Zelfgemaakte remedies tegen stinkvoeten

Zweet, ook al stinkt het niet, creëert een omgeving waar bacteriën snel vermenigvuldigen. Bacteriële groei is verantwoordelijk voor stinkvoeten.
Zelfgemaakte remedies tegen stinkvoeten

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 24 augustus, 2022

Stinkvoeten kunnen ontstaan door een aantal verschillende redenen. De meest voorkomende zijn echter slechte voethygiëne en de vermenigvuldiging van overmatig veel bacteriën. Stink- en zweetvoeten kunnen erg beschamend zijn, maar met behulp van een aantal effectieve zelfgemaakte remedies, kan je ze gemakkelijk en succesvol voorkomen. Hier zijn een aantal zelfgemaakte remedies tegen stinkvoeten en overmatig zweten.

Wat veroorzaakt stinkvoeten

De primaire oorzaak is zwetende voeten. Zweet, ook al stinkt het niet, zorgt voor een omgeving waar bacteriën snel vermenigvuldigen.

Bacteriële groei is verantwoordelijk voor stinkvoeten. Het gebruik van verkeerde schoenen en/of sokken (voornamelijk polyester en nylon) en onvoldoende ventilatie maken het erger.

Sokken absorberen een variabele hoeveelheid zweet dat op de voeten zit. Zonder sokken in je schoenen stappen, vergroot de hoeveelheid zweet.

De zweet komt in aanraking met je voeten en dit zorgt voor de groei van bacteriën die een slechte geur veroorzaken. Harige voeten is een andere factor die voor bacteriële groei zorgt.

Stinkvoeten of bromhidrose worden veroorzaakt door bacteriën die groeien op hete en vochtige voeten. Zweet zorgt voor een gunstige omgeving voor bacteriën, zodat ze zich kunnen vermenigvuldigen.

De voetzolen bevatten een ontelbaar aantal zweetklieren die zweet afscheiden. Zweet is gemaakt van water, natrium, chloride, vetten en zuren. Bacteriële groei en het aanmaken van deze componenten zorgt voor stinkvoeten.

Zelfgemaakte remedies tegen zweetvoeten

Voeten-onder-de-douche

Hier zijn een aantal effectieve zelfgemaakte remedies tegen stinkvoeten:

Baking soda

 • Voeg eerst een beetje baking soda toe aan een emmer water en doe daar je voeten tien minuten in.

D e baking soda zal de zuureigenschappen van je voeten vergroten en stinkvoeten significant verminderen. Baking soda zorgt voor een vijandige omgeving, die dus niet geschikt is voor de groei van bacteriën. Hierdoor zullen onaangename geuren voorkomen worden.

Zwarte thee

 • Kook eerst water met vijf theezakjes gedurende vijftien minuten.
 • Laat het water vervolgens afkoelen totdat het handwarm is en dompel je voeten er dan in.
 • Droog daarna je voeten goed af.
 • Breng vervolgens voetpoeder aan op je voeten.

Tea tree etherische olie

 • Meng eerst ongeveer tien druppels tea tree olie met 10 ml tarwekiem- of amandelolie.
 • Was daarna je voeten goed.
 • Droog ze dan af.
 • Breng dan een beetje tea tree etherische olie aan op je voetzolen. Breng de olie dus niet direct aan.

Zo voorkom je stinkvoeten

Hier zijn een aantal tips voor het voorkomen van stinkvoeten:

 • Zorg ervoor dat je je voeten elke dag met antibacteriële zeep wast. Schrob ze één of twee keer per week om dode cellen te verwijderen. Vergeet het gebied tussen je tenen niet.
 • Droog je voeten direct na het douchen.
 • Doe regelmatig schone sokken aan.
 • Probeer te voorkomen dat je dezelfde schoenen twee dagen achter elkaar gebruikt.
 • Strooi voetpoeder tussen je tenen om je voeten droog te houden en bacteriële groei te vertragen. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.