Zelfgemaakte remedies tegen stinkvoeten

10 juni 2015

Stinkvoeten kunnen ontstaan door een aantal verschillende redenen, maar de meest voorkomende zijn slechte voethygiëne en de vermenigvuldiging van overmatig veel bacteriën. Stink- en zweetvoeten kunnen erg beschamend zijn, maar met behulp van een aantal effectieve zelfgemaakte remedies, kan je ze gemakkelijk en succesvol voorkomen. Hier zijn een aantal zelfgemaakte remedies tegen stinkvoeten en overmatig zweten.

Wat veroorzaakt stinkvoeten

De primaire oorzaak is zwetende voeten. Zweet, ook al stinkt het niet, creëert een omgeving waar bacteriën snel vermenigvuldigen. Bacteriële groei is verantwoordelijk voor stinkvoeten. Het gebruik van verkeerde schoenen en/of sokken (voornamelijk polyester en nylon) en onvoldoende ventilatie maken het erger.

Sokken absorberen een variabele hoeveelheid zweet dat op de voeten zit. Zonder sokken in je schoenen stappen, vergroot de hoeveelheid zweet, die in aanraking komt met je voeten en daardoor de groei van bacteriën die een slechte geur veroorzaken. Harige voeten is een andere factor die voor bacteriële groei zorgt.

Stinkvoeten of bromhidrose worden veroorzaakt door bacteriën die groeien op hete en vochtige voeten. Zweet creëert een gunstige omgeving voor bacteriën, zodat ze kunnen vermenigvuldigen. De voetzolen bevatten een ontelbaar aantal zweetklieren die zweet afscheiden, dat gemaakt is van water, natrium, chloride, vetten en zuren. Bacteriële groei en het aanmaken van deze componenten zorgt voor stinkvoeten.

Zelfgemaakte remedies tegen zweetvoeten

voet-behandeling

Hier zijn een aantal effectieve zelfgemaakte remedies tegen stinkvoeten:

Natriumbicarbonaat

Voeg een beetje baksoda toe aan een emmer water en doe daar je voeten tien minuten in. De natriumbicarbonaat zal de zuureigenschappen van je voeten vergroten en stinkvoeten significant verminderen. Natriumbicarbonaat creëert een vijandige omgeving, die niet geschikt is voor de groei van bacteriën en daardoor onaangename geuren voorkomt.

Zwarte thee

Kook water met vijf theezakjes gedurende vijftien minuten. Laat het water afkoelen totdat het handwarm is en dompel je voeten er dan in. Droog je voeten goed af en breng voetpoeder aan op je voeten.

Tea tree essentiële olie

Was je voeten goed, droog ze af en breng dan een beetje tea tree essentiële olie aan op je voetzolen. Breng de olie niet direct aan. Meng ongeveer tien druppels tea tree olie met 10 ml tarwekiem- of amandelolie.

Zo voorkom je stinkvoeten

Hier zijn een aantal tips voor het voorkomen van stinkvoeten:

  • Zorg ervoor dat je je voeten elke dag met antibacteriële zeep wast. Schrob ze één of twee keer per week om dode cellen te verwijderen. Vergeet het gebied tussen je tenen niet.
  • Droog je voeten direct na het douchen.
  • Doe regelmatig schone sokken aan.
  • Probeer te voorkomen dat je dezelfde schoenen twee dagen achter elkaar gebruikt.
  • Strooi voetpoeder tussen je tenen om je voeten droog te houden en bacteriële groei te vertragen.
Bekijk Ook