd gezegd).

Het is waar dat sommige situaties tot kramp kunnen leiden, zoals bijvoorbeeld de inspanning van het tillen van een zwaar voorwerp, je niet goed hydrateren door middel van twee liter water per dag, niet in vorm zijn of overgewicht hebben, gebrek aan elektrolyten zoals natrium, een onevenwichtig dieet, een probleem met de bloedcirculatie naar de spieren, hoge temperaturen tijdens het sporten, onjuiste techniek tijdens het sporten, kou of gebrek aan rekoefeningen voor lichaamsbeweging.

Jongen op een veld

Elke spier kan kramp ervaren, maar de meest voorkomende groepen zijn: quadriceps (voorste gedeelte van de dij), de ischiotibials (achterste gedeelte van de dij) en de kuit.

Dit artikel is misschien ook interessant:
Maak kennis met zes mogelijke oorzaken van spierkrampen

Advies voor het voorkomen van krampen

Wanneer je kramp hebt, is het goed om de volgende tips in gedachten te houden:

  • Stop met bewegen of sporten.
  • Strek je spieren voorzichtig om de druk erop te verlagen. Houd de houding voor een tijdje aan, zo lang als nodig is totdat de kramp stopt.
  • Als je kramp krijgt in je kuit, plaatst je je hand over de spier en wrijf je er langzaam overheen, terwijl je met je vingers een drukkende beweging maakt tot aan je knie.
  • Als het gebeurt in je quadriceps, blijf staan. Breng je enkel omhoog naar je billen en beweeg je hiel en het bovenste deel van je voet om de spier te strekken.
  • Als je kramp krijgt aan de ischiotibial moet je gaan zitten en je benen strekken. Buig je knie en probeer naar voren te buigen om je voet te raken. Dan masseer je de spier zachtjes.
  • Loop een beetje met langzame stappen.
  • Drink water of dranken met minerale zouten om zo verloren elektrolyten of vloeistoffen te herstellen.
  • Breng ijs aan op het gebied, vooral als het pijnlijk is. Vergeet niet om het ijs in een handdoek of een doek te wikkelen, zodat je je niet brandt of je huid beschadigt. Doe langzame strekoefeningen om de bloedsomloop te verminderen en om de spieren te ontspannen.

Huismiddelen tegen kramp

Deze natuurlijke hulpmiddelen zijn vrij populair en kunnen je helpen als je kramp krijgt:

  • Wikkel een elastische band om het gebied om de pijn te stoppen, maar niet te strak, omdat het zou kunnen zwellen.
  • Drink iedere dag gingkobiloba-thee. Kook 3 eetlepels in een kopje water gedurende 10 minuten
  • Breng essentiële oliën (zoals rozemarijn, eucalyptus, dennen of tijm) aan op het getroffen gebied. De hitte kan helpen met ontspannen.
  • Meng een eetlepel azijn en een eetlepel honing in een beker met warm water. Drink dit zodat het calcium goed wordt verdeeld door je lichaam.
  • Kook een liter water met een eetlepel mosterdzaden gedurende 10 minuten. Voeg dit vervolgens toe aan een bad en ga er 20 minuten inzetten, met je benen onder water.
  • Drink een glas water met 10 druppels laurierbladthee, twee keer per dag.
  • Breng een doek met appelazijn en arnica-infusie aan op het gebied gedurende 5 minuten. Verwijder het en doe het opnieuw indien nodig. Dit zal de pijn verlichten als de circulatie activeert.
  • Meng een eetlepel bicarbonaat in een glas water en drink het. Dit huismiddel voor kramp wordt niet aanbevolen voor mensen die lijden aan hoge bloeddruk of vochtophoping.
  • Bereid een smoothie met een kopje melk, een half kopje yoghurt, een half kopje sinaasappelsap en een gepelde banaan. Drink om de 3 dagen op een lege maag. Het kalium in de banaan is zeer goed voor het voorkomen van krampen.
  • Giet een eetlepel komijnzaad in een halve liter water en laat gedurende een uur trekken. Dompel een doek erin en breng het aan op het getroffen gebied, door middel van zachtjes wrijven. 
Foto’s met dank aan Jon Candy, Steffy Wonder, Phillip Capper, FatooM Qoughandoqa, Erin Koch.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.